« Späť

Rast spoločenstiev (krátke zamyslenie)

Dnes skutočne nie je problém kúpiť kresťanskú knihu na akúkoľvek tému. Knihy, ktoré sa dotýkajú ľudského prežívania a psychiky, vzťahujúce sa na rodinný život a výchovu detí, životné príbehy velikánov viery a, samozrejme, aj knihy o tom, ako budovať spoločenstvá (v prostredí bratov protestantov „zbory“).

Autori týchto kníh sa nám snažia predať a tlmočiť akési svoje know – how, ktoré použili vo vlastnej službe a ktoré sa im osvedčilo. Niektoré rady sú viac – menej už klasické, iné sú novátorské, niektoré sú naše pomery možno až netradičné.

Problém je však v tom, že tieto rady nie vždy fungujú. Hoci mnoho autorov takýchto kníh má toľko múdrosti, aby priznali, že nemajú akýsi všeliek, nepoznajú univerzálnu cestu budovania spoločenstiev, a hoci ich rady sú často veľmi trefné a dobré, zisťujeme, že očakávaný výsledok sa vždy nedostaví.

Klasickým príkladom v tomto smere môže byť Zbor s jasným cieľom od baptistického pastora Ricka Warrena. Kniha, ktorá je veľmi dobrá, napísaná zaujímavým a zrozumiteľným spôsobom, opierajúca sa o Písmo a jeho logiku a zároveň aj o praktickú životnú skúsenosť. Napriek tomu, že v nej môžem nájsť mnoho vecí, ktoré ma veľmi oslovujú, faktom zostáva, že v našich pomeroch reklama ani marketing rastu spoločenstiev nepomáhajú. Ľudia sú už jednoducho unavení z toho, že sa na nich z každej strany valí ponuka nejakého produktu – vrátane toho kresťanského. Holt, smola: Slovensko nie je USA a naše pomery sú trochu iné.

Začínam však objavovať, že k rastu spoločenstiev stačí skutočne jedna kniha, ktorá ponúka kvalitný materiál na tému rastu cirkvi. Áno, hádate správne, je to Biblia. Nachádzam v nej mnoho zaujímavých myšlienok: že to bol Pán, kto rozmnožoval počet spasených, že to bol Svätý Duch, kto viedol prvých misionárov na tie správne miesta, že to bol Ježiš, ktorý neváhal ísť za stratenými ovcami do ich „prirodzeného prostredia“ (ak to chceme vyjadriť rečou dnešnej doby), že to bol Svätý Duch, kto zmocňoval učeníkov, aby slúžili efektívne, v Božej moci, a že základom evanjelia nie je nič iné ako Ukrižovaný Kristus a realita Božieho Kráľovstva.

Myslím, že by bolo múdrejšie očakávať na Pána v modlitbe s jeho Slovom v ruke, aby On udal smer dnešnej evanjelizácii, aby On ukázal, akým spôsobom naše spoločenstvá môžu rásť. Nič proti metódam a technikám, ktoré sa inde osvedčili a prinášajú svoje požehnanie (Alfa kurzy a mnoho iných kurzov, klasické evanjelizácie v kinách, pouličné svedectvá). Sú to dobré a požehnané veci. Ale to, čo funguje inde, nemusí fungovať u nás. Napokon, Svätý Duch vie najlepšie, čo je pre daný čas a miesto najvhodnejšie. Veď Skutky apoštolov o tom jasne svedčia.

Skúsme teda viac počúvať a hľadať jeho tvár, než naháňať tú správnu formu a metódu. Verím, že čas v jeho blízkosti prinesie ovocie v ten správny čas.

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
"Slovensko nie je USA a naše pomery sú trochu iné." .. pekná veta - pekný článok, súhlasím s jeho obsahom. Len by som doplnil, že možno problém môže byť aj v tom, že nedokážeme dosť počúvať Boží hlas a sme príliš zameraní na výsledok. (mať nejakých vyformovaných ľudí, mať zásluhy na "obrátení" atď.) Duch Svätý dáva dostatok inšpirácie a tvorivosti. Nemám nič proti tomu, aby sme čítali aj iné knihy alebo knihy protestantských autorov, len nech je Božie vedenie na prvom mieste. ><> ><> ><> ><^)°>
Odoslané 21.9.2011 22:56.
Odoslané 21.9.2011 23:04 ako reakcia na Štefan Hrbček.