Blogy

« Späť

Nahnevaný dav radikálnych moslimov zapálil domy štyroch kresťanov

 

01/07/2016 Washington, D.C. (International Christian Concern) – Dňa 30. júna zástup radikálnych moslimov zničil a zapálil štyri domy egyptských kresťanov v Kom El-Loufy. Útok nastal z dôvodu fámy, že miestny kresťanský farmár Ayoub Khalaf Fahmy stavia kostol v dedine.

Začiatkom júna sa Fahmy rozhodol postaviť nový dom namiesto starého. Keď začal s prestavbou začali sa šíriť po dediny fámy o stavaní kostola. Mnohí tomu uverili, lebo v dedine je asi 1800 kresťanov a nemajú kostol.

Kvôli týmto klebetám dal starosta a obce a aj polícia vyhlásenie, že dom sa nebude používať na náboženské účely. Fahmy hovorí: “Hoci polícia dala vyhlásenie, veľký dav fanatických moslimov napadli moju budovu skoro ráno. Zničili celé zariadenie a zapálili dom, pričom kričali 'Allahu Akbar.'"

Keď dav zničil rozpracovaný dom Ayouba, zničili a zapálili aj domy jeho troch bratov Amira, Ibrahima, and Younana. Vykrikovali stale "Allahu Akbar." Rozzúrení moslimovia blokovali aj cestu pre požiarnikov. Potom sa hádali aj s políciou.

Ibrahim popísal ako jeho rodina len o vlások unikla: “Keď dav začal útočiť na náš dom, vedeli sme, že musíme ujsť. S pomocou niektorých umiernených moslimských susedov sme spolu s bratmi boli schopní zachrániť naše ženy a deti. Ušli sme do vedľajšej dediny, kde žili naši príbuzní. Tam zostávame doteraz.”

Polícia zavrela troch, ktorí spustili tento útok a Ďalej prípad preveruje. Vláda sľúbila, že každému poškodenému zaplatí 15000 EGP, avšak škody prekračovali viac ako 500 000 EGP.

Fahmy hovorí, že vláda ho tlačila, aby žiadal nižšie tresty pre útočníkov. “Starosta dediny nás žiadal o zmierovacie konanie. My žiadame len presadiť právo podľa zákona.”

Útok na Fahmyho a jeho rodinu prišiel len niekoľko týždňov potom ako bola kresťanská komunita v  Al-Beida napadnutá zástupom ľudí rozzúrenými pre fámy o stavení kostola. Pri om muselo ujsť 80 kresťanských rodín z Al-Beidy, lebo im hrozili zabitím a zničením majetku.

 

Zdroj: ICC