Blog

« Späť

Žalm 117 -sviatok sv. apoštola Tomáša

Žalm 117 -sviatok sv. apoštola Tomáša

Responzórium: "Choďte do celého sveta a hlásajte evanjelium". Žalm: "Chváľte Pána, všetky národy, oslavujte ho, všetci ľudia; lebo je veľké jeho milosrdenstvo voči nám a pravda Pánova trvá naveky."

Máme pred sebou najkratší žalm celej zbierky. Iba dva verše- no tie sú akoby sumou všetkého toho, čo nám Kniha žalmov chce povedať.

Slovami : "Chváľte Pána"  začíname množstvo žalmov. Výzva, ktorá sa nám predkladá na  zamyslenie, prečo vlastne existujeme. Máme chváliť Pána!

Všetky národy. Ten židovský bol vyvolený, mal ostatným zjaviť, ako- ale neprijal svojho Mesiáša,teda plné Božie zjavenie , preto ho apoštol Pavol začal hlásať pohanom, ktorí sa dokázali pre Krista nadchnúť  a  odtiaľ potom , spolu s učením apoštolov, prenikla radostná zvesť do celého sveta.

Všetci ľudia máme právo i povinnosť oslavovať Pána. Právo! To neznamená teologické vzdelanie. Povinnosť! To neznamená stáť bokom vo falošnej pokore, že ja nič nemôžem...

Ja, ty, kňaz, susedka, náš poštár, predavačka v hypermarkete, lekár, deti , ktorým začali prázdniny, ľudia v záhradách, robotníci čo majú ešte šťastie, že majú prácu, nezamestnaní, chorí, šťastní mladomanželia, rušňovodič, .....

Responzórium vyzýva: "Choďte do celého sveta a hlásajte evanjelium!" 

Apoštoli, medzi nimi i dnešný svätec Tomáš, išli hneď a doslova. Vybrali sa do krajín rímskej ríše i susediacich s ňou.

A my? My pôjdeme do toho celého nášho sveta, v ktorom žijeme.Nepotrebujeme víza ani napchaté peňaženky a balík kreditných kariet. Začneme u seba- čítaním evanjelia, posilou na cestu Eucharistiou a vyjdeme do nám zvereného prostredia. Nezačneme upozorňovaním na chyby, čo naši bratia a sestry robia zle- to by sme ich skôr rozohnali, to robili farizeji a zákonníci-  ale príkladom. Rozhodnutím sa, čo by robil Ježiš na mojom mieste.  Kdekoľvek som- to je ten celý svet.

Určite sme veľa ráz počuli,ako je svätá Terézia od Dieťaťa Ježiša patrónkou misií, hoci od svojho vstupu do karmelského kláštora v Lisieux nikdy neprekročila jeho bránu do sveta.

Pápež Pavol VI. v minulom storočí na Druhom vatikánskom koncile povedal, že naše skutky a správanie sa sú na mnohých miestach jediným evanjeliom, ktoré sa ešte číta.

A prečo máme také dôležité poslanie?

LEBO VEĽKÉ JE JEHO MILOSRDENSTVO VOČI NÁM! - prvý dôvod. Za taký dar sa neodvďačiť je veľké previnenie.

A PRAVDA  PÁNOVA  TRVÁ  NAVEKY. -druhý dôvod, ku ktorému už niet čo dodať, ak sme túto pravdu, túto vieru prijali.

 

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Zatiaľ bez komentára Buďte prvým