« Späť

Neporiadok

Neporiadok

Neporiadok v duši - neporiadok v srdci.

Nikdy som neverila tejto fáme a vysvetľovala som to svojou lenivosťou. A áno je to mojou lenivosťou no až neskôr som si uvedomila, že neporiadok mojej duše spôsobuje neporiadok mojej izby. 

Lenivosť opantala moje svedomie až natoľko, že mi neporiadok neprišiel nijak zvláštny. A tak odkladám prvé tričko na kreslo. Ide ďalší deň a ja behám po byte ako stádo splašených koní a hľadám nejaké nohavice. Vyťahujem a skúšam. Jedny, druhé tretie. Nenašla som však žiadne ktoré mi sedia. A tak si vezmem nakoniec tie, čo som mala aj včera. Samozrejme na kresle je akosi zrazu ďalšia a o dosť väčšia kôpka. Prídem domov zo školy a pridám tam ešte svetrík a tričko. Prezlečiem sa do domáceho. Je večer. Prezliekam si pyžamo. Domáce oblečenie prihodím ku kope oblečenia. Popri tomto všetkom sa však nedeje neporiadok len v mojej izbe. Prvé tričko bolo odložené preto lebo som sa pohádala so sestrou. Nohavice boli nahádzané na kope preto lebo som si radšej prispala akoby som mala mať čas. Potom som začala stresovať a robiť deň nepríjemný všetkým ostatným. Veci, ktoré som mala na sebe oblečené som zahodila na kopu, preto lebo už tisícikrát ma znova nahnevala profesorka a tak som ju poriadne poohovárala. A domáce oblečenie na kôpke je znakom toho, že ešte skôr než som stihla ísť spať som sa pohádala so sestrou, mamou a aj s babkou.

A tak funguje jeden deň, druhý deň, tretí deň... Až zrazu dnes asi po týždni a možno menej sa ráno zobudím. Samozrejme moja lenivosť ma znova prinútila trošku si poležať. Teraz som ju však tromfla. Vstala som o dosť skôr než sa mi chcelo. Pomodlím sa ranné chvály, zriekania, prečítam si zo Sv. Písma, niečo počmáram do modlitbového denníka a veľmi poprosím o pomoc v dnešnom dni tak ako každom. Zvesím nohy z postele a pozriem na ten neporiadok na kresle. Vtedy si uvedomím, že v mojej duši je obrovský neporiadok, že som si to doteraz nevšimla. 

Tak deň pokračuje. Prídem domov zo školy. Najem sa, umyjem tanier a pozriem telku.  Blíži sa čas kedy by som rada navštívila svojho drahého Spasiteľa na sv. omši a tak si pozriem na nete kedy, kde, čo a ako. Vedela som, že je dnes celodenná možnosť pristúpiť k sviatosti zmierenia. Nijako som to však nepovažovala za dôležité. Mysela som si, že sv. omša bude. Nebola. Namiesto toho som tam videla mnoho kajúcnikov tak úprimne túžiacich zmieriť sa s Ježišom. 

A v tom stretám známeho. Ide na svatosť zmierenia. Ja v tom dave zbadám milého brata kapucína. Vtedy si uvedomím, že toto asi nebude náhoda a tak s nevôľou sa postavím do radu. Popri čakaní sa modlím ruženec k Duchu Svätému. Ako sa však modlím napadá ma mnoho myšlienok na odchod. Nechce sa mi stáť v tej rade. Bolia ma nohy, chrbát a bla bla bla...

Zrazu sa ocitám čakajúc vpredu a zachvíľku idúc na rad oprášiť dušičku. Ani neviem prečo uvedomím si všetky moje previnenia a to všetko. Rozplačem sa a môj plač neutícha. Sem tam prídu i hlasnejšie vzlyky no snažím sa byť nenápadná aby si to nikto okrem kapucína, ktorý ma spovedá nevšimol. Odchádzam zo svatosti zmierenia s pocitom, ktorý vám nejdem opisovať lebo to nedokážem. Veď každý z vás to pozná osobne.

Nuž a idem domov. Uvažujem nad tým všetkým a som rada, že som nakoniec pristúpila k sviatosti zmierenia. Zrazu sa znova vo mne objaví: "Robiť ťažké veci často znamená robiť drobné a nenápadné veci." Spomeniem si na neporiadok doma. Prídem domov. Dlho sa mi do toho nechce. Sadnem za počítač. Počúvam hudbu, píšem na FB a na iných soc. sieťach. Niečo ma však prinúti postaviť sa a urobiť si poriadok. A tak si robím poriadok v izbe na kresle a zisťujem, že neporiadok nepozostáva len z mojich vecí. Nuž a teraz len dúfam, že sa mi so sestrou podarí dohodnúť na udržiavaní poriadku.

