« Späť

Skawina o Slovákoch

Skawina o Slovákoch

Keď do dvadsaťtisícového poľského mesta pribudne na týždeň štyritisíc Slovákov, nie je možné, aby si to domáci obyvatelia nevšimli. Na záver týždňa sme zisťovali, ako hodnotia náš pobyt.

„Nemali sme s nimi žiadny problém. Boli milé, veselé a priateľské. Prišli síce párkrát neskoro v noci, ale keďže boli dlho v Krakove na programe, je to normálne,“ hovorí pani Marta, ktorá do svojho domu v Skavine prichýlila štyri slovenské pútničky. S podobnými dojmami sa nám zverili aj ďalší miestni obyvatelia. Mnohí z nich pomáhali počas tohto týždňa slovenským pútnikom ako sa dalo – pripravili chutné raňajky, zaviezli ich na stanicu, vyprali im špinavé veci. Možnože na tomto priateľskom duchu zavážila aj skutočnosť, že išlo práve o Slovákov: „Teším sa, že do Skaviny prišli práve Slováci. Lepšie sa porozumieme a sme si aj mentálne blízko,“ vyjadril svoje pocity pán Kazimierz.

Že do Skaviny zavítal pekný počet Slovákov pocítili aj miestne obchody. Obrat prirodzene najväčšmi stúpol v „sklepoch“ s potravinami, viaceré z nich sa rozhodli tento týždeň predĺžili otváraciu dobu až do neskorých večerných hodín. Miestne cukrárne zas praskali vo švíkoch v popoludní: „Počas dvoch hodín sa to tu úplne naplnilo. Rady boli až vonka. Mali sme čo robiť,“ potvrdili mladé zmrzlinárky Asia a Sandra. V predajni Orange, ktorý je oficiálnym telekomunikačným partnerom SDM, zas uviedli, že asi desiatka Slovákov si prišla kúpiť tento týždeň poľské SIM karty. Kvôli internetu. Azda najzaujímavejší postreh máme z miestnych lekární, kde Slováci chodili ako na klavír. „Včera poobede ich tu bolo vyše 10, dnes už 15. Najčastejšie nakupujú obväzy, náplaste, repelenty, izotermické fólie. Zvlášť tie fólie. Nezvykli sme mať po nich taký dopyt. Včera sme museli spraviť špeciálnu objednávku,“ dodala magistra Joanna, netušiac o tom, že izotermická fólia sa nachádzala v zozname odporúčaných vecí, ktoré by si mali pútnici na SDM pribaliť.

Čo sa týka poriadku a bezpečnosti, obstáli sme na jednotku. Polícia si pochvaľovala, že sa pohybujeme v organizovaných skupinách, nenechávame po sebe neporiadok, neblokujeme dopravu v meste. Hlavný koordinátor za mesto, Marek Marzec, sa nám zdôveril, že síce prvé noci spal len dve-tri hodiny a pravidelne drží cez deň v ruke šálku kávy, je s nami veľmi spokojný: „Mám z Vás skutočne radosť. Komunikácia s Vami je bezproblémová, všetko beží ako má. Jediné, čoho sa môžeme obávať je počasie. Ale zatiaľ je pekne, takže ste si to asi zaslúžili.“ Po chvíli diskusie však priznáva: „Nebolo to spočiatku jednoduché. Nevedeli sme si to predstaviť. Mysleli sme si, že tu pútnici len prenocujú a ráno idú na program do Krakova. Nečakali sme, že tu budú tráviť toľko času. Ale vypálilo to super.“

Chválou nešetril ani samotný biurmistrz mesta Paweł Kolasa: „Vniesli ste do nášho mesta veľa entuziazmu a radosti. Ste napodiv pokojná a organizovaná skupina. Naši obyvatelia boli uchvátení otváracím ceremoniálom, ďalej boli milo zaskočení, že Váš prezident navštívil Skavinu, a napokon sa často zúčastňovali Vášho programu, takže to o niečom svedčí.“ Na otázku, či neboli obyvatelia nervózni, že sme im zabrali veľkú časť parku s úsmevom odpovedal: „Skavinčania majú park celý rok, tento týždeň bol park určený pre Vás.“

Komunikačný tím SDM / Samuel Štefan Mahút