Blogy

« Späť

Kresťan v Egypte zabitý pred očami svojho syna a dvoch synovcov

Kresťan v Egypte zabitý pred očami svojho syna a dvoch synovcov

Po útoku na ďalšieho kresťana v Egypte prosíme všetkých o modlitby. 5. júla tragicky zomrel Abdel-Masih Sadeq Khalil po útoku moslimským extrémistom pred očami svojho syna a dvoch synovcov, pričom od útočníka počuli: „Zabil som tohto kresťanského káfira , aby som sa dostal do raja"

Abdel-Masih Sadeq Khalil – otec ôsmich detí – bol v utorok 5. júla na ceste doručiť jedlo tým, ktorí pracujú na rodinnej citrusovej farme v dedine Ezbet Al Thawabit v Minya Governate, keď došlo k hroznému incidentu. Mal so sebou svojho štvorročného syna a dvoch synovcov (vo veku 6 a 8 rokov). 

Útočník úmyselne čakal na možnosť prepadnutia obete

Podľa očitých svedkov sa Abdel-Masih blížil k bráne farmy, keď na neho cez okno auta zaútočil miestny dedinčan, ktorý naňho čakal pod neďalekým stromom. Abdel-Masih sa zranil na ruke, čo spôsobilo, že stratil kontrolu nad autom a narazil do brány farmy. 

Útočník potom otvoril dvere auta, vytiahol Abdel-Masiha z auta a bodol ho do hrude, pričom kričal „Allah Akbar, oh kresťan, oh kafir “ a potom ušiel. Jeden očitý svedok ho počul hovoriť: „Zabil som tohto kresťanského kafira, aby som sa dostal do raja. („Káfir“ moslimovia často používajú na označenie ľudí, ktorí nie sú moslimami, niekedy ako urážku.)

Mina, najstarší syn Abdel-Masiha, bol na farme, keď sa k nemu dostali správy o útoku. „Keď sme pracovali na farme, prekvapilo nás, že k nám bežal osemročný syn môjho bratranca, kričal a chvel sa od strachu,“ hovorí. 

"Našli sme môjho otca ležať na zemi zaliateho krvou pred bránou farmy," pokračuje Mina. „Môj štvorročný brat a šesťročný syn mojej sesternice boli blízko pri ňom, kričali a triasli sa od strachu a paniky. Dve ženy z dediny boli vedľa môjho otca a snažili sa mu pomôcť. Ponáhľali sme sa do nemocnice, ale môj otec zomrel, keď sme tam prišli."

"Úmyselne zabitý pre svoju vieru"

"Medzi týmto mužom a mojím otcom nebol žiadny vzťah," hovorí Mina. „Zabil ho bez akéhokoľvek dôvodu, len preto, že môj otec je kresťan.  Bol veľmi pokojný a mnohí ľudia ho mali radi. Nemal žiadnych nepriateľov.

"Chceme, aby sa môj otec dočkal spravodlivosti." Apelujem na prezidenta, ministra vnútra, prokurátora a spravodlivé súdnictvo, aby urýchlili ukončenie vyšetrovania a aby zločinec dostal spravodlivý trest v rámci právneho štátu.

Páchateľa polícia zatkla v ten istý deň, ale jeho rodina oznámila polícii a prokuratúre , že je duševne chorý. Toto sa často uvádza pri útokoch proti kresťanom ako spôsob, ako sa vyhnúť trestu. Znamená to, že veriaci v Egypte – ktorý je na 20. mieste na World Watch List – sa snažia dosiahnuť spravodlivosť za zločiny spáchané na nich, a tak sú ešte viac ohrození. 

V tomto prípade prokuratúra vzala útočníka do vyšetrovacej väzby aby udalosť mohla naďalej preverovať..

Skrátené

Preklad z Open Doors

Foto: Open Doors