Blogy

« Späť

Pakistan: Kresťania naďalej čelia odsúdeniam za rúhanie a násilným útokom

Pakistan: Kresťania naďalej čelia odsúdeniam za rúhanie a násilným útokom

Zatiaľ čo Pakistan oslavuje 75 rokov nezávislosti, kresťanská menšina naďalej čelí diskriminácii, obťažovaniu a násiliu kvôli svojej viere.

8. augusta zomrel jeden katolík a ešte traja tínedžeri boli zranení , keď dvaja ozbrojenci na motorkách spustili paľbu v kresťanskej kolónii v meste Mastung, 45 km južne od Kvéty v stredozápadnom Pakistane. Obeť, Wilson Masih, bol bratom Hendryho Masiha, kresťana a člena pakistanského parlamentu, ktorého v roku 2014 zavraždil jeho osobný strážca v Kvéte.

Rúhanie

Kresťan Ashfaq Masih, 34-ročný servisný mechanik na bicykle zo štvrte Green Town v Lahore na severovýchode Pakistanu bol 4. júla odsúdený na smrť za rúhanie počas hádky so zákazníkom Muhammadom Irfanom.

Irfan požiadal Masiha, aby mu neúčtoval za opravu bicykla, pretože bol stúpencom Súfiho a jeho svätých, ale mechanik „zamietol jeho žiadosť a povedal, že on nasleduje iba Ježiša a nezaujíma sa o Irfanov náboženský status moslima“. Pre Morning Star News to povedal Masihov právnik Riaz Anjum. Masih bol potom zatknutý a obvinený z neúcty k prorokovi Mohamedovi.

Majiteľ obchodu s bicyklami obvinenia popiera a verí, že prípad proti nemu je založený na sprisahaní jeho prenajímateľa Muhammada Ashfaq a Muhammadam Naveeda, ktorý vlastní neďalekú opravovňu bicyklov. Obaja muži Masiha v minulosti obťažovali a "Masih si myslí, že sa sprisahali, aby ho zaplietli do prípadu rúhania pomocou Irfana," povedal Anjum.

V inom prípade rúhania 8. júna Najvyšší súd v Lahore potvrdil rozsudok smrti pre dvoch kresťanských bratov, ktorí boli v roku 2018 uznaní vinnými zo zverejňovania rúhavého obsahu na internete. Qaiser a Amoon Ayub tvrdili, že sú nevinní. Obaja bratia sú vo väzení od roku 2011 a svoj prípad postúpili na Najvyšší súd.

Zatiaľ čo rúhanie sa v Pakistane trestá smrťou a mnohí z nich boli podľa týchto zákonov odsúdení, nikto za to nebol popravený.

Nárast

Stredozápadný región krajiny hraničiaci s Afganistanom zaznamenal v posledných mesiacoch nárast násilia spôsobeného separatistickými skupinami a islamistickými militantmi.

Napriek tomu, že Najvyšší súd v roku 2019 oslobodil Asiu Bibi spod obžaloby , počet prípadov obvinenia kresťanov z rúhania tiež narastá, uvádza správa o krajine charitatívnej organizácie Open Doors pre slobodu náboženstva: „Zákony o rúhaní sú dobre známe tým, že sa používajú na vyrovnávanie osobných účtov, získavanie osobných ziskov alebo na uspokojovanie hnevu, ktorý má jeden sused voči druhému.“

Preklad z worldwatchmonitor

Foto: Štefan Patrik Kováč