Blogy

« Späť

Viac ako 1,5 milióna vysídlených ľudí kvôli moslimským militantom v severnej Nigérii

Viac ako 1,5 milióna vysídlených ľudí kvôli moslimským militantom v severnej Nigérii

27/04/2017 Washington (International Christian Concern) - Zatiaľ čo sa 15. apríla okolo 7:30 hod dedinčania zhromaždili k bohoslužbám, Fulani ozbrojenci vstúpili do dediny Asso v štáte Kaduna a zabili 13 ľudí. Bezpečnostné sily umiestnené v blízkosti neurobili nič na zastavenie masakru. Takto sa opakujú príbehy toľkých predchádzajúcich Fulani útokov. Guvernér Kaduna štátu, El-Rufa, poslal kondolenciu a vyzýval ľudí, aby čakali na operáciu, ktorá sa bude konať v snahe vyhnať Fulani ozbrojencov zo svojich úkrytov v lese. 

Pre mnohých to však nie je dostatočné. Každý mesiac prichádzajú nové útoky moslimských ozbrojencov proti kresťanským komunitám. Zatiaľ posledný útok začal v priebehu bohoslužby.  Podľa miestneho pastora, ktorý povedal International Christian Concern (ICC), "Ich cieľom bolo zabiť, pretože žiadne domy neboli podpálené." Paradoxné je, že útok prišiel hneď po mierovom dialógu medzi miestnymi obyvateľmi a Fulani radikálmi v tejto oblasti. 

V neďalekých spoločenstvách Pasakori a SabonGari boli ďalší traja ľudia zabití na 17. apríla. 

Kresťanskí vedúci v oblasti odsudzujú nielen útoky, ale aj guvernéra štátu Kaduna, ktorý nepriniesol takmer žiadnu zmenu v ochrane kresťanskej komunity , Katolícka diecéza Kafanchan uviedla v tlačovej správe, "On (El-Rufa), nehanebne zastáva stranu ozbrojeným pastierom (jeho príbuzní), takže nekoná  zodpovedne ako skutočný štátnik, stáva sa  preto neobjektívnym. Viní a kriminalizuje obete štátu Kaduna ako príčinu chaosu. "

Podľa katolíckej cirkvi v Kafanchane v niektorých prípadoch vojenské jednotky umiestnené v teréne dovolili nielen v útokoch pokračovať, ale aj bránili komunitámv ich mobilizácii kobrane. "V útokoch na Godogodo a Pasakori napríklad armáda len sledovala a dohliadala na spaľovanie našich domov. Keď mobilizovaní mladíci chceli odraziť útočníkov, vojaci im zámerne zablokovali vstup do mesta."

Pritom odozva miestnej samosprávy k útokom proti ozbrojencom Fulani ukázala, že vláda vie, ako spustiť dostatočne silnúreakciu, aby zastavila útoky. "Netrvalo dlho vláde El-Rufa, aby zastavila ozbrojené lúpeže a krádeže dobytka v oblasti BirninGwar ... To je chvályhodné, a my sme radi, že Fulani v BirninGwar boli zachránení pred banditmi. V prípade, že vláda môže nasadiť vrtuľníky a vojakov na pomoc pri pátraní po teroristoch v BirninGwar, prečo je rovnaká vláda neochotná nasadiť vojakov a vrtuľníky do južného Kadunaa tak pomôcť vyhnať Fulani pastierov, ktorí terorizujú domorodcov južného Kaduna? "

Je ťažké zistiť, koľko životov odišlo a koľko domov zničili Fulani ozbrojenci. V decembri minulého roka katolícka diecéza Kafanchan v štáte Kaduna uviedla, že bolo zabitých 808 ľudí pri útokoch v 53 dedinách; Avšak od tej doby nastali početné ďalšie útoky. 

Bohužiaľ, problém moslimského extrémizmu presahuje Kaduna štát a Fulani ozbrojencov. S obeťami kvôli Boko Haram bolo vyhnaných viac ako 1,5 milióna ľudí zo svojich domovov, viac ako 20.000 zabitých a viac ako 150.000 utečencov ušlo do susedných krajín. Nigéria čelí obrovskej humanitárnej katastrofe, avšak štát je relatívne nepovšimnutý medzinárodným spoločenstvom a nekontrolovaný nigérijskou vládou. Najviac sú v tejto kríze postihnuté kresťanské komunity, ktoré žijú v tomto regióne po celé desaťročia. Domorodé kresťanské komunity sú väčšinou pastieri a poľnohospodári, ktorých pôdu je stále viac zaberajú Fulani militanti, ktorí vlastnia stáda dobytka. 

Zdroj: International Christian Concern
Foto: wikipedia