No a to je všetko z neporiadku v mojej duši a aj v izbe. Idem prekonať ďalší blok a upratať si skrinku s vecami do školy. 

Najťažšou vecou však bude ten poriadok vo veciach udržať :)

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Jarmila Semanová
Áno, je to tak, ako píšeš - to, čo žijeme navonok, je vyjadrením toho, čo máme vo svojom vnútri.

Ale stále sme na ceste - a môžeme aj zmeniť smer ...

Je tu však ešte niečo: tí, ktorí sú povolaní k učiteľstvu a majú dar učiť,
u tých je poriadok nie na prvom mieste - oni dávajú prednosť iným hodnotám ( ale nie lenivosti :-) ... niečo na spôsob českého porekadla či príslovia :
" Pořádek je jenom pro blby. Inteligent si umí poradit i v chaosu ... :-/ :-o :-) "
Odoslané 3.4.2012 20:47.
vlastný obrázok?? Ak ano, mate u mna velke uznanie.. Ak ano, dam G+ like emoticon Ja preferujem na MK publikovanie veci, na ktoré mám právo (autorstvo alebo licenciu)
Odoslané 3.4.2012 23:11.
a inac.. neporiadok.. to je moja slaba stranka.. urobil som uz milion tazkych veci.. ale na toto akosi nemam odvahu emoticon
Odoslané 3.4.2012 23:12.
Jarmila Semanová
To bude tým talentom učiteľstva ... nezakopte ho.

Sama nerozumiem tomu, prečo nemôže byť v symbióze s poriadkom.
Odoslané 3.4.2012 23:36 ako reakcia na Štefan Hrbček.
Kde končí neporiadok a začína poriadok?
Ak nahádžem veci pod posteľ, zakryjem to dekou, izba je uprataná....zdá sa že to je priadok, ale v skutočnosti...

Istá miera rozloženosti vecí v pozorovateľovi budí dojem neporiadku, v majiteľovi vecí je to " systém".
Pri súžití súrodencov je to večný problém. Boju sa dá predchádzať. Slová ako, poď urobíme to spolu, alebo povedz mi, kedy budeš mať čas, pomôžem ti s tým.... robia divy...
Naozaj sprievodným javom rebelúcie sú ustlané postele a väčší poriadok v izbách.
Odoslané 4.4.2012 6:25.
Nie je môj vlastný a osobne si myslím, že pokiaľ ten obrázok nevydávam za svoj nie je nič zlá na tom, ak ho pridám ku článku. Ale ďakujem za váš postreh, určite nad tým porozmýšľam a pokúsim sa zmeniť moju nepohodlnosť a skúsiť pridávať nejaké vlastné. emoticon
Odoslané 4.4.2012 7:58 ako reakcia na Štefan Hrbček.
Každý sme iní.
Chaos v mojom srdci vždy závisí od chaosu v mojej duši.
Chaos – neporiadok vo veciach odzrkadľujú stav mojej duše.
Poznám úžasných, serióznych ľudí, ktorí svoj neporiadok majú z toho, že sa veľa rozdávajú a na seba nemajú dostatok času, pritom vedia žiť v radosti, harmonicky, v pokoji a v láske.
Odoslané 4.4.2012 8:44.
Boh je Bohom poriadku.
Zachovaj poriadok a poriadok Ťa zachová. (Pavol VI.)

Ktosi tu položil otázku: čo je poriadok, kde je hranica medzi poriadkom a neporiadkom, kde končí poriadok a začína neporiadok...?
Nuž poriadok je keď sú veci na svojom mieste - teda kam patria. Nemusí to hneď znamenať že aj vzhľad takého miesta každému nezainteresovanému sa javí úhľadne alebo usporiadane. Podstatné je že veci sú na správnom mieste. A tak aj spomínaní učitelia, vedeckí pracovníci, ... a podobne, ktorí (napríklad) používajú pri svojej práci množstvo zdrojov (kníh, listov, odborných časopisov, slovníky, a podobne), nemusia mať "neporiadok" aj keď spomínaný materiál majú rozložený po celej pracovni. Väčšinou v tom majú systém - a teda poriadok - dokumenty majú umiestnené na presných miestach, ktoré im patria. A (väčšinou) hneď ich preto v prípade potreby aj nájdu. U takýchto ľudí zrejme aj ťažko môžeme hovoriť o lenivosti - ba naopak, častejšie sú to priam wokoholici :-)

