Blogy

« Späť

Jeden kňaz v Káhire zavraždený, druhý zranený zatiaľ čo sa druhí len prizerali.

Jeden kňaz v Káhire zavraždený, druhý zranený zatiaľ čo sa druhí len prizerali.

Záchranná služba meškala s ošetrením

 

 International Christian Concern (ICC) získal informáciu, že otec Hegoumen Samaan Shehata, egyptský kňaz z kostola St. Julius Al-Akfehasi v Al-Fashn bol zavraždený útočníkom s nožom počas jeho návratu z pastoračnej návštevy rodiny. Druhý kňaz, otec Beyman Moftan z kostola El-Malak v Minya bol tiež zranený. Podozrivý je vo väzbe. Videové snímky ukázali  útočníka, ktorý naháňal otca Samaana, bodajúc ho opakovane, pričom sa okoloidúci len prizerali.

Koptský biskup Angaelos prehlásil: „Tento prípad vyvoláva v nás znovu veľa otázok. Prečo nemôže kňaz bezpečne prechádzať po ulici v predmestí Káhiry? Prečo ho mohol naháňať muž so smrteľnou zbraňou a nikto mu neprišiel na pomoc? V skutočnosti všetci bežali preč. Prečo keď ležal vo vlastnej  krvi neprišla ambulancia ani za jednu hodinu času a potom ho neošetrili? Prečo, keď prišla polícia a on už bol mŕtvy nezachytili stopy zločinu a nezačali stíhanie?

Podľa mnohých očitých svedkov mohol otec Samaan v Alaqbate prežiť aj napriek skutočnosti, že lekárska pomoc prišlo neskoro. Zdravotník ho odmietol ošetrovať pokiaľ neprišla polícia.

Hovorca koptskej ortodoxnej cirkvi pridal svoje vyjadrenie na Facebooku: „Otec Samaan, zanechali ste nás v bolesti, ale ste požehnaný a teraz ste dosiahli veniec spravodlivosti.“ Teroristom hovorí: „Vy neviete, že krv mučeníkov je posilou pre cirkev“ Zodpovedným odkazuje: „Opakované prípady terorizmu poukazujú na to, že problémy sú riešené úplne nesprávnym spôsobom. Dokonca aj prešetrovanie prípadov je chybné. Mnohí teroristi neboli súdne stíhaní a ak boli niektorí aktéri uväznení, ku nášmu údivu boli potom prepustení.“

Toto je posledný prípad zo série útokov na egyptských koptov. Vo februári sa zamerali zločinci na kresťanov v El-Arish a kvôli nedostatočnej policajnej ochrane musela celá kresťanská komunita ujsť. Minulý mesiac, dav násilne zaútočil na kresťanov v dedine Tawa napriek prítomnosti polície.

Zdroj: International Christian Concern

Foto:Michal Bašo