Blog

« Späť

Pápež František na omši s mladými

Ešte ako kardinál

NO Comment :)

Teším sa

 

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=RwS9umpEkvs#

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Rastislav, vďaka za video. Veľmi ma to povzbudilo a pevne verím, že s pápežom Franfiškom prichádza do Cirkvi nový vietor, ktorý dúfam, prebúra aj tvrdé slovenské ľadové steny strachu.

Nechcem byť veľmi ironický, ale, keby to bolo u nás, ľudia by sa možno aj chceli pripojiť do tanca a byť slobodní, tak ako na iných spoločenských podujatiach, ale asi by sa báli bodľavých pohľadov zmrnutých konzervatívnych tvárí, že toto sa na sv. omši nesluší. (veď Pán Ježiš priniesol radosť, ale určite by sa nemala prejavovať v liturgii emoticon )

Niektorí naši predstavitelia na margo takýchto prejavov na sv. omši poznamenali, že to zodpovedá iba temperamentu južanských národov. Ak by to bolo takto, neexistovala by radosť a ani tanec na bežných rodinných oslavách.
Odoslané 15.3.2013 11:25.
Martin vďaka. I ja to takto srdcom mojím
mladým vnímam. Preto som to včera i na blog " Habemus papan : František " dal.
Odoslané 15.3.2013 10:45 ako reakcia na Martin Lojek.
Martin , 100+ a prepáč že som Ti to poslala aj ja. Dostala som to o 6.00 ráno. A Rasťo, vďaka za sprístupnenie všetkým.
Odoslané 15.3.2013 10:54 ako reakcia na Martin Lojek.
Vďaka, je to krásne a povzbudzujúce. Na margo "konzervatívcov": všetko chce čas a treba prijať inakosť, rôznorodosť. my sa to musíme naučiť prijať, možno trochu odpozerať. S podobnými iniciatívami mnohí už začali, ak to však spôsobí opak radosti, je problém.Treba tu len trpezlivosť. Verím, že sa roztopia ľady a ukáže sa slniečko spásy a radosti ako aj zopár, neskôr mnoho krásnych a radostných slávení liturgieemoticon
Odoslané 15.3.2013 20:09.
Martin,o akých tvrdých slovenských ľadových stenách a bodľavých pohľadoch zmrznutých konzervatívnych tvárí to hovoríš?Pripojiť sa do tanca a byť slobodní?Ja som slobodný aj bez toho aj napriek tomu že som tým konzervatívcom a nepociťujem potrebu na sv.omši tancovať a určite nie som sám!
Odoslané 17.3.2013 21:09.
Ááááááááááááááááááááááááno!
Odoslané 17.3.2013 22:21 ako reakcia na Peter Morský.
Ďakujem za reakciu, Peter. Problém je v tom, že v kostoloch sme si až príliš zvykli na "dôstojné" správanie. Určite veci hodnotím zo svojho subjektívneho pohľadu. Uričte je rozdiel medzi univerzitnou kaplnkou a bazilikou. Ale aj sv. omša na štadióne, či na pútnickom mieste môže vyzerať ináč, napr, aj s tancom.

Som rád, že u Vás, to takto zrejme nie je. Žiaľ, bol som v kostoloch, kde som zamrznuté konzervatívne vtáre zažíval a úsmev pri znaku pokoja sa zdal takmer nevhodný. Keď mám možnosť, rád si vyberiem kostol v meste, kde sa cítim príjemnejšie a môžem sa aj nahlas zasmiať s ďalšími veriacimi , keď kazateľ povie vtip. Alebo si vpohode zatlieskať pri speve na liturgii mládežníckej sv. omši.

Pýtam sa, či je bežne na Slovensku priestor v Cirkvi priestor pre spontánnosť a slobodu. Vo farnostiach, ktorých sa celý farský život sústredil iba na liturgiu a ostatnými odporúčanými podujatiami sa z vysoka pohŕda, tento priestor chýba a potom sa všetci pohoršujú, že mladí ľudia nechodia do kostola. Prečo asi...?
Odoslané 21.3.2013 9:33 ako reakcia na Peter Morský.
Týchto videí je na Youtube viac - aj z predchádzajúcich rokov. Mne sa páči aj to, ako robia "predmostie" týmto katechézam vo sv. omši - pozrite si vpravo videá s označením "animación". Už z toho mi "padla sánka"... Máme sa čo od Argentínčanov učiť... Tomu sa hovorí spolupráca knazov a laikov.
Odoslané 22.3.2013 17:32.
A ešte si všimnime jednu krásnu vec - vpravo za kardinálom Bergogliom je kňaz, ktorý sa vžil do detí a reaguje rovnako ako ony - možno nie tak burácajúco, ale aktívne sa zapája. Toto ma tiež povzbudilo, veď si to mohol len vypočuť bez akejkoľvek vonkajšej reakcie...
Odoslané 22.3.2013 17:35.
Asi je treba kňaza(kňazov), ktorí majú pre oslavu zmysel a vedeli by to spojiť v liturgii... Viem si predstaviť, že to môže niektorým(mnohým?) vadiť, lebo sú už zvyknutí...ale všetko je možné a hlavné je, privolať mladých a deti...!Modlime sa na ten úmysel! Duch vanie a On všetko môže!!! emoticon
Odoslané 22.3.2013 19:33 ako reakcia na Martin Lojek.
Nejde hneď o tanec či tlieskanie.Ale máme na Slovensku kostoly, kde sa cítite krásne,ste povzbudení aktícnou účasťou ľudí na liturgii- spevom, odpoveďami, živým záujmom duchovného otca o život a problémy svojich farníkov, čo vyjadrí aj jeho homília a stretnutia vo farnosti pre všetky vrstvy farníkov, počnúc deťmi,cez študentov, mladých manželov, rodiny, ale aj starších ľudí.
A sú kostoly, kde sa sv.omša "odbaví", (to je ten ľad), ľudia sa boja ísť s nejakým problémom či potrebou poradiť sa na faru, hneď na chodbe vás stopne administratívna pracovníčka a chce vedieť to, čo mienite zveriť kňazovi. Alebo kňaz je sústavne vyčerpaný, nemá čas, dá vám cítiť, že vyrušujete, otravujete- odslúži sv.omšu, odučí hodiny náboženstva v škole, zosobáši, pochová,pokrstí, v určené dni vyspovedá a to je všetko.Potom sú aj ľudia "zamrznutí" a pri znaku pokoja vám z povinnosti podajú ruku ako studenú rybu a vôbec na vás nepozrú. Iba si myslím, že Martin tým chcel povedať toto.Nie som jasnovidka, ak som trafila vedľa ,nech mi odpustí.
Odoslané 22.3.2013 20:33 ako reakcia na Peter Morský.