Blogy

« Späť

NIČIVÝ DOPAD KORONAVÍRUSU V SEVERNEJ KÓREI

NIČIVÝ DOPAD KORONAVÍRUSU V SEVERNEJ KÓREI

Naši bratia a sestry v Severnej Kórei čelia novému nebezpečenstvu vo forme koronavírusu - modlite sa prosím o ich ochranu a zabezpečenie vhodného lekárskeho ošetrenia.

Severokórejský utečenec Timothy Cho vie, aké nebezpečné sú vírusové choroby pre ľudí žijúcich v chudobe v tejto krajine. Hovorí: „Ak sú v Severnej Kórei skutočne ľudia infikovaní koronavírusom, bude to mať vážny dopad. Krajina nemá takmer žiadne zdravotnícke zariadenia, ani lieky. To bol jeden z dôvodov, prečo cholera a SARS spôsobili smrť mnohých detí na uliciach Severnej Kórey. Bol som jedným z tých detí nakazených cholerou a čakal som na smrť bez jedla a liekov. “ 

Úrady v Severnej Kórei nepotvrdili žiadne prípady infekcie, ale provincia Severný Pchjongjang informovala, že 7. februára zomrelo päť ľudí po tom, čo trpeli vysokými horúčkami v nemocniciach v Sinuiju, blízko hranice s Čínou. Pyongyang poprel, že ich smrť bola spôsobená koronavírusom. Ministerstvo zdravotníctva Severnej Kórey však naznačuje, že osoby, ktoré sú podozrivé z nákazy, ako napríklad ľudia s horúčkou alebo kašľom, sú v karanténe a sú liečené. 

Timothy Cho hovorí: „Bývalý severokórejský diplomat povedal:„ Keď vypuknú nákazlivé choroby, dokonca aj privilegované vrstvy dostanú na prídel len dávky expirovaného paracetamolu alebo ibuprofénu,. “ Ak je to tak aj pre elity, vysvetľuje to, prečo Severná Kórea nie je schopná poskytnúť žiadne lekárske ošetrenie obyčajným ľuďom infikovaným akýmkoľvek typom nákazlivej choroby. “ 

ZVÝŠENÁ BEZPEČNOSŤ VEDIE K ZVÝŠENÝM CENÁM 

Severná Kórea sa snaží zabrániť príchodu choroby do krajiny. Úrady v Pchjongjangu sa rozhodli úplne uzavrieť hranicu s Čínou a zvýšiť počet vojakov kórejskej ľudovej armády na hranici. 

To spôsobuje zvýšené ťažkosti so zabezpečovaním potravín a liekov do krajiny a tiež to spôsobilo nedostatok surovín potrebných na prevádzkovanie priemyslu. Podľa rodinných príslušníkov utečencov v Severnej Kórei sa ceny potravín a pohonných hmôt za dva týždne prudko zvýšili.  

 „Ak bude situácia s koronavírusom pokračovať, môže to viesť k dlhodobým problémom - dokonca k druhej hospodárskej kríze, ktorá povedie k hladovaniu miliónov ľudí,“ hovorí Timothy. Hladomor v Severnej Kórei v rokoch 1994 až 1998 viedol k úmrtiu do 3,5 milióna ľudí. 

„Z histórie Severnej Kórey viem, že nikdy neohlásila ohniská nákazlivých chorôb, preto pokorne žiadam vaše modlitby za tajných veriacich v Severnej Kórei, ktorí trpia v tejto zložitej situácii. Modlite sa tiež za stovky tisíc zraniteľných detí, ktoré žijú na ulici a sú náchylnejšie na infekciu, pričom sa o nich nikto nestará ... Modlite sa, aby Boh naďalej používal pracovníkov Open Doors pri starostlivosti o svoj ľud. A modlite sa za Božie milosrdenstvo pre severokórejský režim, aby sa ich srdcia mohli otvoriť, aby videli pravdu v Ježišovi a Jeho láske. ““ 

Tajní pracovníci Open Doors udržiavajú pri živote 60 000 severokórejských veriacich zabezpečovaním životne dôležitej stravy a pomoci, tajne pašujú Biblie, vysielajú kresťanské rozhlasové programy a prevádzkujú bezpečné domy na čínskej hranici pre tých, ktorí boli schopní uniknúť.

Preklad z Open Doors

Foto: pexels