Blogy

« Späť

Vyhrážky, otrávené domáce zvieratá a nemožnosť pochovať svojich mŕtvych príbuzných.

Vyhrážky, otrávené domáce zvieratá a nemožnosť pochovať svojich mŕtvych príbuzných.

Život kirgizských kresťanských konvertitov sa zhoršuje. V Kirgizsku narastá prenasledovanie kresťanských konvertitov. Tu si môžete prečítať niektoré z ich príbehov, ako aj to, ako vaše modlitby a podpora pomáhajú prenasledovaným veriacim.

Kerim* sa nesmel zúčastniť na pohrebe svojej matky. V jeho malej dedine v Kirgizsku stačí na zákaz fakt, že je kresťan. Keď všetci odišli, Kerim sa pokúsil potichu vstúpiť na cintorín, aby oplakával svoju matku – ale mullah (moslimský vodca) a ďalší miestni obyvatelia ho vyhodili. Povedali, že svojou prítomnosťou ‚znesvätí sväté miesto‘.

Kerim požiadal o vysvetlenie. Namiesto toho, aby ho dostal, mullah  ho prinútil zbaliť si veci a odísť z dediny. Ten istý mullah predtým požadoval, aby rodina zaprela svoju kresťanskú vieru, inak im nedovolí pochovať Kerimovho brata v ich dedine. Pohreb musela rodina usporiadať na kresťanskom cintoríne vzdialenom takmer sto kilometrov.

Rastúce prenasledovanie kresťanských konvertitov

Kerimov príbeh je len jedným z príkladov rastúceho prenasledovania kresťanských konvertitov v Kirgizsku. Od začiatku roku 2022 pribúdajú správy o prenasledovaní – vrátane vyhrážok smrťou, násilných útokov a duševného týrania, a to všetko pre  vieru.

Pri jednom incidente dostali duchovný a niekoľko členov cirkvi v malej dedine vyhrážky prostredníctvom telefonátov a správ cez WhatsApp po tom, ako rozdávali knihy biblických príbehov v miestnej internátnej škole. Miestni dokonca otrávili farárove psy.

Prenasledovanie prichádza aj zvnútra, z domu. Mladú matku menom Kirimaya* jej príbuzní v noci vyhodili z domu, pretože konvertovala na kresťanstvo. Zamestnala sa ako upratovačka a umývačka riadu v miestnej kaviarni, aby mohla uživiť seba a svoje dieťa – no keď ostatní ľudia, ktorí tam pracujú, zistili, že Kirimaya je kresťanka, správali sa k nej tak zle, že musela opustiť prácu. .

Zamknutí, odmietnutí, vylúčení

Vo veľkej časti Strednej Ázie a najmä vo vidieckych oblastiach dominujú v kultúre islamské hodnoty a tradície. Odchod z islamu prináša útlak z mnohých strán, pretože je vnímaný ako odpor proti kultúre národa. Oficiálne vládne orgány sú takmer výlučne moslimské – hoci v týchto orgánoch sú údajne dvaja kresťania, odborníci sa domnievajú, že to má skôr vyvolať dojem náboženskej slobody.

„V Kirgizsku majú miestne úrady značnú moc a bývajú pod vplyvom miestnej moslimskej komunity,“ hovorí Aibek*, hovorca Open Doors pre región. „To má veľké dôsledky pre konvertitov na kresťanstvo.

„Pre mnohých kresťanov v Kirgizsku je prenasledovanie každodennou záležitosťou. Čelia diskriminácii – či už v miestnej komunite, na pracovisku alebo v armáde. Niektorých konvertitov ich rodiny na dlhé obdobie zatvárajú a bijú. Miestni islamskí učitelia proti nim kážu a môžu spôsobiť, že budú vylúčení zo svojich obcí.

Partneri Open Doors podporujú prenasledovaných veriacich

Ďalším príkladom, ktorý uvádza Open Doors je prípad mladého muža Akima* a jeho sestier dvojčiat. Všetci začali chodiť do kostola po smrti svojej matky, zatiaľ čo ich moslimský otec bol v Rusku na sezónnych prácach. Keď sa vrátil a zistil, že jeho deti sa stali kresťanmi, začal ich pravidelne biť. Otec nútil deti študovať a zapamätať si výňatky z Koránu, a ak to neurobia, vyhrážal sa, že im ‚zlomí kosti‘ a dokonca ich zabije.

Nakoniec museli Akim a jeho sestry zo svojho domu utiecť. Úkryt našli v miestnom kostole. Členovia spoločenstva pomohli so základnými potrebami a zubným ošetrením, ktoré Akim potreboval po násilnom útoku svojho otca. Partneri Open Doors prenajali teraz pre ich bezpečnosť byt pre Akima a jeho sestry, ďaleko od ich dediny.

Prosím, pokračujte v modlitbe za kresťanov z moslimského prostredia v Kirgizsku, ako sú Akim, Kerim a Kirimaya. Keďže prenasledovanie stále narastá, krajina pravdepodobne postúpi zo svojej súčasnej pozície na 59. mieste u krajín kde je najviac prenasledovaných kresťanov  – a tamojší veriaci potrebujú modlitbovú podporu  celosvetovej rodiny.

* Mená zmenené z bezpečnostných dôvodov

Preklad a foto: Open Doors