« Späť

Vykročme. Stopy SDM

Vykročme. Stopy SDM

Rada pre mládež a univerzity KBS oddnes pozýva mladých ľudí do novej duchovnej prípravy po letných Svetových dňoch mládeže (SDM) v Krakove. V deň, kedy si v liturgickom kalendári pripomíname všetkých svätých, oznamujeme, že vychádzať bude z príhovorov pápeža Františka v Poľsku. Cieľom je, aby sa jeho slová dostali čo najviac medzi mladých. Na tejto (v časti "Stopy SDM) k tomu pridáme rôzne aktivity, návrhy modlitieb a adorácií a citácie z Biblie. Táto príprava bude mať tri časti, predstavuje pokračovanie prípravy Milosrdný rok, s ktorou sme sa pripravovali do Krakova. Novinka dostala názov "Stopy SDM". Nadviaže na doterajšiu kampaň, ktorá po SDM prebieha na sociálnych sieťach. Volala sa "Ozveny SDM".

"Prvá časť predstaví mladým cez rôzne aktivity príhovor pápeža Františka pri uvítacej slávnosti v Krakove - Bloniach. Jej nosnou témou sú "mladí na predčasnom dôchodku". Súčasťou katechézy je aj prepísaná dynamika s kameňmi, ktorá zarezonovala na programe slovenských katechéz v meste Skawina. Súčasťou novinky je aj originálna pieseň "Kamene odpustenia" od skupiny Jeho Deti Fest Projekt. Na webe prinášame napríklad notový zápis na stiahnutie. Adorácia je "utkaná" z pápežovho príhovoru v Mariánskej svätyni v Čenstochovej, ktorú je možné využiť napríklad aj na blížiace sa adventné obdobie," hovorí Pavol Danko, autor duchovnej prípravy Stopy SDM (k dispozcii tu: http://www.svetovednimladeze.sk/stopy-sdm). 

Novinka vznikla krátko pred tradičným novembrovým Týždňom Cirkvi pre mládež (12. - 19. novembra 2016). Už po trinástykrát sa uskutoční v čase, ktorý je z historického pohľadu spojený s odvážnym konaním mladých ľudí v roku 1989, ktorí nebojácne bojovali za slobodu a zmenu vtedajšieho systému. Tentokrát bude spojený bude s evanjelizačným turné Godzone v piatich slovenských a v českom hlavnom meste, futsalovým turnaj o pohár predsedu biskupskej konferencie v Bratislave (12. novembra) a propagáciou spomínanej duchovnej novinky. Tá by mala vyvrcholiť v roku 2017 - týždeň pred Veľkou nocou, kedy sa počas Kvetnej nedele tradične stretávajú mladí zo svojimi biskupmi. Druhá časť tejto prípravy bude zverejnená na začiatku nového roka, tretia v marci 2017. 

Na webstránke SDM zároveň jeden z tímov rady postupne zverejnil všetky príhovory a homílie pápeža Františka z Krakova v slovenčine, ako aj katechézy a príhovory slovenských biskupov. Ďalšou novinkou je, že Rada v týchto dňoch zverejnila v slovenčine slovenský preklad krížovej cesty, ktorú sa s mladými modlil Svätý Otec v Krakove. Volá sa Cesta milosrdenstva. Autor jej zamyslení, krakovský pomocný biskup Grzegorz Ryś, spojil každé zo 14 zastavení so skutkom telesného alebo duchovného milosrdenstva. Po prvýkrát sa ju oficiálne modlili koncom októbra v Žiline. 

Komunikačný tím SDM