« Späť

Ako obstálo Slovensko medzi národmi

Ako obstálo Slovensko medzi národmi

Vždy vo februári organizuje naša škola Festival of Cultures (Festival kultúr). Je to príležitosť, ako prezentovať svoju krajinu a kultúru. V BSSM (Bethel School of Supernatural Ministries) tvoria takmer polovicu z vyše 1200 študentov zahraniční. Ja som prvý a zatiaľ jediný Slovák. Bola to šanca predstaviť Slovensko, pomôcť (najmä Američanom) nájsť nás na mape a samozrejme nemýliť si ho so Slovinskom, Ruskom a ani Tureckom (áno, aj k Turecku nás už raz priradili).

Svoje sily pri organizovaní sme spojili s bratmi Čechmi a rozhodli sme sa, že budeme zdieľať jeden spoločný stôl. Bolo zaujímavé sledovať, ako sme pri príprave toho, čo budeme ľuďom o Česku a Slovensku hovoriť prišli na množstvo spoločných vecí: duchovné  dedičstvo (Cyril a Metod, Moravský bratia), kultúrnych koreňov a spoločných vášní (ako napr. hokej).

Súčasťou prezentácie mala byť aj malá ukážka tradičného jedla. Samozrejme, že nás najskôr napadli bryndzové halušky, ale podmienka organizátorov, aby takáto ukážka bola aspoň v počte 200 kusov nás prinútila siahnuť k jednoduchším, ale za to vďačnejším medovníčkom. Tie ľuďom veľmi chutili a všetci, ktorí poznali niekoho z „Czechoslovakia“ si ich hneď spojili so Slovenskom.

A ako reagovali okoloidúci na stánok Čechov a Slovákov popri iných národoch z celého sveta? Boli by ste prekvapení. Napriek tomu, že nie sme svetová veľmoc, mnohí nás poznajú. Staršia generácia si nás ešte stále pamätá ako Československo, a mladší, ktorí už boli na misiách v Európe, poznali aspoň hlavné mesto. Takmer všetci boli nadšení krátkym promo videom, v ktorom sa striedali zábery na zasnežené končiare Tatier, Rajeckú dolinu, jaskyne, Vlkolínec, architektonické skvosty na Východe.

A dojatí sme boli aj my Dominikou. Sme v Kalifornii už 6. mesiac. Život je tu v mnohom jednoduchší, americká príroda je kapitola sama o sebe. Ale zábery zo Slovenska, možnosť hovoriť ľuďom o kultúrnom bohatstve krajiny, história v srdci Európy – to všetko cinká na naše srdcia a podvedome nalieha: „Vráťte sa“.

Sme vďační za životnú príležitosť byť v Betheli a zakúsiť život v Amerike. Ale nevieme sa už dočkať na máj, keď sa vraciame späť.

Slovensko je úžasná krajina. Najmä svojou kritikou a negatívnymi rečami sme si ju v mnohom sprotivili. To, čo nám však Boh dal na takom malom kúsočku zeme je ohromný dar. 

 

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Ďakujem za krásnu recenziu o nás vo "veľkom svete", a ďakujem aj za tú "Rajeckú dolinu!" emoticon
Viac by sme veru mali byť národovci, patrioti. Našu lásku k vlasti by sme mali sať spolu s materským mliekom.
Vždy mi je veľmi smutno, že sa stále na niečo a zároveň na všetko nadáva, hoci tu máme blahobyt. Áno, ak máme všetko potrebné pre život, nie sme chudobní. Chudobní sme tak akurát na lásku...
Vďaka za všetky Vaše blogy, milý Peťo! emoticon
Odoslané 19.2.2013 19:11.
Súhlasím s tebou, Peter. Neočierňujme si domovinu, kritické slová si nechávajme na zlepšovanie kvality života VNÚTRI, ale navonok hovorme o jej kráse. A je to skutočne tak. Je to požehnaná krajina. Vďaka.
Odoslané 20.2.2013 12:51.