Blogy

« Späť

Biskup Mascarenhas: Útoky na sestry Matky Terezy pokračujú

Biskup Mascarenhas: Útoky na sestry Matky Terezy pokračujú

Jharkhandská polícia zaútočila na misionársky dom v Dumke. Ďalšie dve sťažnosti sa týkajú obchodovania s deťmi. Biskup požiadal o prešetrenie štátnou komisiou, ktorá sa zaoberá adopciami. „Chcú, aby sme stratili dôveryhodnosť, ale naša viera je silná.“

V indickom štáte Jharkhand sú „sestry Matky Terezy pod tlakom úradov, ktoré nechcú, aby katolícka cirkev pracovala pre ľudí v núdzi. Budeme však naďalej slúžiť chudobným bez strachu“ prehlásil Theodore Mascarenhas, pomocný biskup z Ranchi a bývalý generálny tajomník Konferencie indických biskupov (CBCI).

Biskup hovoril s AsiaNews o situáciách, keď polícia zaregistrovala falošné prípady nezákonných adopcií s tichým súhlasom štátnej komisie, ktorá sa zaoberá adopčnými praktikami. „Niekomu vadí, že pracujeme pre chudobných. Obviňujú nás z nútených konverzií. Boja sa Cirkvi, pretože má svoje miesto v srdciach ľudí“.

Misionárky lásky skončili minulý rok pod drobnohľadom štátnych orgánov, keď bol cirkevný sirotinec Nirmal Hriday (Čisté srdce) zaradený do prípadu údajného predaja maloletých dvoma zamestnancami.  Concilia Baxla, ktorá prevádzkovala zariadenie, bola uväznená. Hoci proti nej nebolo nikdy vznensené reálne obvinenie, indické úrady ju zadržiavali 15 mesiacov a v septembri tohto roku ju prepustili na kauciu. Medzitým hinduistická nacionalistická vláda vyšetrovala všetky sirotínce.

„V Indii existujú prísne právne predpisy, ktoré vyžadujú povinnosť podávať hlásenia v prípade, že tehotná matka je maloletá. Sestry sú obviňované z toho, že neoznámili, že ženy sú maloleté, ale to nebola ich úloha. Mala sa o to postarať nemocnica a Komisia pre blaho detí. Z tohto dôvodu žiadame o vyšetrenie týchto dvoch štátnych orgánov. “

Iné katolícke zdroje z Jharkhandu a susedných indických štátov potvrdzujú atmosféru diskriminácie misionárok: „Sestry sú prenasledované, pretože sú symbolom cirkevnej charity v Indii. Úrady nechcú, aby kresťania pracovali pre chudobných “.

Msgr. Mascarenhas objasňuje: „Nie sú to len sestry Matky Terezy, na ktoré sa útočí. Jezuiti sú vyšetrovaní v dvoch konaniach, tiež uršulínske mníšky. „Útočia na nás, lebo sestry sa starajú o ľudí odmietnutých spoločnosťou, zomierajúcich, trpiacich. Chceli by nás ukázať ako zlodejov, predávajúcich deti. Vedia, že ak na nás fyzicky zaútočia, staneme sa silnejší. Ľahšie je zaútočiť na nás inak. Chcú, aby sme stratili dôveryhodnosť, ale my sme silní vo viere. Budeme pokračovať v službe lásky k chudobným. Je to Pán, ktorý nám dal túto úlohu“. (A.C.F.)

Skrátené

http://www.asianews.it/news-en/Bishop-Mascarenhas:-Attacks-on-Sisters-of-Mother-Teresa-continue-48618.html

Foto: asia news