Blog

« Späť

Viac o logu Roka viery

Viac o logu Roka viery

- na začiatku -

Viac o logu Roku viery

Vatikánskym symbolom, alebo logom Roku viery je obraz lode, ktorá predstavuje Cirkev. Stožiar plavidla je kríž s nadutými plachtami, ktoré vytvárajú monogram Krista (IHS). V pozadí je slnko ilustrujúce Eucharistiu. Logo je plné symboliky a významu. Napomôže nám správne vnímať Rok viery.

            Božie slovo je obrazom a podobou Otca. Jeden žije v druhom. Sú neoddeliteľní od Ducha Svätého. To je význam písmen „IHS,“ ktoré vytvárajú plachty lode. Sú to prvé tri písmená gréckeho mena Ježiš, ktoré sú od najrannejších kresťanských čias používané ak monogram Svätého mena Ježiš. Tri písmená tiež naznačujú Trojicu Osôb.

            A čo loď? Všetci sme už počuli o „Petrovej bárke.“ Tento obraz používame v spojitosti s Cirkvou, ktorú ako loď kormidluje Kristus a jeho zástupca na zemi. Bárka je loď, ktorá má väčšinou 3 sťažne. Je to obraz Noemovho korábu, ktorý zachránil ľudí pred potopou. Loď je ženského rodu, tak ako Cirkev. Vo východnej tradícii sa aj Panna Mária niekedy nazýva „loďou pre všetkých spasených.“ Loď sa uberá na východ, k vzkrieseniu.

            Loď nachádzame aj v Písme. Ježiš kázal z Petrovej loďky, aby ho počulo viac ľudí. Na loďke vidíme Ježiša spať uprostred búrky. Ježiš na loďke posilňuje vieru učeníkov.

            Aj laná na loďke majú svoj symbolický význam. Povrazy ktoré sú spájajú  vrchný stožiar s palubou sú zbory prorokov, mučeníkov a apoštolov. Rebrík vedúci k vrchu sťažňa je rebríkom do neba. Drevo stožiara a tiež drevo lode ako takej predstavuje drevo kríža, tak ako strom života v raji.

            Rok viery je príležitosťou uvedomelejšie putovať smerom k vzkrieseniu. Putovať v ochrannom prostredí Cirkvi. Podobne ako apoštoli budeme potrebovať Ježišovo uistenie, že je s nami. Denne budeme otvorení na takéto uistenie.

            Ježiš síce nepotrebuje loďku, lebo on dokáže kráčať aj po mori, avšak kvôli nám nasadol do lode a ostáva v nej s nami. Loď je tu kvôli nám, aby nás bezpečne doplavila do prístavu, keď nastane náš čas.

http://www.annusfidei.va/content/novaevangelizatio/en/annus-fidei/logo/_jcr_content/innertop-1/textimage/image.img.jpg/1344510255737.jpg

http://www.annusfidei.va/content/novaevangelizatio/en/annus-fidei/logo/_jcr_content/innertop-1/textimage/image.img.jpg/1344510255737.jpg      

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Kiež vedení Ježišom Kristom, zakotvíme v bezpečnom prístave nášho života.
Odoslané 13.10.2012 14:36.
Rok viery... to je tak super, už len tá výzva je darom. Napadá mi Božie slovo: "Kajajte sa a verte evanjeliu!" Viera ako spôsob pokánia - ako veľmi to potrebujem! Teším sa, kam Boh svoju Cirkev v tomto roku povedie. Vďaka za predstavenie - vysvetlenie loga, rada som si to prečítala - obohatilo :-)
Odoslané 14.10.2012 12:06.
Chcem v pokore pred Pánom ďakovať za Cirkev, za vás všetkých, bratov a sestry vo viere, my sme tiež lanami jeden druhému na tejto vzácnej lodi Pánovej... Ďakujem za Eucharistiu, našu drahú Mannu... prosím za tých, ktorí nepoznali...nemilujú, a za tých, ktorí nechcú...
Vďaka za super blog!
Odoslané 15.10.2012 8:07.