Blogy

« Späť

Laos: domy zbúrané, Biblie skonfiškované a kresťanom je zakázané pochovávať

Laos: domy zbúrané, Biblie skonfiškované a kresťanom je zakázané pochovávať

V posledných mesiacoch naša prenasledovaná cirkevná rodina v Laose trpela pre svoju vieru rôznymi spôsobmi. Tu niekoľko partnerov Open Doors približuje niektoré zo svojich príbehov a prosí o modlitbu. Všetky mená v tomto článku boli zmenené.

V južnom Laose už druhýkrát zbúrali domy veriacich

Niekoľkým veriacim na juhu Laosu už druhýkrát zbúrali domy rozhnevaní dedinčania. 29. januára sa päť kresťanských rodín vrátilo z inej dediny, kde sa stretávali, aby sa porozprávali a pritom zistili, že ich domy boli zničené. Väčšinu ich domov tvorili len dočasné prístrešky na ryžovom poli neďaleko obce, keďže ich pôvodné domy boli zničené v novembri minulého roka. 

„Dedinčania ich všetkých nútili presťahovať sa do inej oblasti,“ hovorí Dey, miestny partner Open Doors. „Nemali inú možnosť, ako sa presťahovať do ryžového poľa. Postavili si nové domy alebo malé budovy, v ktorých sa dá na krátky čas zostať. Nakoniec musia diskutovať a bojovať s náčelníkmi a dedinčanmi, aby sa uistili, že sa môžu presťahovať späť na svoje miesto a opraviť svoje pôvodné domy a zároveň zostať kresťanmi.

Cirkev v tejto časti Laosu rastie a stále viac ľudí sa stáva kresťanmi! To však znamená, že prenasledovanie je tiež na vzostupe. „Noví konvertiti sú obťažovaní búchaním na domy. Vedú to náčelníci dedín v každej oblasti,“ hovorí Dey. „Obec sa snaží urobiť všetko pre to, aby všetkých nových veriacich vyhnala z dediny. Tvrdia, že viera v Ježiša Krista rozruší duchov. A ak sú duchovia rozrušení, duchovia ich zničia. Spôsobia viac škody všetkým dedinčanom, dedinčania budú musieť obetovať viac vecí duchom a ľudia žijúci v obci budú chorí.“

Miestni partneri Open Doors sa snažia pomáhať vysídleným veriacim, ako len môžu. „Rozprávali sme sa o spolupráci s našimi miestnymi cirkevnými partnermi a vytvorení podpory pre týchto veriacich.“ hovorí Dey.

Prosím, modlite sa za túto skupinu kresťanov v Laose, ktorí sa snažia vytvoriť miesto bezpečia, a za všetkých vysídlených kresťanov v Laose, aby boli schopní pevne stáť vo svojej viere a zažili Božiu starostlivosť.

Laosská dedina odmieta kresťanský pohreb

Keď kresťanka Som Nai išla po ceste, do jej vozidla narazil kamión. Žiaľ, zomrela okamžite po náraze – a keď sa táto správa dostala k jej príbuzným, ponáhľali sa, aby sa o ňu postarali. Incident nahlásili polícii, no polícia povedala, že so situáciou nemôže nič urobiť.

Keď sa príbuzní Som Nai pokúsili priniesť jej telo do dediny na obrad a pohreb, náčelník dediny im nedovolil vstúpiť, pretože podľa zvyku ich etnickej skupiny, ak dedinčania zomrú mimo dediny náhodou alebo niečím iným , ich telá by sa nemali vracať späť do obce.

Po diskusii bola rodina vpustená dnu – ale bola vyzvaná, aby zaplatila pokutu. Rodičia Som Nai sa obrátili na náčelníka dediny kvôli pokute, ale keďže bola kresťanka, museli zaplatiť podstatne viac ako zvyčajne.

Jeden kresťan požičal rodičom Som Nai nejaké peniaze, ale náčelník dediny ich odmietol prijať, pretože povedal, že to nestačí. Nakoniec rodičia Som Nai pochovali na pozemku, ktorý patril príbuznému iného veriaceho mimo dediny.

To však nebol koniec trápenia rodičov Som Nai. Po pohrebe ich miestne úrady nútili zriecť sa kresťanskej viery a vyhrážali sa im, že ak nebudú počúvať a dodržiavať pokyny, ich dom zbúrajú a oni stratia právo bývať v dedine. 

Podľa Mui, miestneho partnera Open Doors v regióne, je jednou z najťažších výziev pre veriacich v Laose pochovávanie zosnulých kresťanov v obci. „Takéto veci nie sú problematické len pre kresťanov; dokonca aj u niektorých kmeňov je pre nich stále komplikované, ak ich príbuzní zomreli mimo dediny a telo svojho príbuzného musia pochovať niekde mimo dediny,“ hovorí Mui. „A opäť, s kresťanmi sa zaobchádza inak a sú obťažovaní aj po smrti a nemôžu rozhodnúť, kde budú ich telá pochované. Modlime sa za nových veriacich, aby mali viac sily v Kristovi.“

Prosím, modlite sa za Božiu útechu a opateru pre rodičov Som Nai a pre všetkých laoských kresťanov, ktorí čelia diskriminácii a tlaku zo strany svojich miestnych komunít.

Biblie skonfiškované miestnymi úradmi 

Úrady vlani v novembri vtrhli na zhromaždenie domácej cirkvi v južnom Laose a skonfiškovali kresťanské spevníky a Biblie. Vyhrážali sa aj zboru a prinútili ich, aby ukončili spoločenstvo.

Duchovný z neďalekej komunity sa pripojil k skupine pri obradoch a úrady požadovali, aby odovzdal aj svoju Bibliu. On sa im však postavil a povedal: „Prečítali by ste si to, keby ste si to vzali? Mám len jednu, prečo mi ju chcete zobrať?" Nakoniec mu Bibliu nezobrali.

Keď miestni úradníci skonfiškovali všetky Biblie, predložili dokument a požiadali zbor, aby ho podpísal. Povedali im, že dokument sa použije na zhromažďovanie informácií o ľuďoch, ktorí sa v súčasnosti zúčastňujú duchovnej služby. Veriacim nezostávalo nič iné, len sa podpísať.

Predtým, ako úrady opustili kostol, varovali kresťanov, aby prestali konať spoločné obrady. Ak by neposlúchli, obvinili by ich a nakoniec aj uväznili, pretože „porušovali pravidlá“. 

Dey hovorí: „Nie je to prvýkrát, čo miestni úradníci v Laose zhabali Biblie. Väčšinu času sú miestne úrady, náčelník dediny a ďalší dedinčania v komunite proti kresťanom žijúcim v ich komunite a dedinčania robia všetko, čo je v ich silách, aby presvedčili kresťanov a odmietli svoju vieru v Ježiša Krista.

Prosím, modlite sa, aby títo kresťania našli bezpečné miesto na zhromažďovanie a na obrady a aby Boh prekazil plány úradníkov špehovať týchto veriacich.

Skrátené

Preklad a foto z Open Doors