« Späť

Zbierka Nepál

Katolícka charita vyhlásila verejnú zbierku po zemetrasení v Nepále
P:3, 28. 04. 2015 09:48, DOM

Bratislava 28. apríla (TK KBS) Slovenská katolícka charita (SKCH) dnes vyhlásila verejnú zbierku na pomoc obyvateľom po ničivom zemetrasení v Nepále. Zároveň poskytla krajine okamžitý finančný príspevok. „Slovenská katolícka charita a organizácie, ktoré združuje sa rozhodli rýchlo zareagovať a poskytnúť finančný príspevok v sume 3 500 eur na okamžité záchranné práce po ničivom zemetrasení v Nepále. V najbližších dňoch zašleme finančné prostriedky na zabezpečenie dočasného ubytovania, pitnej vody či základných hygienických potrieb pre ľudí v postihnutých oblastiach,“ uviedol Radovan Gumulák, generálny sekretár SKCH. Verejnú zbierku je možné podporiť na čísle účtu: SK 93 1100 0000 0029 45463097, variabilný symbol 226.

Priamo v Káthamandu spolupracujú zamestnanci medzinárodnej charitatívnej inštitúcie katolíckej cirkvi Caritas Internationalis s miestnou organizáciou Caritas Nepal. V zasiahnutých oblastiach pomáhajú tímy niekoľkých charít. Na mieste zabezpečujú ľuďom jedlo, vodu a dočasné ubytovanie Caritas Australia, americká CRS, Caritas New Zealand a anglická CAFOD. Česká charita zaslala krajine peňažný príspevok. Finančné dary jednotlivcov i organizácií pomôžu zabezpečiť vodu, jedlo, ubytovanie a základné hygienické potreby v postihnutých oblastiaach. Medzinárodná sieť charít začala poskytovať núdzovú pomoc v podobe oblečenia, plachiet na dočasné prístrešky a hygienických prostriedkov. Pomoc smeruje aj do oblasti traumatického poradenstva pre ľudí, ktorí sú nútení žiť na otvorených priestoroch alebo v dočasných obydliach. "Záchrana a pomoc ľuďom je v tejto chvíli našou hlavnou prioritou. Mnohí z nich prišli o svoje domovy, sú na ulici alebo musia bývať na otvorených priestranstvách v teplote, ktorá v noci klesne na 15 až 11 stupňov," povedal Fr Pius Perumana, riaditeľ miestnej charitatívnej organizácie Caritas Nepal.

Nepálska vláda určila 13 okresov, ktoré najviac zasiahlo sobotňajšie zemetrasenie: Káthmandu, Bhaktapur, Lalitpur, Raswa, Kavre, Dolakha, Gorkha, Ramechap, Nuwarkot, Sindupalchok, Dhading, Makawanpur a Sindhuli. „Zemetrasenie nás zasiahlo bez akéhokoľvek varovania. V jednej chvíli som natáčala rozhovor v dedine mimo Káthmandu, keď sa zem zrazu začala prudko otriasať. Nábytok vypadával z okien a my sme sa rozutekali na pole. Bežali sme ďalej po otvorenom poli. Zem sa prudko triasla a nečistoty z domov lietali nad hlavou. Našťastie dedinu Pharping zemetrasenie nezdevastovalo až tak ako mesto Káthmandu. Pozerala som sa na zdevastované domy, stúpajúce mraky prachu a špiny a v tej chvíli som si uvedomila, že prítomnosť charity je teraz v komunite dôležitejšia ako inokedy predtým,“ hovorí Lilian Chan, pracovníčka austrálskej charitatívnej organizácie Caritas Australia, ktorá prežila v meste Káthmandu otrasy zemetrasenia.

SKCH je členom medzinárodnej organizácie Caritas Internationalis, ktorá združuje 165 krajín na celom svete. 

TK KBS informovala Bernadetta Múdra