« Späť

Boj o dušu: vždy máš dve cesty

Boj o dušu: vždy máš dve cesty

Nie. Napokon mi Duch ukázal, že by to bola zrada Krista, ktorému som vtedy na začiatku musel len veriť, že ma chce mať v komunite, aby ma vyučoval a obdaril. Že on ma sem doviedol, lebo má so mnou svoj plán. Bola to skúška. Keď som na konci augusta odchádzal z HODu, vedel som už celkom jasne, čo to na začiatku bolo: pokušenie Zlého, ktorý chcel zabrániť Božiemu požehnaniu do môjho života. A ja som mal v rukách voľbu.

 

Vyučovanie pre bračekov a sestričky v Kristovi

Dve cesty a boj o dušu

Moji priatelia vedia, že leto jubilejného roku 2000 som prežil v Anglicku v komunite Dom otvorených dverí (House of the Open Door, HOD). Zažil som tam veľa požehnania, Boh ma v duchovnom živote posunul výrazným krokom vpred, vyriešili sa tam viaceré moje vnútorné problémy. Mocou krvi Ježiša Krista bol zničený koreň mojich hriechov. Viac: odišiel som odtiaľ s novým srdcom. Luke Heath, jeden z členov komunity, dostal na jednom z piatkových stretnutí chvál a uctievania (Praise&Worship Friday Night Evening) od Boha obraz: Jesus uses his sword to cut your heart into two pieces, Stefan (Ježiš ti svojím mečom presekáva srdce na dva kusy). Meč je znakom Božieho Slova, ktorým je Duch Svätý. Počas chvál som dostal tieto slová: Budeš v službe môjho Slova. Ničím ti tvoje srdce a dávam ti nové. Ty budeš služobník môjho Slova. Bude to bolestné, ale ak vytrváš, dostaneš to, čo prisľubujem. Jedným slovom, môj pobyt v komunite bol od Boha veľmi chcený, túžil ma na tomto požehnanom mieste – aké je všade, kde bratia žijú v láske spolu – veľmi obdariť. Boh ma tam chcel mať.

Avšak na začiatku som dostal aj inú ponuku. Lákavú. Zvodnú. Ako som prišiel v noci z Londýna (cesta tam zo Slovenska trvala 22 hodín autobusom) do Eveshamu, čo je najbližšie väčšie mestečko pri dedinke Childswickam, v ktorej sídli komunita, a zostal tak stáť na námestí s taškou v ruke s úmyslom zavolať do HODu, aby prišli po mňa autom, ponúkol mi majiteľ blízkej pizzerie možnosť zatelefonovať si z jeho mobilného telefónu. Keď som vošiel dovnútra a zhovárali sme sa na rôzne témy, padla medzi rečou aj príležitosť zarobiť si – načierno. Strava, ubytovanie zadarmo – hore na poschodí, práca dole v pizzerii, plat – veľmi, veľmi dobrý (na naše pomery). Navyše – vtedy to bolo s mojou finančnou situáciou dosť zlé. „Ho, hó,“ vravím si, „to je príležitosť! Miesto do HODu – šup do pizzérie, kto tu bude o mne vedieť? Zarobím si a vrátim sa domov s kopou peňazí! Ha-há! To je možnosť!“ Začal som sa tým zapodievať v myšlienkach, uvažovať, počítať…

Nie. Napokon mi Duch ukázal, že by to bola zrada Krista, ktorému som vtedy na začiatku musel len veriť, že ma chce mať v komunite, aby ma vyučoval a obdaril. Že on ma sem doviedol, lebo má so mnou svoj plán. Bola to skúška. Keď som na konci augusta odchádzal z HODu, vedel som už celkom jasne, čo to na začiatku bolo: pokušenie Zlého, ktorý chcel zabrániť Božiemu požehnaniu do môjho života. A ja som mal v rukách voľbu.

A takto je to vlastne vždy: zakaždým máš na výber dve cesty. Ak Ježiš pre teba pripraví cestu požehnania, hneď je tam Ten, ktorý rozdeľuje, aby ťa z nej odviedol na inú cestu: na svoju. Bude ti ju prezentovať v pekných farbách (Zarobíš si, Štefan!), predstavovať ako príťažlivejšiu (Božia cesta je predsa taká fádna, tu si so mnou užiješ veľa psiny!), bude ti podsúvať myšlienky, ako zľahčiť zradu Ježiša, keď si sa mu kedysi zaviazal, že budeš kráčať len po jeho cestách (Veď je to odbočenie dočasné, Ježiš počká), bude ti svoju cestu ukazovať ako rozumnejšiu (z čoho chceš žiť? – veď treba zarábať na živobytie, poď do pizzerie!). Vtedy zaváži len tvoja viera: ako hlboko Ježišovi veríš? Ako si stojíš za svojím rozhodnutím nasledovať Majstra a byť jeho učeníkom? Veríš, že Ježiš ti môže dať len to najlepšie? Alebo „nachvíľu pozastavíš“ svoje rozhodnutie o bezpodmienečnom nasledovaní Majstra?

