Blog

« Späť

Abeceda vďačnosti - G, H, CH

Dodatočne pridávam Ďalšie chýbajúce písmenká z našej "vďačnej abecedy". Tentoraz sa s vami podelím o dary začínajúce na písmená G, H a CH. 
(Pôvodný článok je uverejnený na mojom blogu: http://letitia-tiba.blogspot.sk/2016/12/g-golgota-vylet-na-skalku.htmlhttp://letitia-tiba.blogspot.sk/2016/12/vdacna-abeceda-h-ch-j-k-l.html)

Sobota 3. 12. - písmeno G

V sobotu sme si pri príležitosti adventnej abecedy pripomenuli vzácny dar, ktorý nám dal Ježiš, keď za nás dal svoj život na Golgote. Aj my sme si urobili výlet, tentoraz na Skalku pri Trenčíne. Prešli sme sa po tamojšej kalvárii, pozreli sme si ruiny benediktínskeho kláštora, pomodlili sa v kaplnke Božieho milosrdenstva a výlet sme zakončili svätou omšou v kostole svätých Andreja a Beňadika na Malej skalke. (Viac o našom výlete - TU)

Nedeľa 4. 12. - Dary na H

Hudba - Som vďačná za mnohé krásne hudobné diela, za možnosť kedykoľvek si zaspievať. Spev pri práci, spev pri rôznych citových rozpoloženiach. Spev, ako spôsob komunikácie - možnosť osloviť dušu, ktorá nechce rozprávať slovami, možnosť odovzdať radosť, ukázať lásku, oživiť smutný čas...
Som vďačná za piesne, ktoré rada počúvam. Ale aj za tie, ktoré rada Hrám. Na flaute, alebo hoci na elektronických klávesoch pri svätej omši v domove seniorov, kam rada chodím hrávať. Vďaka za možnosť oživiť svätú omšu a ešte lepšie ju sprítomniť "mojim starkým".

Som vďačná za možnosť spievať v zbore v našej farnosti a niekedy aj zahrať sprievod, alebo predohru na flaute. Som vďačná za mnohé krásne nápevy, ktoré aj touto cestou spoznávam. V tento deň som zvlášť ďakovala za nápev adventného spevu "Sanctus". Najprv mi pripadal ťažký, ale keď som sa ho naučila, bol krásny!

Som vďačná za môj Hlas - ktorým môžem slúžiť a prinášať radosť sebe aj iným.

Ďakujem aj za Hry, ktoré sa radi hráme spolu ako rodina.

Vďaka za každú Hodinu dňa - za čas, ktorý dostávame stále nanovo. Za hodiny klavíra a flauty, za hodiny, ktoré som sa učila to, či ono. Za prístroje, ktoré nám odmeriavajú čas... Za každú hodinu, v ktorej mi niekto daroval svoju pozornosť i za hodiny, ktoré som ja smela dobre využiť.

Hlina (rôzne významy a rôzne obrazy - napr. Boh ako Hrnčiar, nebudem tu už všetko písať), Hlava (takisto v rôznych významoch a asociáciách), Hory, Hádanky, Hniezdo, Hrdosť, Hrdina... a veľa ďalších slov.

A napokon Halúzka - pretože 4. 12. bolo svätej Barbory a zvyk priniesť si domov halúzku z ovocných stromov, ktorá do Vianoc pekne rozkvitne.

Pondelok 5. 12. - Dary na CH

Na písmeno CH som našla tiež mnoho vzácnych darov. Napríklad - Charita, Charitas, Chorí, Chudobní... ktoré mi pripomínali radosť, ktorú smiem prinášať v službe núdznym. A tiež radosť, ktorú mi táto služba prináša.

Spomínala som aj na to, že ja sa tiež môžem nazývať "Chorou" - potrebujem Lekára. Aj ja chcem byť Chudobná v duchu, aby som bola dedičkou nebeského Kráľovstva. Ale nechcem byť Chladná - vo vzťahoch s inými ľuďmi. (Aj keď nesmiem zabudnúť poďakovať za Chladničku a chladené nápoje.)

Na písmeno Ch sa začínajú aj Cherubíni (anjeli), Chvála (oslava Boha), ale aj Chomút ("Jeho jarmo je príjemné" a moje manželstvo - často tiež označované za chomút - takisto. Som zaň veľmi vďačná.)

Aby sme si tento deň trochu ozvláštnili, dopriali sme si okrem "obyčajných", no takisto vzácnych darov ako Chlieb, Chren, Chrumky, aj Chalvu. Na Chilli-papriku a Chobotničky vyrobené z mrkvy som tentoraz len spomínala. Ale som vďačná aj za tieto (letné) Chvíľky.

Želám aj vám radostné chvíľky plné vzácnych darov, za ktoré môžete byť vďační. 
Eva - Letitia. 

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Zatiaľ bez komentára Buďte prvým