Blogy

« Späť

Pakistanská kresťanská školáčka musí študovať islamskú náuku namiesto etiky alebo opustiť školu

Pakistanská kresťanská školáčka musí študovať islamskú náuku namiesto etiky alebo opustiť školu

23. mája 2017

Kresťanskému dievčaťu študujúcemu na štátnej škole v Pakistane  povedala učiteľka, že keď odmieta študovať islamskú náuku, nemala by byť v tejto škole.

Muqadas Sukhraj si vybrala miesto islamskej náuky etiku, predmet vytvorený ako alternatívu pre deti z náboženských menšín. Táto etika stále vychádza z islamského učenia, ale je často preferovanou voľbou pakistanských kresťanských rodín.

K incidentu došlo v Hazrat Government School Number One v Attocku, 50 míľ od univerzity Mardan Abdul Wali Khan, kde boli zamestnanci zatknutí v apríli tohto roka v súvislosti s vraždou študenta za jeho údajne rúhavý obsah na Facebooku.

Sukhraj, jedna z troch kresťaniek v triede s počtom detí viac ako 100, povedala pre  World Watch Monitor, že „Jej problémy začali na začiatku apríla, keď triedna učiteľka, Zahid Parveen vyjadrila nespokojnosť so mnou, pretože som si vybrala etiku.

, Trest '

"Najprv bola učiteľka nespokojná s učebnicou pre etiku. Potom ma poslala von z triedy ako za trest. Neskôr mi povedala, že keď som nemohla študovať islamské vzdelanie, tak prečo študujem v moslimskej škole? Ešte mi povedala, že keď ona príde do triedy, musím ja odísť.

"Žiadny iný spolužiak alebo akýkoľvek iný učiteľ sa nesprával takto," povedala.

Sukhrajin strýko, Munir Nasir, sa pokúsil problém riešiť v škole a na miestnych  úradoch. (Jej otec, ktorý bol tým znepokojený, je voleným poradcom pre miestny úrad, čelil konfliktu záujmov,)

"Strýček Munir išiel do školy sa niekoľkokrát sťažovať, ale nemohol sa stretnúť s riaditeľkou, pretože je to dievčenská škola," povedala Sukhraj.

Náboženský extrémizmus

Jej strýko podal sťažnosť okresnému koordinačnému dôstojníkovi v Attocku, so žiadosťou, aby sa vysporiadali s postojom učiteľky k menšinám. On vyvodzoval, že miestne úrady by mali venovať pozornosť tejto otázke, vzhľadom k tomu, že vláda sľubila, že bude bojovať proti náboženskému extrémizmu.V roku 2014 Taliban zaútočil na vojenskú školu a zanechal tam 132 študentov mŕtvych.

Vo svojej žalobe Nasir uviedol, že učiteľka tiež povedala moslimským študentom, aby nejedli, ani nepili so Sukhraj. "Ako riešenie tejto záležitosti, Sukhraj bola presunutá do večerných kurzov," dodal.

Riaditeľ v Sukhrajinej škole nebol k zastihnutiu.

Saqib Abbasi, vedúci policajnej stanice v Zahre, reagoval na sťažnosti Nasira. Vysvetlil, že škola je ideálna pre žiakov z oboch susedných dedín a miest, a nedávno ich rozdelili do dvoch skupín – niektoré školáčky učili v dennej dobe, niektorí sa učili vo večerných hodinách. Žiačky z dedín sa učia v priebehu dňa, aby sa mohli vrátiť bezpečne domov pred zotmením.

Sukhraj, z mesta, bola presunutá na večer. Keď rozdelili triedu, chcela sa učiť v priebehu doobedia.

Abbasi vysvetlil, že Sukhrajina rodina požiadala, aby dievča mohlo byť presunuté denný čas učenia, ale odozva školy bola:"Keď to urobia pre jedného študenta, potom by to požadovali aj ostatní študenti. "

Nasir cíti, že polícia nie je naklonená prípadu svojej netere. "Žiadali, aby Sukhraj prišla na policajnú stanicu, aby dala svoje vyhlásenie, pričom vyhlásenie učiteľky bolo zaznamenané v škole."

(V Pakistane, to je považované za urážku, ak je žena, či dievča požiadané, aby šla na policajnú stanicu).

, Nenávistný materiál '

Kresťania v pakistanských štátnych školách čelia pretrvávajúcim problémom s obsahom učebníc. Správa  Pakistanskej Národnej komisie pre spravodlivosť a mier pre rok 2016 prehlásila, že vláda nedokázala dodržať svoj sľub vykoreniť náboženskú nenávisť z učebníc. Potvrdila to ďalšou správou v tom istom roku (sponzorovanej americkou komisiou pre medzinárodnú náboženskú slobodu), ktorá hovorila: "Tento trend k väčšej neobjektívnosti osnov voči náboženským menšinám sa v Pakistane zosilňuje. Tieto hrubo zovšeobecnené a stereotypné portréty náboženských menšinových komunít signalizujú, že sú nedôveryhodné, nábožensky podriadené a netolerantné."

V decembri si pakistanský vedec Pervez Hoodbhoy všimol, ako sa tam učí náboženstvo v mene vedy. "Ked pakistanský študent otvorí učebnicu fyziky alebo biológie je neikedy nejasné, či sa skutočne učia vedu alebo naopak teológiu," povedal. "Dôvodom je, že každá vedecká učebnica, vydaná vládnou organizáciou, podľa zákona musí obsahovaťinformáciu vo svojej prvej kapitole, ako Boh urobil náš svet, a ako moslimovia a Pakistanci vytvorili vedu."

Kashif Aslam, výskumník Národnej komisie pre spravodlivosť a mier, z rímskokatolíckej charity, povedal pre World Watch Monitor, že mnohí kresťanskí rodičia chcú, aby ich deti študovali svoje vlastné náboženstvo. Kashif nedávno napísal správu o tom, ako boli učebnice plné nenávisti voči náboženským menšinám.

Zdroj: World Watch Monitor

Foto: wiki