« Späť

Ako naučiť svoje deti sporiť

Ako naučiť svoje deti sporiť

Nikdy nie je príliš skoro na to, aby ste svoje deti začali učiť o dôležitosti šetrenia peňazí. Vštepením správnych návykov v mladom veku môžete svoje dieťa pripraviť na neskorší úspech v živote. 

 

Tu je jedenásť tipov od fér financie, ktoré vám pomôžu naučiť vaše deti šetriť peniaze:

 

1. Čím skôr začnete svoje dieťa učiť o šetrení peňazí, tým lepšie. Aj keď je ešte len batoľa, môžete mu začať vštepovať dobré návyky tým, že mu každý týždeň vložíte niekoľko mincí do pokladničky.

 

2. Buďte dobrým vzorom - Deti sa najlepšie učia pozorovaním dospelých okolo seba. Ak chcete, aby si vaše dieťa šetrilo peniaze, nezabudnite si sporiť aj vy. Vždy, keď je to možné, ukážte im, ako si sporíte na konkrétne ciele, a vysvetlite im, prečo je dôležité mať rezervu úspor.

 

3. Vysvetlite, prečo je sporenie dôležité - Pomôžte dieťaťu pochopiť, prečo je dôležité šetriť peniaze. Môžete použiť jednoduché príklady, napríklad: "Ak si budeme šetriť peniaze, budeme mať dosť na to, aby sme si mohli kúpiť novú hračku, keď ju budeme naozaj chcieť."

 

4. Pomôžte im stanoviť ciele sporenia - Spolupracujte s dieťaťom na stanovení realistických cieľov sporenia. Môže to byť sporenie na konkrétnu hračku, ktorú chcú, alebo na ich budúce vysokoškolské vzdelanie. Naučíte ich tak hodnotu peňazí a dáte im pocit úspechu, keď dosiahnu svoj cieľ.

 

5. Otvorte im sporiaci účet - Vezmite dieťa do banky a otvorte mu sporiaci účet na jeho meno. Pomôže im to pochopiť, ako sporenie funguje, a poskytne im to miesto, kam si budú môcť každý týždeň alebo mesiac ukladať svoje peniaze. Prípadne môžete začať svojim deťom investovať.

 

6. Dávajte im vreckové - vreckové je skvelý spôsob, ako naučiť deti hospodáriť s peniazmi. Každý týždeň alebo mesiac im môžete dať určitú sumu peňazí a nechať ich rozhodnúť, ako ich minú alebo ušetria.

 

7. Povzbudzujte ich, aby si zarábali peniaze navyše - Pomôžte dieťaťu nájsť spôsoby, ako si zarobiť peniaze navyše, napríklad prácou okolo domu alebo na dvore pre susedov. Naučíte ich tak hodnotu tvrdej práce a tiež im pomôžete rýchlejšie ušetriť na ich ciele.

 

8. Pravidelné "rozhovory o peniazoch" - Pravidelne si s dieťaťom sadnite a porozprávajte sa o finančných záležitostiach. Môže to zahŕňať diskusiu o rodinnom rozpočte, rozhovory o zodpovednom míňaní a požičiavaní si a zdieľanie tipov, ako efektívne šetriť.

 

9. Používajte zábavné vizuálne pomôcky - Používajte tabuľky, grafy alebo iné vizuálne pomôcky, ktoré pomôžu vášmu dieťaťu lepšie pochopiť koncepty sporenia. Môže ísť o sledovanie ich pokroku pri dosahovaní cieľov v oblasti sporenia alebo o znázornenie toho, koľko úrokov časom získajú pravidelným sporením.

 

10. Odmeňte ich úspechy - Na záver nezabudnite dieťa pochváliť a odmeniť, keď dosiahne svoje ciele v oblasti sporenia alebo dosiahne iné finančné úspechy. Pomôže to vysokej úrovni motivácie a podporí pozitívne finančné návyky dlhodobo.

 

11. Urobte si z toho zábavu - Deti sa do niečoho skôr zapoja, ak ich to bude baviť. Skúste do vyučovania zaradiť hry, aby bolo sporenie peňazí pre vaše dieťa zábavnejšie. Môžete ich napríklad nechať predstierať, že sú majiteľmi obchodov a zákazníkmi, keď im vysvetľujete koncept míňania a zarábania peňazí.

 

Šetrenie peňazí je dôležitá životná zručnosť, ktorá vašim deťom prospeje teraz aj neskôr v živote. Ak ich včas naučíte šetriť a hospodáriť s peniazmi, môžete ich pripraviť na finančný úspech v budúcnosti.

 
Predchádzajúci Ďalej