Blogy

« Späť

Ayubovo meno bolo na likvidačnom zozname Boko Haram. Odpustil mužovi, ktorý ho tam dal.

Ayubovo meno bolo na likvidačnom zozname Boko Haram. Odpustil mužovi, ktorý ho tam dal.

Ayuba mal len 20 rokov, keď bol jeho otec zavraždený islamskými extrémistami pri brutálnom útoku na jeho dedinu. Tu je jeho mimoriadny príbeh, od hľadania pomsty až po rozhodnutie odpustiť. A ponúkame vám aj spôsob, ako môžete pomôcť veriacim ako je Ayuba postaviť sa voči násilnému prenasledovaniu.

Ayuba si živo pamätá deň, keď bojovníci Boko Haram prišli do jeho dediny. Tam, kde žije na severovýchode Nigérie, je to nebezpečenstvo, o ktorom každý vie, že môže prísť: násilné útoky islamských militantných skupín narastajú a existuje neustála hrozba útoku.

"Okolo 6. hod sa rozšírila správa, že Boko Haram sa blíži k našej dedine," spomína. "Môj otec mi povedal, aby som zostal doma." Netrvalo dlho a situácia eskalovala. "O 10 hod začali ľudia utekať, aby si zachránili život, pretože Boko Haram prišli do našej obce."

Afrika povstaň: Budíček pre cirkev

Tisíce obcí v Nigérii a v celej subsaharskej Afrike zažívajú násilné krízy, ako je táto. Minulý rok bolo v Nigérii zabitých viac ako 5 000 kresťanov pre svoju vieru – to je 14 ľudí denne a asi 90% všetkých kresťanov zavraždených pre svoju vieru na celom svete. Ďalšie tisíce boli unesené alebo nútené opustiť svoje domovy. A napriek tomu sa zdá, že väčšina sveta si to nevšíma.

  • Aké je to byť kresťanom v Nigérii?

Preto cirkev v subsaharskej Afrike volá po podpore – a kampaň  Afrika povstaň si kladie za cieľ prebudiť celosvetovú cirkev a uvedomiť si prenasledovanie a utrpenie, ktoré sa deje v takom mimoriadnom rozsahu, a zjednotiť sa s nimi v boji proti násilnému prenasledovaniu. To znamená viac modlitby, životne dôležitú podporu pre kresťanov, ako je Ayuba, čo sú priamo postihnutí násilím.

Útek z dediny

Keď Boko Haram podpaľovala budovy v blízkosti, Ayuba vedel, že  už nemôže čakať. On a jeho mladší bratia i sestry utiekli z dediny a cez noc sa skryli. "Začal som plakať, ale niekto z nás ma povzbudil a požiadal ma, aby som sa radšej modlil ako plakal. Urobil som to a povedal som ostatným, aby prestali plakať – a namiesto toho sme sa modlili. Keď sme skončili modlitbu, zaspali sme tam pri brehu rieky a spali až do rána."

Ayubiho otec sa spočiatku skrýval v dome svojej švagrinej, kde bol jediným kresťanom. Keď Boko Haram vtrhli do domu, vybrali si ho. Nie sú to len kresťania, ktorí sú postihnutí útokmi v regióne – ale pri tomto útoku sa stali terčom útokov. Ayuba rozpráva tento príbeh na základe toho, čo počul od svojich príbuzných.

"Schytili nášho otca a vzali ho so sebou. Stále sa pýtal, čo je jeho priestupkom, ale neodpovedali. Vyviedli ho von a prinútili kľaknúť na kolená."

Militanti požadovali, aby Ayubov otec prečítal pasáž z Koránu, ako test, aby zistili, či je moslim. Ale on sa nesnažil skrývať svoju vieru v Ježiša. Keď sa ho spýtali, či je moslim alebo kresťan, odpovedal "kresťan". Táto odpoveď bola to, čo militanti potrebovali počuť, aby ho zabili. Sťali ho na mieste .

"Bolo vám dané, bolo vám vzané"

Ráno, nevediac, čo sa stalo, sa Ayuba a ostatní vydali späť do dediny. "Všade bolo ticho," spomína. "Keď sme sa priblížili k nášmu domu, videl som na zemi tri telá. Otca som spoznal podľa oblečenia. Padol som na kolená vedľa neho a modlil sa."

Dokonca aj v tej chvíli smútku bol Ayuba schopný poďakovať Bohu. Povedal: "Bože, som vďačný –  ty si dal, ty si vzal. Nech môj otec odpočíva spolu s Tebou." Jeho slová sú ozvenou Jóbovej knihy v Jóbovi 1:21: "Pán dal a Pán vzal; nech je zvelebené meno Pánovo." Pri útoku zahynulo deväť kresťanov.

Ayubovo meno na likvidačnom zozname

Ayuba sľúbil, že sa pomstí. Dokonca začal nosiť nôž. Nejaký muž v dedine pomohol Boko Haram identifikovať tých, ktorých chceli zabiť a Ayuba bol odhodlaný ho zabiť. "Bolo to všetko, na čo som mohol myslieť," hovorí.

Potom však počul, že islamskí militanti sa plánujú vrátiť. "Niekoľko týždňov po útoku poslala Boko Haram do našej dediny zoznam ľudí, ktorých prišli zabiť. A moje meno bolo na ňom."

