Blog

« Späť

Abeceda vďačnosti - J, K, L

Abeceda vďačnosti - J, K, L

7. 12. - Dary na písmeno J

Na písmeno J sa začína môj najvzácnejší dar - Ježiš. (Ten najväčší dar, ktorý oslavujeme na Vianoce!) Nemôžem ani zapísať, čo všetko mi daroval. Všetko čím som, som vďaka nemu. Všetko čo mám, mám vďaka nemu. Daroval mi svoj život (aby ma zachránil) a každý deň mi vo Sviatosť oltárnej daruje sám seba. Ježiš je darom, za ktorý nikdy nemôžem byť dosť vďačná!

Na písmeno J sa začínajú aj niektoré ďalšie mená. Ján - môj dedko. Ale aj mnoho svätých (Ján z Kríža, Ján Krstiteľ, Ján evanjelista...) Juraj - môj manžel, svätý Juraj a niektorí ďalší Jurajovia v mojom i vo verejnom živote. Jozef - manžel Márie, ale aj ďalší Jozefovia, ktorých poznám, Jana, Jaroslav...

Jedlička (alebo aj borovica, či smrek, ktoré sú pre nás symbolmi Vianoc)... a tiež každé Jedlo (osobitne Jahňa, Jačmeň, Jaternička, Jablko, Jogurt...) Pečené Jablko s orechom, medom a kúskom čokolády - dochutené trochou Jogurtu sme si dopriali aj fyzicky. Mňam, to bola dobrota!

8. 12. - Dary na K

Na K sa začína mnoho Kuchynských darov. Napr. Kefír, Káva, Karbonátky (tie sme si pripravili k obedu), Kukurica, Krupicová Kaša (k večeri), Karé, Klobása, Kyslá Kapusta, Kaleráb... Aj samotná Kuchyňa sa začína týmto písmenom.

Ale ďakovala som aj za Konáriky, ktoré mi drahý priniesol z chalúpky, aby som si nimi ozdobila balkón a babičkin hrob, Vlastne pôvodne mali byť na adventný veniec, ale ostalo mi dosť vetvičiek aj na iné využitie.

Som vďačná za Krásu - v jej rôznych podobách. Za Kožuch - ktorý nás zohreje, ale aj za hneď niekoľko Kožuchovcov (meno), ktorí sú pre mňa darom...

A Kostol. Vo všetkých jeho významoch a daroch, ktoré som kedy v kostole získala. Vrátane nádherného výhľadu z nášho balkóna na secesný Modrý kostolík.

Kráľovská Koruna - vedomie, že aj ja som súčasťou Božieho Kráľovstva, a môžem Kraľovať tam, kde som (kdekoľvek to je). Mám kráľovskú hodnosť, kráľovskú dôstojnosť, a dokonca kráľovskú moc. (Samozrejme ak ostanem verná Kráľovi.)

A to je dnešný najvzácnejší dar - môj Kráľ - Ježiš Kristus - Pomazaný, Spasiteľ. A ten vzácny nápoj, živá voda, božský život, ktorým ma napája a umožňuje mi milovať nie mojou nedokonalou ľudskou láskou, ale šíriť medzi ľudí Jeho nekonečnú Božiu Lásku. Tým nápojom, ktorý nám sľúbil je jeho krv - Krv Kristova. (Jn 6,47-57)

9. 12. - Dary na L

L - ako Láska.

Nič viac mi nenapadlo. Pri slove Láska som musela ostať a moje srdce odmietalo hľadať nejaké ďalšie dary na toto písmeno.

Láska - ktorou som milovaná. Ľuďmi. Ale predovšetkým ma nekonečnou láskou miluje môj Boh.
Láska - ktorú mi dáva. Ktorou ma učí milovať Jeho i ľudí. Všetkých ľudí - lebo všetkých stvoril s láskou a z lásky.
Láska manželská - ktorú smiem zažívať (dávať i prijímať) každý deň už 23 rokov.
Láska - k blízkym ľuďom, k priateľom, materská láska...
Láska pomáhajúca - "charitas" Súcit a ochota urobiť niečo pre druhých.

Láska - ktorá prúdi od Neho. Z nekonečného zdroja nekonečnej lásky.
Ja nemám dosť "svojej" lásky pre ľudí. Niekedy ma zraňujú, alebo nechápu a ja by som chcela ostať zatrpknutá a sklamaná. Moje maličké ľudské srdce chce dostávať a až potom trošku dávať. Ale ak ostanem napojená, ak sa stále ponáram do Jeho milujúceho Srdca - budem mať vždy dosť. Dosť lásky pre seba (ktorú stále tak veľmi potrebujem!) a dosť aj pre druhých (ktorí často tiež potrebujú tak veľa - tak veľa, koľko by som ja sama pre nich nikdy nemala).
On neustále dopĺňa môj maličký pohár - takže z neho nikdy neubudne! Nikdy. A za to som vďačná asi zo všetkého najviac.

Želám veľa lásky, radosti a vďačnosti aj vám. Nech sa vám darí - počas týchto sviatočných dní, po celý nový rok 2017 i po celý život. Radostné dni!

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Zatiaľ bez komentára Buďte prvým