Blogy

« Späť

PAKISTAN: KRESŤAN OBVINENÝ Z BOHORÚHANIA POTOM AKO SA NAŠIEL ROZTRHANÝ KORÁN

PAKISTAN: KRESŤAN OBVINENÝ Z BOHORÚHANIA POTOM AKO SA NAŠIEL ROZTRHANÝ KORÁN

9. januára 2017

Pakistanskému kresťanovi hrozí 10 ročné väzenie alebo trest smrti, keďže sa našli roztrhané strany Koránu v blízkosti jeho domu a s jeho napísaným  menom.

Babu Shahbaz Masih, 40 z oblasti Kamahan v Lahore bol uväznený 30 decembra po nahlásení na políciu moslimom. George, starší brat Masiha, ktorý je miestny člen rady obce a obchodník s potravinami, informoval World Watch Monitor, že polícia najprv uväznila Shahbazovu ženu a deti, pričom im tvrdili, že ich berú kvôli ich vlastnej bezpečnosti.

George Masih, vlastník potravín i malého priľahlého pozemku prehlásil: „Jeho rodina má mnohoročnú hádku s Hajji Nadeemom, ktorý mal záujem o ten pozemok. Miestny aktivista za ľudské práva informoval WWM, že tento pozemok je rohová parcela, má obchodnú hodnotu. Miestni ľudia povedali, že Hajji má už dlho záujem získať tento pozemok. Masih si to uvedomil a venoval pozemok cirkvi. Potom sa ľudia smiali Hajjimu  ako tým dopadol. On sa tým cítil urazený a hľadal všetky spôsoby ako sa odplatiť.“

George Masih dodal: "Pretože Babu bol uznávaný ako liečiteľ skrz jeho vieru, mnohí moslimovia ho navštevovali a to nebolo akceptovateľné pre iných moslimov.

Hajji začal rozširovať, že Shahbaz ťahal bez rešpektu jeho bradu, ktorú nosí z úcty k prorokovi Mohamedovi a tým urazil Proroka.“

Aj keby súd prehlásil Babu za nevinného z dôvodu nedostatku dôkazov, jeho budúcnosť je neistá, nebude sa môcť vrátiť späť kvôli strachu o svoj život.

Prenasledovanie v Pakistane

Podľa World Watch List Pakistan patrí k jednej z desať najnebezpečnejších krajín pre praktizovanie viery kresťanov. Ich vychýrený zákon o bohorúhaní využívajú mnohí na „vyrovnávanie si účtov“ proti menšinám. Tehotná žena s manželom boli hodení do pece a upálení po obvinení z bohorúhania, zanechali štyri deti. Prípad Asia Bibi, ktorá má trest smrti je medzinárodne sledovaný a v celom svete posúdený ako nespravodlivý.

Zdroj: World Watch Monitor

Foto: Flickr