« Späť

Slovensko sa mobilizuje za záchranu Čecha uväzneného v Sudáne

Slovensko sa mobilizuje za záchranu Čecha uväzneného v Sudáne

Slovenská iniciatíva na podporu Čecha uväzneného v Sudáne získala za dva týždne podporu viac ako 300 000 ľudí. Obrovský záujem verejnosti otvoril petícii dvere do OSN. Organizátori ju v týchto dňoch odovzdajú priamo na Úrade vysokého komisára OSN pre Ľudské práva v Ženeve.
Petr Jašek je český humanitárny pracovník. V novembri 2015 sa dozvedel o ťažkom osude sudánskeho študenta Aliho Omera, ktorý na demonštrácii v roku 2013 utrpel vážne popáleniny. Jašek sa v decembri vybral do Sudánu, aby finančne prispel na Aliho liečenie a pomohol ďalším trpiacim kresťanom.
Tesne pred odletom späť domov, 10. decembra 2015, Jaška zajali príslušníci sudánskej tajnej služby NISS a vzniesli voči nemu niekoľko obvinení vrátane špionáže, protištátnej činnosti a rozvracania republiky.
Organizácia CitizenGO zorganizovala na Slovensku podpisovú akciu za jeho oslobodenie: 

http://citizengo.org/sk/pr/38431-zachranme_Petra_Jaska

Neprešlo ani tucet dní a petícia získala podporu viac ako 300 000 občanov z celého sveta. “Petície bežne končia na podateľni organizácií, pre ktorú sú určené. Avšak vďaka mimoriadnej podpore od občanov petíciu za oslobodenie Petra Jaška príjmu priamo na Úrade vysokého komisára OSN pre Ľudské práva v Ženeve,” vysvetľuje Miriam Kuzárová, manažérka kampaní CitizenGO na Slovensku.
Jašek je prvým Európanom, ktorý nebol krátko po svojom zatknutí prepustený na kauciu. Je zároveň prvým človekom zo Západu, ktorému v Sudáne hrozí takýto trest.

V prípade sa angažuje aj osobitný vyslanec EÚ pre náboženskú slobodu vo svete – Ján Figeľ. Na stretnutí s organizáciou CitizenGO ubezpečil o svojej plnej podpore pre slobodu nespravodlivo zadržiavaných a prisľúbil, že sa bude osobne angažovať za oslobodenie Petra Jaška: V najbližších dňoch na pôde OSN v Ženeve podporí priamu angažovanosť Komisára OSN pre ľudské práva. Zároveň, v piatok bude Figeľ v Bruseli rokovať s predstaviteľmi Rady EÚ na úrovni Politického a bezpečnostného výboru s cieľom spoločného postupu 28-ky krajín v tejto záležitosti.

Miriam Kuzárová
 

Pre MK Rastislav Mečiar