« Späť

Nikdy nezabúdaj!

... si kto si..

Som mladá žena. Mám devätnásť rokov. Občas sa nahnevám. Sem tam sa mi niečo nepodarí, ale inak som bez jedinej chybičky. Pýtate sa na moje vzťahy s ľuďmi? Nuž celkom obstojné. Odnímuc to, že nemám veľmi v láske povrchnosť. No a pokiaľ ide o môj vzhľad neznášam sukne a viem presne, čo nechcem. Nechcem byť matkou!

A PRESNE TOTO JE CELÉ ZLE!!

V tomto svete sa akosi stráca pravá identita ženy. Zrazu sa žena dostáva do akéhosi postoja toho, že musí byť rovnaká ako muž. Musí zvládať, to čo zvláda muž. Musí zarábať toľko koľko zarába muž. Jednoducho má byť presne taká ako muž. Nehovorím, že žena má byť pre muža iba akási handra, ktorá nič nedokáže. Myslím si však, že žena je práve tou krásnou súčasťou muža, ktorú muži často hľadajú v krátkych sexuálnych hrách a vzťahoch snažiac sa nájsť tú pravú. Žena bola stvorená ako krásny a krehučký kvet. Bola predsa stvorená z Adamovho rebra. 

Milujem tú scénu kedy Adam kukne na Evu a s láskou a šibalskou iskrou v oku povie: To je kosť z mojich kostí.

Tá je aká krásna- prenesené do dnešného slengu. Muž žasne nad pôvabom a jedinečnosťou ženy. Zároveň však cíti, že žena je jeho neoddeliteľnou súčasťou, že ju potrebuje ku životu, že bez nej je stratený. Rovnako je to však aj zo stran ženy. Žena potrebuje muža. Niekoho kto ju ochráni, kto jej ukáže aká je krásna, kto ju bude milovať. 

Vzájomne sa vlastne dopĺňame. 

Poviem vám vlastnú skúsenosť. Málokedy sa s ňou delím lebo sa za ňu hanbím. Myslela som si, že keď som inteligentná a mnoho vecí mi ide som schopná vyrovnať sa mužom. Dostala som sa do partie chalanov kde som sa všemožne snažila vyrovnať sa im. Byť lepšia. A tak sme súťažili o prvenstvo a ja som nedala absolútne žiadnu možnosť aby boli lepší ako ja. Raz som sa však s mojim najlepšim kamarátom Radkom rozprávala, čo sa mužom na ženách páči a to všetko čo mi povedal bolo pre mňa obrovským šokom.

Nepovedal mi, že sa mu páči ak je žena silná a vyrovnaná mužovi. Obdivuje ženy, ktoré sú krehké a jemné. Ktoré sú ako kvietok a neboja sa svojej ženskosti. Vtedy to bola ako studená sprcha. A tak som svoju identitu ženy začala hľadať vo vzťahoch s mužmi. Našla som v sebe tú moc ako ovládnuť muža. Ako si obviazať okolo prsta. Tak som behala zo vzťahu do vzťahu no nikde som nebola šťastná. Až pokiaľ neprišlo stretnutie s jedným kňazom, ktorý mi postupne to všetko vysvetľoval. Ženy sú krásne ak sa hnevajú, ženy sú krásne keď plačú, či majú sukňu a či rifle. Žena je krásna ak v sebe nepopiera čo jej bolo dané. Ak je jej duša priezračne čistá. Ak sa zo všetkých síl snaží žiariť. No nie vo výraznom tričku a sukni kedy vidieť takmer všetko. Ale v nežnom úsmeve a láske, ktorá je daná od prvopočiatku.

Nechápala som a dlho som sa tým trápila. Preplakala som mnoho adorácií a nejednu noc. Kričala som, prosila, vyhrážala sa. Modlila som sa zúfalo aby mi Boh pomohol objaviť vlastnú identitu. Vtedy som si však uvedomila, že On to chcel urobiť už dávno no iba čakal na moju odpoveď. Vtedy som povedala jedno veľké áno. Premenil ma. Postupne a pomaličky. Začalo to nenápadne. Najskôr som si našla vzťah k sukniam, potom k mužom, potom k okoliu, potom k Bohu, potom k Márií a nakoniec som našla v tom všetkom seba samú. 

