« Späť

Čo ty na to?

Už dlhšiu dobu ma škriabe v prstoch, päte a vlastne takmer v každom kúsku tela (i duše a mysle), že treba vykročiť. A ono by bolo i fajn vykročiť, keby sa človek nebál. Ten prvý krok je vždycky ťažký. Výjsť s tej svojej zóny komfortu (viď. "Robiť ťažké veci" od bratov Harrisovcov).

"Vy ste soľ zeme. Ak soľ stratí chuť, čím ju osolia? Už nie je na nič, len ju vyhodiť von, aby ju Ľudia pošliapali. Vy ste svetlo sveta. Mesto postavené na návrší sa nedá ukryť. Ani lampu nezažnú a nepostavia pod mericu, ale na svietnik, aby svietila všetkým, čo sú v dome. Nech tak svieti vaše svetlo pred ľuďmi, aby videli vaše dobré skutky a oslavovali vášho Otca, ktorý je na nebesiach." Matúš 6, 13-16
Veľmi povzbudivé slová. Dobre sa to číta i počúva.. ale ťažšie žije. Michael Quist vo svojej knižke "Rozprávaj mi o láske" práve píše o tej priepasti. Priepasti medzi poznaním a skutkovou realitou. Často krát nadobúdame pocit, že tá naša priepasť sa len rozširuje. Nezúfajme!
Neprišiel som teraz blogom riešiť problémy na našej duchovnej ceste ani poučovať, ba ani povzbudzovať. Len by som vás, ktorých to zaujme, chcel pozvať. K čomu?
K projektom. Konkrétne k dvom projektom: "Pekné billboardy" a "Sakrálne umenie SLovenska". Tie názvy nie su finálne, ale to je momentálne nepodstatné. Pokusím sa v ďalších riadkoch načrtnúť vám tieto projekty, ich vízie, ambície a tak.
Projekt "Pekné billboardy" sa snaží reagovať na dve skutočnosti.
Za prvé, stačí sa obzrieť. To čo sa z tej kopy papierov valí, nie je správne a pekné. A deti to vidia, mládež to vidí. Existuje mnoho obdobných múdrostí ako :"Povedz mi čo čítaš a ja ti poviem kto si." Pointa? To čo prijímame, mení náš charakter. Má to na nás vplyv. Na slovensku sa ku kresťanstvu hlási vyše 80% obyvateľov, ale cítiť to? Počuť naše väčšinové hlasy v bežnom živote, mimo kostolov? Kde je usmernenie, kde je povzbudenie, kde je odpustenie? Ja viem, teraz som zakúsol do inej témy a zopár billboardami sa toho veľa zmeniť nemusí, ale je to hlas. Ľudia potrebujú povzbudenie, potrebujú nádej, potrebujú lásku! Tá oblasť rekalmy a billboardov je dlho v tme - vnesme tam svetlo. Veď je nás 80% percent. Za druhé, pociťujem medzi ľudmi skepsu, chaos, beznádej a celá doba sa kamsi ponáhľa, ale nikto mi nevie povedať kam.
Naše billboardy by mali prinisť úsmev, radosť, povzbudenie, lásku, nádej. Ak máš nápad sem s ním. Ak si grafik, designér, maliar, či máš skúsenosti s tlačou, skús pomôcť. Ak vieš hociako inak pomôcť, ozvi sa.
Ako to realizovať? Prvotný plán bol oslovovať spoločnosti, ktoré vlastnia billboardy, či by nám na určité obdobie túto plochu nedarovali. Možno science fiction, ale verím, že na SR sú ešte podnikatelia, ktorí zostali ľudmi. Možno by sa dačo takto dalo. Inak ešte skúsiť granty. Hľadať sponzorov a dať sa vidieť - venujem sa grafike a tvorbe webu, čiže toto by som vedel rozbehnúť. ďalej nepíšem - koho zaujme, bude sa pýtať.
Projekt "Sakrálne umenie Slovenska", alebo "umením k Bohu", alebo "Krása spasí svet" má tiež dvojakú víziu. Prvou je zmapovanie sakrálneho umenia na slovensku čo sa týka od kostolov, cez katedrály až k maľbám, liturgickým predmetom, kaplnkám a ruinám kostolov. Predstava zahřňa predovšetkým vytvorenie webového portálu, na ktorom budú všetký informácie kategorizované, ľahko prístupné. Ku každému kostolu či objektu popis histórie a zaujímavostí s fotografiami a označením na mape a kontaktom na príslušnú faru či cirkev. Druhou je spájanie, odhaľovanie a spoznávanie. Projekt ma napadol tak, aby sa zapojilo každé spoločenstvo, či farnosť. Aby hľadali, fotili, zisťovali, pýtali sa a spoločne spoznali svoj kostolík a podelili sa s informáciami s ostatnými. Myslím, že to môže byť dobrý spôsob ako sa dostať bližšie k druhým a bližšie k Bohu - veď celé sakrálne umenie je práve o tom. O spájaní človeka s Bohom. O jeho (prirodzenej) túžbe po Bohu. Myslím, že by to mohlo mať mnoho pozitívnych kultúrnych, výchovných a duchovných charakterov. Okrem webového portálu som myslel aj na knihu(y).
Ako to realizovať? Pfuuu. Chce to zapojenie samotnej Cirkvi (a Cirkví) pretože najlepšie by bolo, keby do jednotlivých farností prichádzalo oslovenie k projektu skrze kňazov alebo lídrov spoločenstiev. Možno som mal písať priamo arcibiskupovi :D Treba premyslieť a makať. Hocaké nápady, postrehy, pripomienky a pomoc je výtana.
Tak čo vy na to?
No a na chvíľku ma nebude asi nič škrabať. Vykročil som a oslovil. Teraz čakať.
Ak vás to oslovilo, prosím vás o modlitby, a kto sa chce pridať, nech sao zve :)
kontakt: timko.miso@gmail.com
Predchádzajúci