Blog

« Späť

"Pomôž si človeče, aj Boh ti pomôže..."

V diskusii k jednému blogu padol názor, že príslovie "Pomôž si človeče, aj Boh ti pomôže" je povera. Alebo modloslužba. Snaha spoliehať sa len na vlastné sily a nie na Boha. Skrátka niečo, čo sa protiví Božej vôli v našom živote. Nechcem rozširovať diskusiu na túto tému v pôvodnom blogu a spamovať tak jeho pôvodnú myšlienku, preto otváram diskusiu tu. Zaujíma ma váš názor. Chcela by som tomu prísť na koreň...

Už moja babička sa riadila heslom Pomôž si človeče a aj Boh ti pomôže.

Myslím, že to bola žena viery. V mnohom mi bola vzorom. A táto veta je dosť hlboko zapísaná v mojej mysli. Nie ako snaha zvládnuť všetko sám - ale ochota neostať pasívny, nečakať so založenými rukami nejakú zázračnú "pomoc z hora", ale aktívne sa snažiť a urobiť všetko, čo je v mojich ľudských silách. Byť tvorivý, vymášľať, čo by sa dalo robiť, ako pomôcť... Ale pri tom všetkom neostať iba "na zemi". Nespoliehať sa len na "kone a vozy", na svetské známosti, na peniaze, svoje schopnosti.. ale očakávať, že tak ako som sama priložila ruku k dielu, Boh moje úsilie požehná a dá mi všetko, čo potrebujem.

Tak ako roľník. Namáha sa na poli. Orie, vyberá kamenie, pripravuje najlepšie osivo, seje, stará sa o svoje pole... ale úrodu dá Boh. A vždy, keď ju roľník úspešne pozbiera, nezabudne sa Bohu poďakovať za Jeho štedrosť.

*** *** ***

Nemyslite si, že sa odmietam vzdať aktivizmu. Môj problém je práve opačný. Až pridlho som žila v akejsi pasivite a očakávaní "jasného pokynu zhora", že čo by som mala robiť. A až nedávno som konečne pochopila, že Boh mi nechce diktovať každý môj krok. Už nie som maličká, aby ma viedol za ručičku a organizoval mi môj život. Chce, aby som použila svoju tvorivosť, svoju slobodu, všetky tie talenty, ktoré mi dal. Aby som sa sama rozhodla, akým spôsobom ich chcem používať, zveľaďovať a tak prispievať k zveľaďovaniu Jeho kráľovstva na zemi.

Konečne som pochopila, že rozhodnúť sa mám ja. On mi dal všetko čo potrebujem. A teraz čaká, čo s tým urobím. Čaká na MOJE kroky, aby ich požehnal. Alebo aby ma usmernil, že toto predsa len nie je tá cesta, ktorou by som sa mala vybrať. Ale musím sa aspoň hýbať. Musím urobiť aspoň niečo! Musím "si pomôcť". Nejako. Hocijako. A potom sa môžeme SPOLU pohnúť ďalej.

Možno je môj "problém" v tom, že mám málo problémov? Jednoduchý život bez veľkých ťažkostí v ktorých by som bola odkázaná na zázrak? Alebo tie "veľké" ťažkosti odovzdávam Bohu s takou samozrejmosťou, že o nich vlastne ani neviem? Alebo naopak, Boh vie, že som slabá a väčší problém by som neuniesla, tak ma pred ním uchránil. A tú svoju cestu si musím prejsť len po takých malých prekážkach, postavených akurát mne na mieru...

*** *** ***

Ako som čítala diskusiu okolo tejto "povery". Prichádza mi na myseľ jediné vysvetlenie tak rôznych názorov. - Asi ide o rôzny uhol pohľadu.

Možno naozaj existujú ľudia, ktorí vnímajú toto príslovie ako výzvu - postarať sa o seba sám. Akoby Božie požehnanie záviselo od toho, či sa my sami dokážeme o seba postarať.

Alebo si tú vetu preložia do ateistického: "Pomôž si človeče, Boh ti nepomôže."

Prípadne: "Pomôž si človeče, lebo Božie mlyny melú priveľmi pomaly."

Alebo vnímajú "Božiu pomoc" iba ako výsledok svojho snaženia. Niečo, čo ateisti chápu ako ovocie ľudského umu a práce. Možno akúsi "karmu", odraz našich túžob a snažení... ?

Potom by som musela súhlasiť. Božie slovo predsa hovorí "Nespoliehaj sa na vozy a na kone. Na spojenectvo s cudzími kráľmi. Ja som Tvoj Boh. Ja sa o teba postarám. Ja ťa vyvediem víťazne z tejto bitky..." (parafráza z viacerých častí Statrého Zákona)

*** *** ***

Takže otváram diskusiu. Aký postoj je podľa vás správny? Čo už je "moc", alebo naopak "málo"?

Pretože môžeme sa hádať o význame slovíčok, dôležité je niečo iné. Dôležité je to, ako konrétne slovo - príslovie žijeme.

