« Späť

Bábkar!

Bábkar!

Krása, sloboda, pravda... láska!

Bol raz jeden bábkar. Chodil z kraja do kraja a hrával s týmito bábkami divadlo. S týmto bábkarom sa však niesol jeden zvláštny príbeh. Všade kde sa tento bábkar objavil zrazu zmizlo niekoľko ľudí. Nikdy sa neprišlo na to, čo sa s nimi stalo a ani bábkara sa neodvážil nikto obviniť. Veď to bol dobrý muž, ktorý hrával predstavenia o pravde a láske.

Jedného krásneho dňa prišiel do dediny kde rozložil svoje divadlo. Pripravil si bábky a začal rozprávať príbeh o láske, kráse, slobode a pravde. O tom aké sú vzácne a dôležité. Viac než príbeh však ľudí udivovala živosť jeho bábik. Každá bábika vyzerala ako živá.

A tak bábkar odišiel aj z tejto dedinky a spolu sním zmizlo znova zopár ľudí. Raz v jednej dedinke jedného malého chlapčeka menom Joshua veľmi zaujímalo, ako je možné, že sú tie bábiky také živé. Sledoval bábkara a o polnoci keď sa z bábik stali ľudia v putách k nim vystrašene pribehol. Potichu aby nezobudil bábkara sa ich spýtal, ako je možné, že sú ľuďmi. A ako sa im to všetko stalo. Zistil, že sú to fanúšikovaia, ktorých udivovali bábkarove bábiky a tak prišli za ním aby sa s ním pozhovárali. On im vykúzlil ilúziu klamstva, ktorá sa zdala ako splnený sen. Jednému sľúbil mnoho peňazí, inému slávu, ďalšiemu zas moc.

Chlapček vystrašene utiekol domov. To, čo však v noci videl ho neustále prenasledovalo a tak sa rozhodol bábkam pomôcť. Nevedel však presne ako. A tak prišiel za bábkarom. Dlho sa s ním rozprával. Joshua skákal a ukazoval rôzne opičky. Rozprávali sa až do polnoci. Bábkar sa snažil Joshuu obalamutiť klamstvami a medovými motúzikmi. Chlapec sa však nedal tak ľahko oklamať. Odbila polnoc a bábiky znova ožili a stali sa z nich ľudia v putách. Joshua pozrel na ich trápenie a urobil to jediné, čo bábkar chcel. Získať novú bábku.

"Zober si mňa a ich nechaj! Pozri na nich! Ja ti budem užitočnejší. Oni sú len slabé bábky!" Povedal Joshua a bábkar sa zamyslel. Chlapec mal pravdu. Tie bábky už boli staré a nič z nich nemohlo byť mimo toho ich každý poznal a trebalo niečo nové. Na druhej strane však príde o svoje bábky len pre jedinú? Lenže Joshua naliehal. Nenechal to všetko tak a znova a znova presviedčal bábkara až nakoniec súhlasil. Bábky pozreli na malého chlapca, ktorý z lásky k ním nechal zotročiť seba samého. Len čo išli niečo namietať ich putá padli. Bábky utiekli každý ku svojej rodine.

Bábkar pozrel na chlapca a spýtal sa: " Prečo si to urobil?" Chlapec sa len srdečne usmial a jednoducho odvetil: " Lebo ich milujem!"

 

(Michaela Jana Rolčeková- Zo studničky slov)

Ilustrácia: http://www.animaresilva.sk/marionety.html

Komentáre