Blogy

« Späť

Ako zúfalý, nenávistný čínsky bojovník za slobodu našiel Krista

Ako zúfalý, nenávistný čínsky bojovník za slobodu našiel Krista

Bob Fu pomáhal organizovať prodemokratické demonštrácie, ktoré upútali svetovú pozornosť, keď čínske úrady zmasakrovali stovky neozbrojených študentov na námestí Nebeského pokoja v Pekingu.

Keď čelil odplate za jeho úlohu v protestoch zo strany vlády, začali ho ovládať samovražedné zúfalstvo a nenávisť– až pokiaľ sa nestretol so živým Bohom.

Už ako dieťa zažil komplikácie s vládnymi úradníkmi. "Vždy sme boli obeťou šikany zo strany čínskych úradov," spomína Bob Fu, zakladateľ ChinaAid, neziskovej organizácie so sídlom v Texase, ktorá obhajuje podzemných cirkevných a politických disidentov v Číne.

Trápenie poznal už vo vlastnej rodine. Mal postihnutého otca a matka sa uchýlila k žobraniu, aby rodina prežila. "Bolo to ponižujúca situácia," vyznáva. Dokonca aj priatelia a susedia znevažovali jeho rodinu.

Toto zlé zaobchádzanie zapálilo oheň v jeho srdci po rovnosti a spravodlivosti. "Myslel som, že najlepšia cesta ako zmeniť svoju rodinu a zmeniť systém je ak sa stanem politickým vodcom," povedal a začal pracovať na tom, aby sa jedného dňa stal úradníkom komunistickej strany.

Ako vysokoškolák v roku 1989 sledoval ako narastal demokratický pohyb študentov. „Cítil som, že to by mohol byť čas pre zmenu," spomína. Fu organizoval protesty na Liaocheng universite v jeho provincii, potom smeroval spolužiakov na námestie Nebeského pokoja v Pekingu do epicentra neslýchanej konfrontácie.

Neočakávane Fuova priateľka Heidi (neskôr sa stala jeho manželkou) ochorela a tak odišiel z protestov, aby bol pri nej. Preto nebol na námestí 4. júna, kedy armáda začala tvrdý nápor a presadila zákaz vychádzania. Čínski vojaci so samopalmi a tankami tvrdo potlačili študentských demonštrantov.

Hoci Fu bol neprítomný - unikol o vlások pred smrťou - zaplatil za jeho angažovanie v tejto záležitosti. Keď bola výučba v škole obnovená, Fu bol zobraný na výsluch. "Bol som nútený zrušiť všetky svoje študijné predmety," spomína. "Boli to veľmi ťažké chvíle."

Emocionálne sa dostal do chaosu. "Bol som v zúfalstve, chcel som spáchať samovraždu," hovorí. Cítil sa odsunutý nabok od učiteľov a dokonca aj spolužiakov. Polícia ho nútila k priznaniam a jednali s ním ako so zločincom.

Nájdenie Ježiša v Číne

V tomto jeho ťažkom období mu dal americký učiteľ angličtiny na vysokej škole životopis Xi Shengma, čínskeho kresťanského konvertitu z 19. storočia. Xi bol kedysi konfuciánsky učenec a závislý na opiu, ale obrátil sa ku Kristovi pod vplyvom misionárov Taylorových z Hudsonu.

Kniha pripadala pre Fu ako zjavenie. "O kresťanskej viere som nevedel vôbec," rozpráva. Ako Fu čítal o konverzii Xi, Duch Svätý ho chytil ​​za srdce.

"Bol som usvedčený evanjeliom," hovorí. "Bol som plný zúfalstva a nenávisti. Mohol som vidieť sám seba plného hriechu. "

Ako Fu bol zabraný do príbehu, Boh mu odhalil jeho zúfalý duchovný stav, ale tiež priniesol nádej. "Videl som svetlo evanjelia. Ak je niekto v Kristovi, stáva sa novým stvorením. Starý je preč a prichádza nový. "

"Tento Boh je tak skutočný!" Vykríkol. "Vidím svetlo!"

Bol tam však jeden problém. Fu nevedel, ako sa skutočne stane kresťanom. „Je to ako keď sa pripája k organizácii ? Je tu verejný obrad“? Uvažoval.

