Blog

« Späť

Vyspievať príbeh

Vyspievať príbeh

Inšpirácia od Sv. Romana

 

 

Veľmi ma oslovil úvod novej, pripravovanej knihy od Scotta Hahna o Novom zákone a sv. omši privých kresťanov.  

 

"Stará legenda zachytáva príbeh svätého Romana Sladkopevca, skladateľa homílií v hymnovej podobe zo 6. storočia.

 

Roman (Romanus) sa narodil v Sýrii a bol úctivým dieťaťom, ktoré milovalo Pánov dom. Už veľmi skoro vstúpil do služby Cirkvi. Najprv len zapaľoval lampy a pripravoval bohoslužobné kadidlo, no neskôr išiel do školy v Bejrúte, kde ho vysvätili za diakona.

Romanus bol študentom s dobrými známkami, pretože si uňho učitelia všimli úprimnú snahu. Bol horlivý a táto horlivosť mu umožnila robiť dobré veci napriek jeho priemerným schopnostiam. Po troch rokoch v Bejrúte ďalej slúžil Cirkvi v hlavnom meste ríše v Konštantínopole.

 

Bol dostatočne skromný na to, aby si uvedomoval svoje nedostatky a prijal ich. Za svoj osobný prívlastok si dokonca vybral slovo „prostý“. Túžil však oslavovať Boha tak, ako to robili lepší speváci spomedzi diakonov. Hudba bola totiž veľmi dôležitou súčasťou bohoslužby, najmä vo východných Cirkvách, a Romana bolelo, že hudobná kvalita jeho bohoslužieb bola oveľa nižšia ako u jeho kolegov.

 

Modlil sa, aby mu Boh udelil prostredníctvom milosti to, čo chýbalo jeho talentu a hudobnému vzdelaniu. Jednej noci počas modlitby zaspal a vo sne ho navštívila Panna Mária. Podala mu zvitok a vyzvala ho: „Vezmi si tento zvitok a zjedz ho.“ Urobil, ako mu povedala. Potom sa prebudil a hneď vedel, čo musí urobiť.

 

Obliekol sa a utekal do kostola. Vyšiel na kazateľnicu a začal spievať kázeň o Ježišovom narodení. Pieseň, ktorú spieval, je dnes považovaná za jeho veľdielo spomedzi vyše tisícky veršovaných homílií (kontakiónov), ktoré v ďalších rokoch zložil. Aj keď odvtedy ubehlo už 1500 rokov, počas veľkých Cirkevných slávností sa naďalej spievajú.

Aj bežný čitateľ si môže všimnúť podobnosť zjavenia svätému Romanovi s trópom mystickej literatúry, konkrétne s archetypálnym stretnutím proroka Ezechiela s anjelom (Ez 2,9-3,4)..."

 

       Možno každý z nás potrebuje rovnako ako Sv. Roman, stretnutie s Božím slovom, ktoré sa rozhorí a rozospieva nás. Vtedy bude čas liturgie, omše, alebo chvál časom, kedy budeme túžiť vyspievať to čo sa v nás deje. Bude to nová pieseň. Bude to dôstojné a správne.

 

Prameň : Nový zákon a sv. omša prvých kresťanov. Kniha vyjde v USA v v máji 2013

 

 

http://theburningbush.files.wordpress.com/2008/09/1001romanos.jpg

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Naozaj, je dôstojné a správne, spievať Bohu vždy a všade...
Odoslané 10.1.2013 6:00.
Áno. Len duch naplnený Bohom dokáže vyspievať nádheru Jeho lásky...
To je cesta pre hudobníkov. A tiež pre nás, pre každého človeka, ktorý miluje Boha. Vďaka.
Odoslané 10.1.2013 7:17.
Ostáva želať si a prosiť Pána, aby táto krásna kniha uzrela svetlo sveta aj u nás.
Odoslané 10.1.2013 11:14.
Vďaka za krásny príspevok! je povzbudením, ak si niečo želáme skutočne s úprimným a oddaným srdcom, na slávu Boha, Boh splní... Nádhera!
Odoslané 10.1.2013 15:45.