Blogy

« Späť

Propaganda, strach a viera: ako Boh zachránil Severokórejčana

Propaganda, strach a viera: ako Boh zachránil Severokórejčana

Timothy* zo Severnej Kórey vyrastal v strachu z kresťanov. Keď utiekol z krajiny, skončil v bezpečnom dome s Bibliou a krížom. Vystrašilo ho to - ale ukázalo sa, že to bol začiatok jeho cesty k spoznávaniu Ježiša. Toto je jeho príbeh a s tým vysvetlenie, prečo sú bezpečné domy - ktoré Open Doors financuje - také dôležité pri podpore severokórejskej cirkvi.

V deň, keď som utiekol zo Severnej Kórey, bola noc." Prešiel som hranicu s inými ľuďmi. Voda nebola dostatočne hlboká, nemusel som plávať; tak sme hranicu prekročili. "

Timothy zažil prvýkrát život mimo Severnej Kórey, keď bol v tínedžerskom veku. Prekonal rieku Tumen, ktorá oddeľuje Severnú Kóreu a Čínu, prešiel horským terénom a ocitol sa v čínskom meste. "Keď som prechádzal mestom, život vyzeral úplne inak, ako som si kedy predstavoval alebo som videl," hovorí. "A bolo to veľkolepé: rôzne farby svetiel, ľudia v oblečení v rôznej móde."

Timothy bol ohromený. Vykŕmený pravidelnou dávkou propagandy veril, že Severná Kórea je najlepšia krajina na svete, ale zrazu to tam vyzeralo tak fádne a zastarané. 

Timothy prišiel do Číny z jedného hlavného dôvodu: prežiť. Vyrástol z pouličného dieťaťa počas brutálneho hladomoru v deväťdesiatych rokoch minulého storočia, kvôli svojmu stavu v Severnej Kórei mu nebolo dovolené získať prácu ani vstúpiť do armády. Nemal nádej do budúcnosti a jediným riešením, ktoré videl, bolo opustiť Severnú Kóreu a žiť život inde. 

Nečakal však, že ho toto rozhodnutie zavedie k Ježišovi.

Miesto pohodlia ... a teroru?

Keď dorazil do Číny, nebol si istý, kde zostane a čo bude robiť. Čoskoro však stretol niekoho, kto mu ponúkol, že môže zostať v jeho byte. Neskôr zistil, že ide o kresťanský bezpečný dom, ktorý prevádzkuje misionár. 

Byt mal dve miestnosti a Timothy zdieľal priestor so siedmimi alebo ôsmimi deťmi, všetko boli severokórejské siroty. Prvá vec, ktorú uvidel, keď vošiel do domu, bola Biblia a kríž. A to ho vydesilo. "Vystrašilo ma to, pretože v mojom ponímaní zo vzdelania  -vymývaním mozgov v Severnej Kórei kríž znamená kliatbu," spomína. „V Severnej Kórei sa učí, že kresťanstvo pochádza od nepriateľa, ktorý kresťanstvo používa ako určitý nástroj. Kresťania sú predovšetkým špionážna skupina. To ma naučili v Severnej Kórei -  vraj keď do Kórey prišli misionári a pastori, uniesli a predali deti na obchodovanie s ľuďmi. “

Bol taký vystrašený, že dlho nezostal v tomto dome. "Mal to byť bezpečný dom, ale nemal som tam pocit bezpečia kvôli tomu, čo ma učili v Severnej Kórei," hovorí. "Ale bolo to skutočne najlepšie miesto." Keby som tam zostal, nemusel by som neskôr prejsť mnohými ťažkosťami, s ktorými som sa stretol. Bola to príležitosť od Boha, ale utiekol som z domu, pretože som sa necítil bezpečne. “

Jedna vec, ktorú mu misionár povedal, zostala v ňom - ​​dokonca aj potom, čo bol zajatý a poslaný späť do Severnej Kórey. "Ak ste v ťažkých, nebezpečných situáciách, môžete volať na Boha," povedal mu misionár. "Keď ma neskôr zatkli, zakričal som:" Bože, pomôž nám a zachráň nás! " Ale nikto tam nebol. "

Timothy bol presvedčený, že misionár klamal - že neexistuje Boh. Keď ešte raz unikol zo Severnej Kórey a opäť bol zatknutý, bol umiestnený do čínskeho väzenia, kde sa stretol s kresťanom. Ten mu ukázal, ako čítať Bibliu, a povzbudil ho, aby sa znova pokúsil modliť. Keďže bol vo väzení a v zúfalej situácii - cítil, že ho zabijú, ak ho opäť pošlú späť do Severnej Kórey - Timothy sa rozhodol to skúsiť znova. "Modlil som sa mnohokrát denne, pretože som bol skutočne zúfalý," hovorí. "A povedal som Bohu, že ak mi dá slobodu, sľúbil som mu, že ho budem nasledovať celý svoj život."

A nakoniec Pán odpovedal na Timothyho modlitby. "Čína predsa len (a to len zriedka) súhlasila s deportáciou našej skupiny na Filipíny, odkiaľ by som mohol ísť do demokratickej krajiny," hovorí. "Verím, že to bola odpoveď na moje modlitby." Timothy sa mohol dostať do Veľkej Británie, kde teraz žije. Open Doors ho podporuje a stal sa zástancom tajnej cirkvi v Severnej Kórei.

Význam bezpečných domov

Timothy pokladá bezpečné domy za nevyhnutné pre existenciu severokórejskej cirkvi. "To, čo sa deje v bezpečných domoch, je poskytovanie výučby a školenia, Biblie a ďalších materiálov, ako aj základných vecí, ako je jedlo, prístrešie a oblečenie," hovorí. „Severokórejskí kresťania tieto veci a informácie naďalej pašujú do Severnej Kórey. Ak by neexistovali bezpečné domy, nebolo by možné robiť severokórejskú evanjelizáciu. Udržiavať tieto bezpečné domy v Číne je v dnešnej dobe naozaj ťažké. Nechcem si ani predstaviť, čo by sa stalo, keby neexistovali. Jedného dňa budú odrazovým mostíkom pre slobodné vyznávanie viery v Severnej Kórey, “hovorí Timothy. 

Úspech týchto bezpečných domov - ktoré posilňujú severokórejských veriacich pred návratom do Severnej Kórey a posilňujú aj celú cirkev - by nebol možný bez vašej podpory a modlitieb. Ďakujeme, že verne stojíte pri našej severokórejskej rodine.

*meno z bezpečnostných dôvodov zmenené.

Preklad z Open Doors

Foto: pxfuel