Ayuba sa zdráhal odísť, ale nakoniec ho presvedčili, aby odišiel a presťahoval aj svojich súrodencov do inej dediny. Odtiaľ bol miestny kňaz schopný zariadiť, aby sa presunuli ďalej na juh, asi osem hodín jazdy autom.

Traumatická starostlivosť

 Práve tu mohol Ayuba získať traumatickú starostlivosť v centre prevádzkovanom partnermi Open Doors. Naši partneri podporujú prenasledovaných veriacich v subsaharskej Afrike už mnoho rokov, a preto sú ich siete odborne vybavené na podporu ľudí ako Ayuba. Keď bol jeho otec zavraždený, Ayuba bol vo veku, keď prenasledovanie môže mať obzvlášť škodlivý vplyv na vieru mladého veriaceho. Ako mladý kresťan vo svojej komunite prevzal na seba veľkú zodpovednosť – jeho život bol výrazne odlišný od života ostatných ľudí v jeho veku. A teraz je živiteľom svojej rodiny.

Tento druh prenasledovania môže ovplyvniť cestu, ktorou sa mladý kresťan rozhodne ísť. Je oveľa ťažšie platiť poplatky za školskú dochádzku, tak sa mladý človek môže rozhodnúť, pre "ľahšiu" cestu a zanechať Ježiša. Traumatická starostlivosť je dobrý spôsob, ako zabezpečiť, aby sa to nestalo – namiesto toho môže pomôcť mladému človeku uzdraviť sa a pochopiť Božiu lásku dokonca aj tvárou v tvár prenasledovaniu.

Naučiť sa odpúšťať

Ayubu zmenila traumatická starostlivosť. Keď sa ho spýtali na najväčšiu lekciu, ktorú sa naučil v traumatickom centre, odpovedá: "Odpustenie." Pred týmto vzdelávaním bol odhodlaný zavraždiť muža, ktorý zradil jeho otca – ale v traumatickom centre odovzdal nôž, ktorý mal pri sebe. "Predtým, ako som sem prišiel, som sa rozhodol, že nikdy neodpustím a pomstím smrť môjho otca," hovorí Ayuba, "teraz nemám s týmto mužom žiadny problém. Ak by sme sa stretli, pozdravili by sme sa.

"Pomyslel som si, čo by som získal, keby som chodil s nožom a riešil pomstu, veď moja myseľ by nebola nikdy pokojná? Tak som sa rozhodol opustiť svoj hnev a získať pokoj. Boh ma sem priviedol, aby ma uzdravil. Úprimne, keby som sem neprišiel, neviem, ako by som skončil."

Boko Haram chceli zničiť Ayubovu vieru – ale, ako hovorí Jozef v Genesis 50:20, "Chcel si mi ublížiť, ale Boh to obrátil na dobro." Stal sa opak plánov Boko Haram: Ayubova viera bola posilnená traumatickou starostlivosťou.

Vďaka od Ayubiho

Ayuba má odkaz pre priaznivcov Open Doors: "Ďakujem vám veľmi pekne; je to vďaka vám, že mám teraz pokoj vo svojej mysli. Povedal som, že nikdy neodpustím a chcel som sa pomstiť, ale teraz som odpustil úplne. Naučil som sa nechať všetko pri Ježišových nohách."

Bez tejto traumatickej starostlivosti by bol ďalším strateným mladým človekom. Namiesto toho je tiež schopný pomôcť ostatným, ktorí čelia podobnému trápeniu ako mal on. Najprv by som im povedal, aby sa modlili, pretože bez modlitby nič nebude fungovať. Nebol by som tu, keby som sa nemodlil," hovorí. " A ostatní ľudia, ktorí prechádzajú rovnakými skúškami – bol by som rád, keby prišli na tento program. Pretože tu nájdete ďalších, ktorí majú rovnaké problémy, a ešte viac."

Postavte sa násilnému prenasledovaniu

Ako živiteľ svojej rodiny v takom mladom veku potrebuje Ayuba neustálu praktickú podporu a modlitby od globálnej cirkevnej rodiny. S vašou pomocou môže naďalej získavať finančnú pomoc od partnerov Open Doors, aby mohol pokračovať vo vzdelávaní a podporovať svojich súrodencov.

Príbeh Ayubu je len jedným z tisícov príbehov z Nigérie a celej subsaharskej Afriky. Dnes sa môžete pripojiť k odvážnej africkej cirkvi a postaviť sa proti stupňujúcemu násiliu. Môžete pomôcť zabezpečiť, aby ostatní veriaci zažili rovnakú mimoriadnu premenu, akú vykonal Ayuba – od pomsty a zúfalstva až po odpustenie .

Prosím, modlite sa

  • "Prosím, aby ste sa modlili za nás tu v Nigérii, ktorí zažívame terorizmus," hovorí Ayuba. "Modlite sa s nami, aby to Boh ukončil."
  • Aby sa celosvetová cirkev prebudila a postavila sa násilnému prenasledovaniu, ktoré postihuje kresťanov v subsaharskej Afrike.
  • Aby partneri Open Doors v traumatickej starostlivosti boli naplnení Božou láskou a milosťou.

Skrátené

Preklad z Open Doors

Foto: Zuzana Majská