Blogy

« Späť

KEĎ SA V MOJOM MENE ZHROMAŽDIA DVAJA ALEBO TRAJA... JEDEN BY MOHOL BYŤ ŠPIÓN

KEĎ SA V MOJOM MENE ZHROMAŽDIA DVAJA ALEBO TRAJA... JEDEN BY MOHOL BYŤ ŠPIÓN

Kim Sang-Hwa * vie, že Boh je s ňou stále, aj keď sa tajne stretla s ostatnými kresťanmi v Severnej Kórei. Čo však nevedela, či by ju nezradil jeden z ďalších tajných kresťanov. „V Severnej Kórei máme príslovie,“ hovorí Sang-Hwa. „Keď sa traja z nás stretnú, jeden z nás je špión a bude to hlásiť vláde.“

OBJAVOVANIE SKRYTEJ BIBLIE
Mnohí severokórejskí kresťania nedokážu rozprávať svojim rodinám o svojej viere. Sang-Hwa ako dieťa si neuvedomovala, že jej matka a otec boli veriacimi. „Moji rodičia nám nemohli hovoriť žiadne kresťanské príbehy. Je to príliš nebezpečné. Dieťa môže omylom zradiť svojich rodičov. “Učitelia niekedy žiadajú malé deti, aby ich informovali o svojich rodičoch. Dôsledky identifikácie človeka  ako veriaceho v Severnej Kórei by boli strašné.
Ak vláda zistí, že ste kresťan, pravdepodobne vás pošlú do pracovného tábora. Väčšina väzňov ho už nikdy neopustí a podmienky tam sú horšie, ako si vieme predstaviť. Nasledovanie Ježiša v Severnej Kórei vyžaduje mimoriadnu odvahu - od roku 2002 je táto krajina na vrchole svetového zoznamu najviac prenasledovaných kresťanov. Je pre kresťanov najnebezpečnejším miestom na svete.
Keď mala 12 rokov, Sang-Hwa našla tajnú Bibliu svojich rodičov. „Hodila som knihu cez izbu. Po celom tele som sa triasla a veľmi som sa bála. Pomyslela som si: „Oh, všetci sme už mŕtvi.“ “
Vystrašená dala Bibliu späť tam, kde ju našla. Sang-Hwa zostala s neskutočne ťažkou voľbou. Mala by vykonávať svoju „vlasteneckú povinnosť“ a informovať políciu, alebo by sa mala dozvedieť viac o kresťanstve od svojich rodičov - a riskovať tak svoj vlastný život?
NEBEZPEČNÁ VOĽBA
Vďaka Bohu, po pätnástich veľmi úzkostlivých dňoch sa rozhodla odvážne opýtať sa svojho otca na jeho vieru. A bol rovnako statočný, keď jej rozprával o pravde Božieho slova.
„Vtedy mi vysvetlil Bibliu a evanjelium. Najprv hovoril o Adamovi a Eve. Potom sa opýtal, aké najnebezpečnejšie zviera tam bolo a ja som mu povedala, že to bol had. Súhlasil a potom opísal ako hriech prišiel na svet a ako potrebujeme vykúpenie. Bol to prvý z mnohých rozhovorov o Biblii; o Bohu, Ježišovi a evanjeliu “
Keď jej otec hovoril o Biblii, Sang-Hwa pocítila prítomnosť Ducha Svätého. Nakoniec sa Sang-Hwa rozhodla nasledovať Ježiša. Vedela, aké je to nebezpečné, ale vedela, že je to najlepšia voľba, keď bola presvedčená o pravde evanjelia.
RASTÚCA CIRKEV
Stále viac Severokórejčanov robí také odvážne rozhodnutie, aké urobila Sang-Hwa. Napriek hrôze zo života v policajnom štáte a obrovským nebezpečenstvám, ak ste veriaci, existuje tu obrovská podzemná Cirkev, ktorá neustále rastie. Open Doors odhaduje, že v krajine je 200 000 až 400 000 tajných kresťanov. Desiatky tisícov veriacich sú v koncentračných táboroch.
Je to neuveriteľné, aj vďaka vašej neustálej podpore a modlitbám dokáže spoločnosť Open Doors udržať viac ako 60 000 severokórejských kresťanov nažive s jedlom, naliehavou lekárskou pomocou a zimným oblečením. Open Doors získava túto životne dôležitú pomoc prostredníctvom tajných sietí, o ktorých nemôžeme nič viac povedať. Rovnaké siete sa používajú na distribúciu Biblie a inej kresťanskej literatúry. Podrobnejšie informácie o nich by ohrozilo bezpečnosť všetkých zúčastnených.
Sang-Hwa je presvedčená, že dopad tejto práce pociťuje priemerná kresťanská rodina zo Severnej Kórey. „Je to naozaj dôležité. Božia láska prúdi cez veriacich k druhým. Vďaka vašej podpore tajní veriaci zažívajú, že ich Boh miluje a poskytuje im všetko, čo potrebujú. “
Open Doors podporuje kresťanov zo Severnej Kórey, ktorým sa podarilo utiecť z krajiny prostredníctvom bezpečných domov v Číne, kde majú prístup k Biblii, často prvýkrát. Z dôvodu zhoršujúcej sa bezpečnostnej situácie je táto práca čoraz nebezpečnejšia. Existujú dôkazy, že severokórejskí špióni sú posielaní do susedných krajín, aby uniesli alebo zabili kohokoľvek, kto pracuje s utečencami, najmä kresťanmi. Prosím, modlite sa za ich bezpečnosť, keď sa odvážne rozhodnú týmto spôsobom slúžiť Bohu a rodine veriacich.
"NÁŠ VÍŤAZNÝ POCHOD!"
Vaša podpora zmení život. Ako hovorí jeden vodca podzemnej cirkvi, „Vďaka vám sme dostali kresťanské knihy a ďalšie materiály. Svoju vďačnosť za to neviem vyjadriť slovami tohto sveta. S vašou láskyplnou podporou a starostlivosťou o náš duchovný a fyzický život môžeme prekonať všetky zápasy a udržať si našu vieru až do konca. “
Iný vodca triumfálne hovorí o Kristovej moci tvárou v tvár hroznému prenasledovaniu: „Vďaka vašej podpore a múdremu vedeniu naši veriaci prinášajú dobré ovocie v duchovnom boji silnou vierou a láskou v Ježiša Krista. Nič a nikto na tomto svete nemôže zastaviť náš víťazný pochod! Naša viera bude stokrát posilnená, a to aj v utrpení a ťažkých situáciách, ktoré sú pred nami. “
Dlhodobá prítomnosť spoločnosti Open Doors je životne dôležitá pre prežitie a život severokórejskej cirkvi. Rovnako ako vo všetkých krajinách na zozname s najviac prenasledovanými kresťanmi, a najmä v tých v prvej desiatke, vaše dary a modlitby ponúkajú záchranné lano pre mnohých veriacich na svete.
Keď budeme nasledovať Ježiša v bezpečí, budeme pamätať na našich bratov a sestry, ktorí nemajú rovnakú slobodu? Môžete sa rozhodnúť zvýšiť odvahu a vieru tých, ktorí dnes čelia extrémnemu prenasledovaniu?
Skrátené
* meno je zmenené z bezpečnostných dôvodov
Preklad z Open Doors
Foto: Miroslav Šedivý