Blog

« Späť

Neboj sa, Boh si ťa nájde.

Neboj sa, Boh si ťa nájde.

Ako som tak blúdila internetom, narazila som na akýsi e-shop s kresťanským tovarom. Mali tam aj tričko s motívom Jonáša a pri ňom text - čosi ako "Daj si pozor, aby si si vybral správnu cestu!" Voľajako som sa s týmto posolstvom nevedela stotožniť. (Jonáš si predsa vybral "zle" a aj tak má tento príbeh "šťastný koniec". Vždy je to tak, keď niečo režíruje Boh.) A tá myšlienka (možno nesúhlas) sa mi tak zavŕtala do mysle, že som si začala znovu čítať knihu Jonášovu.


A stále viac som z nej cítila iné posolstvo. Určite ten príbeh poznáte - Boh mal pre Jonáša plán, poslal ho do veľkého mesta Ninive, aby tam ohlásil boží zámer a aby sa na jeho slovo obyvatelia Ninive obrátili na správne cesty a vyhli sa tak nešťastiu.

Ale Jonášovi sa to veľmi nepáčilo. Rozhodol sa, že on s takýmto plánom spolupracovať nebude a vybral sa presne opačným smerom, chcel pred Bohom utiecť do Taršišu. Ako sa tak plavil po mori, zrazu sa schytila veľká búrka a Jonáš skončil v rozbúrených vodách. No Boh si ho našiel. Videl Jonáša na lodi, videl ho aj v mori. Jonáš sa neutopil. Boh poslal veľkú rybu, a tá ho vo svojom bruchu doviezla na súš.

Určite to pre Jonáša nebolo nič príjemné, ale šťastne sa dostal zo všetkých tiesní a potom už šiel do Ninive, kde sa na jeho slová všetci s kráľom na čele dali na pokánie. A možno k ich viere pomohlo aj Jonášovo znamenie - vedeli, že Jonáš skončil v rozbúrených vodách, možno tiež videli, ako ho ryba prehltla, a teraz ho počujú živého a zdravého, zázračne zachráneného.
 

 A čo hovorí tento príbeh nám? Aspoň mne pripomenul, že sa nemusím báť. Nemusím úzkostlivo hľadať "Božiu vôľu", stačí vykročiť. A ak sa aj pomýlim a namiesto do "Ninive" sa  vyberiem na plavbu smer "Taršiš", On sa už postará, aby sa naplnil Jeho úžasný plán. Tak hurá do práce. Bez strachu, s dôverou. :)

A aby som na túto povzbudivú myšlienku nezabudla, ozdobila som si motívom Jonáša plátenú tašku. Budem ju používať na svojich cestách - či už do "Ninive", alebo niekam inam. ;-)

(Ďalšie obrázky mojej "novej" tašky môžete vidieť na stránke: http://letitia-tiba.blogspot.sk/2012/10/jonas-na-taske.html)

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
V prvom momente by to aj mne znelo trochu výhražne emoticon. Ale keďže už zo skúsenosti viem, že to, že Boh ma nájde, je tá najlepšia vec emoticon, teším sa tomu emoticon.
Odoslané 12.10.2012 7:45.
Možno by som mala svoj "slogan" doplniť. Asi takto nejako?

Neboj sa (vykročiť aj nesprávnou cestou), Boh si ťa nájde (a v Jeho réžii všetko dobre dopadne).
Odoslané 12.10.2012 7:59.
Evi, si šikulka šikovná, čo všetko dokážeš, popozerala som tvoje kachličky a ostatné na chalúpke. Je vás tu viac takých šikovných aj Janka, Otilka, obdivujem.
Odoslané 12.10.2012 11:47.
Odoslané 12.10.2012 20:30 ako reakcia na Oľga Cárachová.