Blog

« Späť

Zisk

Zisk

Z Listu svätého apoštola Pavla Filipanom

Ustavične sa radujte v Pánovi!

     Bratia, čo mi bolo ziskom, kvôli Kristovi pokladám za stratu. A vôbec všetko pokladám za stratu pre vznešenosť poznania Krista Ježiša, môjho Pána. Preň som všetko stratil a pokladám za odpadky, aby som získal Krista a našiel sa v ňom bez vlastnej spravodlivosti, ktorá je zo zákona, ale s tou, ktorá je skrze vieru v Kristaspravodlivosťou z Boha, založenou na viere –, aby som poznal jeho, moc jeho zmŕtvychvstania a účasť na jeho utrpení a tým, že sa mu pripodobním v smrti, aby som tak nejako dosiahol aj vzkriesenie z mŕtvych. Nie že by som ho už bol dosiahol, alebo že by som už bol dokonalý, ale bežím, aby som sa ho niekedy zmocnil, ako sa aj Kristus Ježiš zmocnil mňa.
     Bratia, ja si nenamýšľam, že som sa už zmocnil. Ale jedno robím: zabúdam na to, čo je za mnou, a uháňam za tým, čo je predo mnou. Bežím k cieľu, za víťaznou cenou Božieho povolania zhora v Kristovi Ježišovi.
     A všetci dokonalí takto zmýšľajme! A ak niečo chápete ináč, aj to vám Boh zjaví. Ale k čomu sme už dospeli, toho sa držme!
     Bratia, spoločne ma napodobňujte a všímajte si tých, čo žijú podľa vzoru, aký máte v nás! Lebo mnohí, o ktorých som vám často hovoril a teraz aj s plačom hovorím, žijú ako nepriatelia Kristovho kríža. Ich koniec je záhuba, ich bohom je brucho a hanba je slávou tých, čo zmýšľajú pozemsky. Veď naša vlasť je v nebi. Odtiaľ očakávame aj Spasiteľa Pána Ježiša Krista. On mocou, ktorou si môže podmaniť všetko, pretvorí naše úbohé telo, aby sa stalo podobným jeho oslávenému telu.
     A preto, bratia moji milovaní a vytúžení, moja radosť a moja koruna, takto pevne stojte v Pánovi, milovaní!
     Ustavične sa radujte v Pánovi! Opakujem: Radujte sa! Vaša miernosť nech je známa všetkým ľuďom. Pán je blízko. O nič nebuďte ustarostení. Ale vo všetkom modlitbou, prosbou a so vzdávaním vďaky prednášajte svoje žiadosti Bohu. A Boží pokoj, ktorý prevyšuje každú chápavosť, uchráni vaše srdcia a vaše mysle v Kristovi Ježišovi.
     Napokon, bratia, myslite na všetko, čo je pravdivé, čo je cudné, čo je spravodlivé, čo je mravne čisté, čo je milé a čo má dobrú povesť, čo je čnostné a chválitebné! Robte to, čo ste sa naučili, prijali, počuli a videli na mne! A Boh pokoja bude s vami.

 


+ Bedrá majte opásané a lampy zažaté! * Buďte podobní ľuďom, ktorí očakávajú svojho pána, keď sa má vrátiť zo svadby.
+ Bdejte teda, lebo neviete, v ktorý deň príde váš Pán. * Buďte podobní ľuďom, ktorí očakávajú svojho pána, keď sa má vrátiť zo svadby.

+

Mocne ma oslovili slová sv. Pavla

S rozhodnosťou a s mocnou konsekvenciou "stráca všetko pre Krista" a pokladá za odpad všetko, čo pred poznaním Krista pokladal za hodnoty. Rozhoduje sa úplne pre Krista, s celou vážnosťou robí rozhodnutie bez ústupkov, odvracia sa od všetkého, čo nie je Kristus. Robí tak "aby získal Krista a našiel sa v ňom" skrze vieru, a život v Bohu, "aby poznal jeho moc, moc jeho zmŕtvychvstania a účasť na utrpení", aby tak dosiahol život už tu na zemi a raz v budúcej sláve.  Pritom si "nenamýšľa", ako to sám vyjadruje, že by už bol dokonalým alebo že by už dosiahol dokonalosť, ale otvorene sa priznáva ku svojej ľudskej slabosti, ktorú naďalej nosí v sebe, hoci stretol a spoznal Krista a úplne sa mu oddal celým srdcom, celou osobnosťou. Neprikrášľuje svoju ľudskosť, naopak, priznáva si ju v celej slabosti, zároveň však "beží, aby sa krista zmocnil", ako sa Kristus zmocnil Pavla , nenamýšľa si, že už má, ale pokračuje v boji, aby dosiahol a vyzýva nás, aby sme nehľadeli na minulé, ale na cieľ, aby sme nasledovali to, čo sme spoznali vo viere. Hovorí: - "takto zmýšľajme, toho sa držme" - zvýrazňuje vytrvalosť a pevnosť vo viere, ako aj v  nasledovaní Krista cez  nasledovanie príkladu života ľudí, ktorí žijú  svedectvo viery v Boha. Varuje pred nevernosťou ľudí, ktorí žijú v duchu sveta, odmietajú ba vysmievajú kríž, a nemôžu tak dosiahnuť cieľ. Súčasťou života kresťana je aj účasť na utrpení, o ktorej Pavol otvorene hovorí.

Bratov nazýva "milovaní a vytúžení, moja radosť, moja koruna" - ďalej hovorí: "pevne stojte vo viere", "vaša miernosť nech je známa všetkým ľuďom" - všetko sú v živote kresťana viditeľné znaky viery v Boha. Sám Pavol je plný radosti, keď píše tieto listy a povzbudzuje aj iných, ktorým listy vtedy adresoval a dnes aj nás k radosti. Opakovane vyzýva k radosti, k životu bez starostí o iné, ako o Božie, hovorí, že "Pán je blízko" - Boh je s nami - v našom srdci... Potom konkrétne menuje, ako si zachováme čistú myseľ i srdce, a nadobudneme pokoj Boží:

"Napokon, bratia, myslite na všetko, čo je pravdivé, čo je cudné, čo je spravodlivé, čo je mravne čisté, čo je milé a čo má dobrú povesť, čo je čnostné a chválitebné! Robte to, čo ste sa naučili, prijali, počuli a videli na mne! A Boh pokoja bude s vami."

+

Nech sú nám slová veľkého apoštola Pavla vzorom života viery, v pevnosti a stálosti vo viere, vzorom pre aktívny a odhodlaný život s Kristom a v spoločenstvách veriacich ako aj povzbudením k skutočnej - autentickej  radosti z Boha, ktorý  je prítomný a ktorý je cieľom našicch námah v tomto živote, je cieľom, ku ktorému ideme:o)

Nech v nás pôsobí autentická radosť kresťana, ktorá vyžaruje z osoby človeka, ktorý žije v Bohu a s Ním, taký už nepotrebuje umelo "vydávať svedectvo" lebo sám sa stáva živým svedectom Boha vo svojom živote, akým bol a je sv. apoštol Pavol.

 

Nech sú slová apoštola Pavla pre nás slovami života, ktorých sa pridŕžame, o ktorých premýšľame, meditujeme, ukladáme si ich do srdca a žijeme z nich, ony formujú náš život podľa Krista. Tak aj my bežíme svoj beh, aby sme sa "zmocnili" Krista, ktorý sa zmocnil nás! Chvála Kristovi!

+

 

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Zatiaľ bez komentára Buďte prvým