Blogy

« Späť

ERITREA: ĽUDIA MIZNÚ KAŽDÝ DEŇ

ERITREA: ĽUDIA MIZNÚ KAŽDÝ DEŇ

Medzi 800 migrantmi, ktorí sa utopili pri prevrátení sa člnu na talianskom pobreží bolo 150 ľudí z Eritree. Guardian rozobral v svojom článku stav eritrejských utečencov nie ako ekonomických migrantov, ale ľudí, ktorí postrádajú slobodu. Sofia informovala reportéra časopisu, že tam sa ľudia boja rozprávať dokonca so svojou rodinou. Aj ľudia v kaviarni môži byť špionmi. Ľudia tam miznú každý deň. Hovorila hrozivý príbeh ako urobila jej priateľka chybu, keď sa rozprávala s mužom v kaviarni, ktorý bol z líbyjskej ambasády. Oni sa len voľne rozprávali. Neskôr vyšlo najavo, že to bol špión. Nevedia, čo je s ňou. Je vo väzení doteraz. Jedného dňa sa dozvedela, že jej priateľka je v nemocnici. Bála sa však za ňou ísť, aby aj ju nezatvorili.

Eritrejčania a Syrčania sú najčastejšie národnosti, ktoré riskujú preplavovanie sa do Európy zo severnej Afriky.

Eritrea je na 9. mieste vo World Watch List 2015. Snažia sa tu o absolútnu kontrolu obyvateľov, vrátane ich náboženského života. Všetky náboženské skupiny musia byť registrované.  Kresťania predstavujú hrozbu pre štát, ich domy sú prepadávané, sú mučení, bití a väznení v hrozných podmienkach. Niektorí sú uväznení v kovových dopravných žeravo horúcich kontajneroch.

Jedna kresťanka, ktorá bola pre svoju vieru uväznená bola v vhodená do malej  miestnosti s 55 inými ženami. „Boli sme tak husto napchané, že som si nemohla ani normálne sadnúť, nieto ľahnúť na spanie. Boli sme nútené pracovať veľmi dlho bez odpočinku. Môj veliteľ bol obzvlášť krutý.“ informovala Open Doors.

V súčasnosti Rada pre ľudské práva pri UNO sa rozhodla vytvoriť Komisiu pre preskúmanie ľudských práv v Eritei. Open Doors poukázal na ich porušovanie a popísal trýznenie uväznených kresťanov, vrátane fyzického mučenia, tvrdej práce, duševného trýznenia, nedostatočnej stravy, slabej hygieny a aj lekárskej opatery. Člen Open Doors povedal, že všetci si prajú, aby Komisia zväčšila povedomie vo svete o utrpení Eritrejčanov, aby tu mali kresťania slobodu pri vyznávaní Ježiša otvorene.

Zdroj: Open Doors; Guardian

Foto: Flickr