Blogy

« Späť

Islamskí študenti terorizujú mesto kvôli zatknutiu radikálneho učiteľa

Islamskí študenti terorizujú mesto kvôli zatknutiu radikálneho učiteľa

"Naša katolícka cirkev jestvovala v Marsabite viac než 40 rokov a žili sme v pokoji s rôznych komunitami. Preto je  prekvapením pre nás súčasný stav a žiadame moslimskú komunitu zachovať pokoj a rešpektovať slobodu vyznania ostatných ľudí. Celkovo bolo rozvášnenou mládežou rozbitých 73 okien a  tri vozidlá. Vznikla nám tak veľká strata," povedal Biskup Kihara Peter.

13. januára bol zničený katolícky kostol v meste Marsabit pri nepokojoch moslimskej mládeže, ktorí protestovali proti zatknutiu miestneho Islamského učiteľa,  Guyo Gorsa, protiteroristickou policajnou jednotkou. Vodca  bol sledovaný a zatknutý pre podozrenie z radikalizácie, náboru mládeže na vstup do teroristickej skupiny al-Shabaab v Somálsku a jeho neustálej komunikácie s al-Shabaab lídrami.

Tak ako biskup Peter to vnímali aj iní obyvatelia. Pociťovali stratu rovnako. Počas nepokojov, bolo mnoho kresťanov, ktorí vlastnili dom aj podnikateľov napadnutých. Traja mladí muži zahynuli a viac ako 20 ľudí bolo zranených. Desmond Oloo, žijúci v Marsabite, ktorí bol svedkom incidentu, potvrdil informácie pre International Christian Concern (ICC), "Bol To smutný deň v Marsabite.  Študenti Madrasy podpaľovali budovy, plienili podniky a vnikli do blízkeho katolíckeho kostola. kde zaútočili na strážcu. Úplne rozbili okná, dvere, a cirkevné vozidlá," V nedeľu po nepokojoch, väčšina kresťanov v meste sa nezúčastnilo bohoslužby pre strach z toho, že bude napadnutá zradikalizovanou mládežou. Kazateľ William Godana z Africkej vnútrozemskej Cirkvi v Marsabite informoval ICC, že napätie je stále neudržateľné, "Túto nedeľu mnohí ľudia neprišli na bohoslužby, pretože niektoré kostoly boli zavreté, lebo im bolo pohrozené, že stúpenci radikálneho vodcu použijú z pomsty benzínové bomby.

Nie je to jediný kresťanský vodca, ktorý sa domnieva, že títo študenti sa zamerali na kresťanov. Pri rozhovore ICC s reverendom Jeremiášom Omarom z anglikánskej Cirkvi v Keni (ACK) Marsabit on prehlásil, "Keď bol moslimský kňaz zatknutý, moslimská mládež išla ulicami a drancovala, pálila obchody a majetky, ktoré patria kresťanom,  avšak ušetrili tie, ktoré patria moslimských obchodníkom. Chceli tiež aby  zničiť náš kostol, ale my sme mali policajti vnútri, a tak nemohli zaútočiť. Dostali sa však do katolíckeho kostola a z pomsty ničili budovu i autá.

Ochrana všetkých kostolov  v meste bola zvýšená v tomto čase, keď sa očakáva výsledok súdu. Guyo Gorsa bol zatknutý aj v roku 2014 v pobrežnom regióne pre ten istý dôvod. Potom bol prepustený. Teraz bol poslaný do policajnej väzby na 30 dní pokiaľ prebehne preskúmanie prípadu.

Mesto Marsabit hraničí s mestom Wajir na východe, Turkanou na západe, Isiolo na juhu a Etiópiou na severe. Hoci sú tu kresťania najpočetnejšia skupina, t.j. 40 %, moslimské spoločenstvo predstavuje 35 % obyvateľov. Moslimovia však neustále pribúdajú z dôvodu príchodu somálskych obchodníkov.

Zdroj: International Christian Concern

Foto: pixabay