Išiel za  americkým učiteľom na internát po odpovede. "Kľakli sme si a ja som vyznal svoje hriechy a prijal Krista ako svojho Spasiteľa a Pána. Nadprirodzene som sa znovu narodil. "

Budúci deň svet už vyzeral úplne inak. Keď vyšiel von, vyjadril to: „vtáci spievali so mnou a slnko svietilo jasnejšie. Jednalo sa o revolučnú zmenu pre mňa. "

Samovražedné sklony, zúfalstvo a pesimizmus zmizli, jeho tvár ukazovala novo nadobudnutú radosť. Dokonca sa začal usmievať na svojich nepriateľov v škole, ľudí, ktorí ho prenasledovali. Zmena znervózňovala niektorých z nich, začali mať podozrenie, či sa nezbláznil.

Vzhľadom na ich obavy, bol Fu povolaný, aby hovoril s komunistickým tajomníkom strany jeho anglického oddelenia. "Cítite príliš veľký tlak?" Spýtal sa muž. Tajomník strany uistil Fu, že nemali v pláne ho uväzniť alebo ho ďalej trestať.

Neskôr sa pripojil Fu k podzemnej cirkvi a začal rásť vo viere, nakoniec sa stal vodcom. Začal chápať svoju úlohu ako " dvojitý boží agent", pretože učil angličtinu cez deň v komunistickej škole a viedol biblické hodiny v noci vo svojom dome.

Narastajúci tlak

V roku 1996 boli s manželkou zatknutí a strávili dva mesiace vo väzení kvôli ich činnosti v domácich zboroch. "Bol to ťažký zážitok," spomína. "Bol som svedkom toho, ako sa väzňom odporúčalo, aby sa mlátili navzájom. Zrazili ma k zemi a bili“, hovorí Fu.

Bol tiež svedkom používania tlmičov elektrických obuškov na väzňov. "S väzňami sa zaobchádza ako so zvieratami alebo horšie ako so zvieratami," hovorí.

Po prepustení boli s  manželkou v domácom väzení a podstupovali pravidelné výsluchy políciou. Keď jeho manželka Heidi otehotnela, musela potratiť, pretože prekročili svoju kvótu narodených detí povolených vládou.

Keď sa dozvedel, že budú znovu uväznení pre ich zapojenie do podzemných domácich zborov, rozhodli sa utiecť z Číny. Raz v noci Heidi opustila bytový dom v prestrojení a Bob vyskočil z okna na druhom poschodí z kúpeľne. Cítili sa ako postavy vo filmoch s  Jamesom Bondom.

Fu a jeho manželka unikli v prezlečení. "Akoby zázrakom Boh nás zachránil," hovorí. "Anjeli nám pomohli uniknúť."

Na základe falošných dokladov, boli schopní sa dostať do Hongkongu. Bolo im udelené povolenie na vstup do USA

Fu sa zúčastnil Westminsterského semináru vo Filadelfii a v roku 2002 vybudoval svoju organizáciu China Aid. Začiatok bol náročný, pretože sa učil angličtinu a gréčtinu v rovnakom čase.

Pred niekoľkými rokmi hral Fu kľúčovú úlohu vo významnom prípade ľudských práv. Svedčil pred výborom Kongresu o osude slepého čínskeho disidenta Chen Kuang-čchenga. Zariadil pre Chena, že mohol telefonicky svedčiť zo svojej nemocničnej izby v Pekingu.

Chen je jedným z mnohých politických disidentov a prenasledovaných kresťanských vedúcich, ktorým Fu pomohol k slobode. Preto Fua hlavné média označovali ako "pastora čínskej podzemnej dráhy. "Ak ste zachránil jednu dušu," píše Fu vo svojej knihe, "to znamená viac ako celý svet."

"Čína je veľkou výzvou, pretože s čínskou vládou nie je ľahké sa vysporiadať," poznamenáva. "Je to duchovne, fyzicky a psychicky veľmi náročné."

" Čína je hlbokej tme s tisíckami zadržaných a uväznených nevinných občanov, mnohí veriaci stále veľa trpia.

"Ale verí, že to sú dočasné prekážky," povedal  "Zmena prichádza do Číny."

Zdroj: Godreports

Foto: wikimedia

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
V zmysle príchodu sv. Cyrila a Metoda sa zamýšľam nad tým, ako autentické svedectvo veriacich ľudí pôsobí na životy neveriacich. Ako aj dnes odznelo na sv. omši v Nitre: kresťanstvo je predovšetkým "zježišovánim" (slovami p. prezidenta T.G.Masaryka). Albert Einstein raz povedal, že jedna osoba nemôže zmeniť celý svet, ale Ty môžeš zmeniť celý svet jednej osoby. Svojim autentickým "zježišovánim"!
Odoslané 5.7.2017 13:16.