Poriadok vo veciach - poriadok v živote. Poriadok vo veciach - poriadok v srdci a v hlave. Kdesi som čítal odbornú štúdiu - kde sledovali vplyv poriadku na správanie a výkonnosť detí. V nej prišli k pozoruhodným výsledkom - že deti, ktoré boli vedené k "poriadkumilovnosti" krajšie kreslili a písali, mali lepšie výsledky v rozličných úlohách a ich kresba a písmo boli rozvitejšie a usporiadané. Záver štúdie bol, že poriadok vo veciach vedie k rozvoju systémového myslenia. Preto mamičky, ktoré vedú svoje deti k tomu aby dávali drevené kocky trebárs do modrej krabice a nie do zelenej kam patrí lego, vedia čo robia. Intuitívne. A rovíjajú tak mimovoľne intelekt u detí.

Ďalšia otázka, ktorá tu odznela je "ako si poriadok udržať". Boh je Bohom poriadku. Všetko na svete má svoj Bohom daný poriadok. Či už ide o prírodovedné, psychologické, sociologické či iné zákony, trebárs dopravné, alebo o poriadok vo vzťahoch (láske), ..., všetko má svoj stanovený poriadok, zákony, Božie pravidlá, ktorých porušenie vedie podľa závažnosti k dôsledkom. Podobne je to aj s "poriadkom" vo veciach (ale aj svedomí, hlave či srdci a podobne). Človek je stvorený na Boží obraz a povolaný spolupodieľať sa na Tvorení Božom. Tak aj čo sa týka poriadku - umiestnenia vecí treba postupovať "biblicky" :-) Najprv stanoviť veciam raz a navždy - alebo aspoň relatívne navždy :-) - ich trvalé miesto - kam patria. A v prípade že nejakú vec, ktorú použijem už momentálne nepotrebujem, uložím ju výlučne na jej miesto. Týmto spôsobom nie je ani v najneporiadnejšej miestnosti plnej neporiadku nutné robiť veľké upratovanie - lebo používaním vecí a ich správnym umiestňovaním sa poriadok vytvorí sám. Pritom netreba zabúdať aj na správne umiestňovanie vecí do koša (doporučujem separovaný odpad) :-) Samozrejmosťou by malo byť tiež podeliť sa o nadmerný (nepotrebný) majetok s bratmi a sestrami v núdzi... svätá chudoba priamo úmerne vedie k poriadku :-)

Už iná téma je téma čistoty a hygieny - kvôli ktorej je potrebné na rozdiel od poriadku vykonávať pravideľné a občas aj väčšie "upratovanie", ktoré by bolo snáď vhodnejšie pomenovať "čistenie" :-)

Takže záverom stačí si stanoviť heslo: "Čoho sa dotknem po použití odložím na tomu prislúchajúce vopred stanovené a stále miesto." A v priebehu pár dní bude poupratované bez nutnosti "veľkého upratovania". Stačí vyčistiť a vyvetrať :-)
Odoslané 4.4.2012 14:45.
Vďaka! Veľmi presne definovaná konštruktívna rada.
Odoslané 4.4.2012 16:12 ako reakcia na Peter Sklovský.
Keď sa tak pozerám okolo seba... idem si upratat emoticon
Odoslané 4.4.2012 16:56.
dal som G+ like.. :-) uz len koli tomu dobremu umyslu.. Ked je prebraty obrazok,, treba uviest zdroj alebo autora.. Je to korektny pristup. Bol som raz na jednom skoleni a tam davali na to doraz, ked publikujeme veci. Prajem vela tvorivej inspiracie emoticon a radostnu (liturgicku i mimoliturgicku) OSLAVU zmrtvychvstaleho KRISTA.
Odoslané 4.4.2012 19:21 ako reakcia na Michaela Rolčeková.
Veľmi pekne ďakujem za G+ like emoticon A uvažovala som nad tým máte pravdu a je potrebné uviesť zdroj. Do budúcnosti budem vedieť. Ďakujem Vám emoticon
Odoslané 4.4.2012 18:47 ako reakcia na Štefan Hrbček.
Veľká vďaka. Mnoho vecí mi to ozrejmilo a možno zodpovedalo aj na nepoložené otázky. Ešte raz ďakujem emoticon
Odoslané 4.4.2012 18:49 ako reakcia na Peter Sklovský.
pre odlahcenie:
"Upratana izba je znakom nefunkneho internetu."
:-)
Odoslané 4.4.2012 19:45.
hahahaaaaaa emoticon emoticon emoticon tak.. je na tom niečo pravdy
Odoslané 4.4.2012 20:17 ako reakcia na Veronika Florkova.