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Toto príslovie nadobudlo počas komuniznu "nepoctivú príchuť". Tým pomôž si človeče .. sa dostávala do praxe krádež, klamstvo, podvody, zamlčiavanie dôležitých faktov.. a podobne.. a k tomuto chceli pripojiť ešte Božie požehnanie.. V takomto chápaní sa s týmto príslovím nestotožňujem.. ale skôr v tom že Boh neurobí za nás to, na čo nás uschopnil, ale doplní to, čo presahuje naše limity. emoticon
Odoslané 29.5.2013 21:58.
Ďakujem za reakciu. Tento "nepoctivý" význam mi nenapadol. To by som sa s tým samozrejme nestotožnila ani ja. Príslovie chápem podobne ako vy - že "Boh neurobí za nás to, na čo nás uschopnil, ale doplní to, čo presahuje naše limity."
Odoslané 29.5.2013 22:33 ako reakcia na Štefan Hrbček.
Pomôž si človeče a aj Boh ti pomôže. Mne toto prirovnanie hovorí, aby som nezostávala pasívna a nečakala len zázračnú pomoc Božiu. Moja mama ( ročník 1904 ), bola to veľmi pracovitá a nábožná katolíčka, zas tvrdila: Kto robí (teda pracuje) dvakrát sa modlí. Preto sa skôr spolieham na jej odporúčanie. A pripomínam to aj mojím deťom.
Odoslané 30.5.2013 10:37.
Este by som chcel pridat svoje postrehy. Dlho som sa drzal tohto prislovia avsak v urcitom obdobi mojho zivota ma toto prislovie zacinalo zvazovat. Problem som mal s interpretaciou prvej casti: "Pomoz si ...". Preco? Zda sa mi, ze tato cast na jednej strane povbudzuje k aktivite a na druje strane zameriava cloveka na sameho seba. Ja by som to skor napisal "Pomoz sebe aj inym clovece, aj Boh Ti pomoze".
Ale urcite viem, ze ked sa nase stare mamy drzali tohto prislovia urcite nemysleli len na seba. Skor si myslim, ze v sucasnosti je velmi aktualne toto prislovie rozsirit. :-)
Odoslané 30.5.2013 12:44 ako reakcia na Zita Podhradská.
Keď počujem príslovie "Pomôž si človeče, aj Boh ti pomôže" napadne ma článok z komunistickej čítanky "Pusť sa Boha, chyť sa vŕby", ako dieťaťu mi to nevoňalo. Snažím sa viacej žiť a riadiť sa evanjeliom ako prísloviami. emoticon
Odoslané 30.5.2013 13:46 ako reakcia na Štefan Hrbček.
Hm? Nejako mi uniká súvis...
Odoslané 30.5.2013 13:51 ako reakcia na Mária Hudáková.
Ospravedlňujem sa, hra so slovíčkami ma nebaví.
Odoslané 30.5.2013 14:06 ako reakcia na Eva Baranovičová.
Pomôž si človeče, aj Boh ti pomôže. Niekde píšu, že je to povera, teda nepodložená, neskutočná súvislosť medzi javmi. Napriek tomu sa dá vysvetliť aj tak, že slovné vyjadrenie Pomôž si človeče (sám), dobrými skutkami, ktoré vykoná, sa môže spoliehať na pomoc Božiu. A to môže byť vyjadrené slovami, aj Boh ti pomôže. Pre nás veriacich to potom môže byť prijateľné tvrdenie príslovia, lebo všetko dostávame ako milosť od Boha. Niekto dostane tú milosť, aby sa presadil, uplatnil, prekonal zlo, niekto nie.
Odoslané 30.5.2013 14:57.
Nemusíte sa ospravedlňovať. Len som váš komentár nepochopila. Nemohli by ste mi ho prosím objasniť? Čím vám príslovie pripomína onen článok z čítanky? O čom vôbec ten článok bol? Nekritizujem, len nepoznám súvislosti, preto sa pýtam.
Odoslané 30.5.2013 15:01 ako reakcia na Mária Hudáková.
"Niekto dostane tú milosť, aby sa presadil, uplatnil, prekonal zlo, niekto nie."
KAŽDÝ dostane osobnú milosť, ktorú práve potrebuje. -"niekto nie" znie negatívne...ako keby Boh niekomu milosť nedal. nie je tak. V danom momente sme tak veľmi orientovaní na "to, čo my žiadame, aby pre nás vyriešil", že si nevšimneme tú milosť, ktoré nám práve dal. nie na riešenie tej veci, nie tak, ako chcem a si predstavujem ja. Tak, ako ON pre mňa vie, že je najlepšie. verím tomu, že tak je. Mnohokrát, veľmi veľa krát som bola v tej situácii, že som hľadala milosť tam, kde nebola....dnes sa učím zaostriť pohľad na tie, ktoré mi posiela, tu, teraz, je ich toľko, nestíham ich všetky vyčerpať...
Odoslané 30.5.2013 18:16 ako reakcia na Zita Podhradská.
Mnohí z nás majú určité vety v pamäti znehodnotené negatívnym, nebol by to problém. Lenže je. Nie je rozhodujúca veta (v tomto prípade) - je to iba nástroj. Nástroj je prostriedok, je na tom, kto ho použije, ako to urobí. - Boh - pracuje s nehodnými nástrojmi a robí z nich vzácne, - človek dobrý - vyťaží cez nástroj dobro, a nepriateľ - všetko použije na zlé. Je na každom z nás, čo z nástroja alebo s ním urobí... Diskutovaná veta je len vyjadrením jednoduchej viery v Boha u ľudí ( minulosť, málo kto používa dnes). Nič viac.
Odoslané 30.5.2013 18:28 ako reakcia na Mária Hudáková.
Ja tomu prísloviu rozumiem po slovensky. Naše skutky nás môžu doviesť doviesť k Božej milosti, k Božej pomoci. A o tom je príslovie Pomôž si človeče, aj Boh ti pomôže. Niekto dostane tú milosť, tú silu, aby prekonal svoje zlé sklony, prijal chorobu, niekto nie. O tom bola aj relácia na ČR: adresa: http://prehravac.rozhlas.cz/audio/2897823
Odoslané 30.5.2013 19:28 ako reakcia na Mária Künzl.
Prvej vete nerozumiem. Hovorím azda v inej reči? vďaka za odkaz na reláciu.
Odoslané 30.5.2013 22:31 ako reakcia na Zita Podhradská.