Takže ešte raz. Som žena. Som krásna a Božia. Viem, čo chcem a za čím kráčam. Viem, že chcem celý život stále viac a viac objavovať krásu vlastnej identity. Viem, že chcem kráčať do večnosti s Bohom. Viem, že som neopakovateľná a ak ma niekto miluje - miluje ma takú aká som - nie takú akou by ma oni chceli mať. Som sama sebou. Nie úplne ale raz príde okamih kedy úplne pochopím.

 

Drahá Mária, pomôž mi prosím nachádzať moju vlastnú identitu. Pomôž mi prosím nachádzať moju krásu. Nauč ma byť ženou. Ženou akou som bola stvorená. Krásnou a neopakovateľnou. Veľmi prosím zaceľ každú ranu, ktorá mi bráni objavovať krásu môjho partnera. Nauč ma byť otovrenou pre potreby muža, ktorého mi posielaš aby som s ním žila. Nauč ma byť vnímavou pre jeho lásku aby sme raz dokázali dokonalo splynúť v jedno. Aby sme podobne ako Adama a Eva na počiatku stali sa jedným človekom. Buď stredom môjho vzťahu i života. Tebe Predrahá Pani a tvojmu Sladkému Synovi zasväcujem každý úder srdca.   Amen

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Miška, úžasne si to napísala ;) Vyčarila si mi úsmev na tvári...aj ja som žena! emoticon
Odoslané 3.5.2012 20:22.
Aká krásna mladá žena. A ten úsmev jedna báseň. Veľmi ďakujem za reakciu na článoček a omnoho viac ti ďakujem, že si ženou emoticon
Odoslané 3.5.2012 20:28 ako reakcia na Sidónia Pálenkášová.
Presne táto definícia ženy ma oslovila, keď som mala o niekoľko rokov menej ako vy (možno som predčasne niesla ťarchu života a tak som aj skôr dozrievala). Príčinu som videla v nezmyselnom „boji za rovnoprávnosť žien“ v období budovania socializmu. Takže milé dámy, toto je výdobytok minulosti a budúcnosť je vo vašich rukách, aby ste presvedčili svet, že vaša náruč je stvorená pre objímanie v láske, dlane na hladkanie detských hlávok, rozum pre jemnosť a prítulnosť k uboleným srdciam, srdce a celá vaša bytosť pre vytváranie bezpečia a tepla domova, kde stredom deja je Otec-Syn-Duch Svätý a Panna Mária.
Odoslané 3.5.2012 22:29.
Bravo Michaela i komentátorky....! Veľmi jasne a hlboko vyjadrené! Blahoželám!
emoticon
Odoslané 3.5.2012 22:50.
UzasneemoticonTak si predstavujem definiciu zenyemoticonZena ma byt laskava,chapavaemoticonDakujememoticon
Odoslané 4.5.2012 0:19.
ja by som pripojila, ze zenou sa v plnosti zena stava ked je k tomu dostatocne podporena. je malo hrdiniek, ktore dokazali byt laskave napriek polenam hadzanym pod nohy. muz ktory je oporou a miluje ju je podla mna dolezita "okolnost" k tomu, aby bola zenou laskavou... samozrejme Pan Jezis ako taky muz sa tiez pocita :-)
Odoslané 4.5.2012 7:48.
S tým sa dá jedine súhlasiť. Keby muž zneužíval všetky kladné vlastnosti ženy pre svoje ego, ktoré by bolo sústredené na aroganciu a neprispôsobivosť, následky na ženu by boli nedozierne. V láske a vo vzťahu muža a ženy je nepostrádateľný harmonický život.
Odoslané 4.5.2012 8:33 ako reakcia na Daniela Cerovská.
Veľmi vám všetkým ďakujem. Či už za vašu otvorenosť, lásku a za to všetko aké ste. Ďakujem za vaše názory i dodatky. Je to pre mňa veľká vzácnosť. Ďakujem vám i najsladšiemu Bohu, že ste tak krásnymi ženami emoticon
Odoslané 4.5.2012 11:52.
Krásna naša priateľka, pozeráš sa na nás očami plnými lásky, preto nás vidíš takými krásnymi. Máme z teba radosť ako aj z tvojich príspevkov.
Odoslané 4.5.2012 12:52 ako reakcia na Michaela Rolčeková.
Mne trvalo veľmi dlho objaviť v sebe ženu a samu seba ako originál. Chcelo to odvahu vykročiť v ústrety ponúkanej láske a ochotu rozdávať lásku.
Odoslané 4.5.2012 21:11.