Voľba, ktorú za teba nikto nemôže urobiť.

Duchovný boj. A ešte jedna vec: Ak príde Duch Svätý a ujme sa tvojho života, buď pripravený na útoky Zlého. Neponúka len dve cesty, ale priamo útočí. Chce ti veľa zobrať – čo si schopný obetovať pre Pána? Dokážeš povedať spolu s Pavlom: Pre Ježiša som všetko stratil a pokladám za odpadky (Flp 3:8b)? Nepriateľ má o teba väčší záujem. Viac mu škodíš. Keď totiž prijmeš Ducha Božieho, si v armáde. Kristovej. Pokiaľ neprijmeš, pokiaľ neurobíš Ježiša Pánom svojho bytia a neodovzdáš mu svoj život, vtedy mu neškodíš, vtedy si ťa veľmi nevšíma, však si napoly jeho, si mu neškodný. Tu na zemi je len slabý obraz vojny na nebi – nebojuješ s telom a krvou ale s vyššími mocnosťami. Preto musíš patriť do Armády, sám si stratený.

Si vojak. Už môžeš len bojovať, alebo dezertovať. Chceš dezertovať, alebo bojovať? Očakávaj útoky Zlého. Buď pripravený. Si v armáde. Nepriateľ je pripravený – a ty? Nech ťa neprekvapí. Ako sa dá najlepšie bojovať? Že najprv zomrieš sebe a necháš v sebe bojovať Krista, Vojvodcu a Kráľa. Vtedy nemôžeš prehrať. Môžeš stratiť jednotlivé bitky, keď nie si dokonalý, ale konečné víťazstvo je tvoje. Je to však každodenné umieranie sebe a vstávanie s Kristom.

Neboj sa, Kristus je s tebou, on je hlavou vojska kresťanov. Dáva ti najsilnejšie zbrane (Ef 6), na ktoré nepriateľ nemá: bedrá si prepáš pravdou (nerobiť malé kompromisy s lžou, klamstvom: tam sú potom tvoje slabé miesta, ktorými sa môže k tebe dostať šíp Nepriateľa), obleč si pancier spravodlivosti (odhoď svoju spravodlivosť a zober si Ježišovu: robí sa to v pokání a ľútosti nad svojimi chybami, Ježiš ťa oblečie do svojho panciera, cez ten ti neprenikne nijaký granát ani strela), obuj si topánky pohotovosti hlásať evanjelium (silná zbraň, ktorou ukazuješ, že sa nebojíš; budeš stáť pevne, taká obuv sa nekĺže, nik ti nepodrazí nohy, čo by ti mohol, keby si jedno hlásal a druhé žil). Do svojej výzbroje zaraď aj štít viery, lebo práve on odráža šípy pochybností satana. Štít potrebuješ vždy, aby si si chránil krk, ruky a iné časti tela, ktoré nechráni pancier. Dobre si ho chráň a stále naň mysli – nikdy si ho nezabudni vziať do boja, lebo keď nemáš alebo prídeš o túto zbraň, postupne stratíš všetky ostatné. Máš k dispozícii aj prilbu spásy, ktorou si môžeš chrániť hlavu a svoje myšlienky, cez ktoré útočí Zlý prvý: ak si vezmeš svoju spásu od Ježiša, prežiješ ju a budeš v nej kráčať, si zachránený. A napokon meč Ducha, ktorým je Božie slovo. Tým sa nemusíš len brániť, ale môžeš prejsť aj do útoku.

Nie je to úžasné, patriť do takejto silnej armády?

Štefan Patrik A. Kováč, ThLic

vedúci Spoločenstva Živá voda, Piešťany (zamerané na evanjelizáciu/robíme duchovné obnovy)

P.S. Ak ťa, priateľu, toto vyučovanie oslovilo a rozhodol si sa "nedezertovať", môžeš toto posolstvo zdieľať aj ďalej. Buď trikrát požehaný od Trojjediného!

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Ďakujem,potrebovala som takúto podporu a povzbudenie.Zdielala som priateľom,Boh Vám žehnaj.
Odoslané 14.2.2013 23:43.
Paťo, vďaka! Mám chrípku, ale čo je to proti sláve Božej? Škoda, že nie somj bližšie, tu nič podobné-aspoň pre seniorov- nemáme, spoločenstvá sú len pre mladých a pre Rómov. Ale práve tu sa ukazuje, aké dôležité sú médiá a máme ich využívať na dobré.
Odoslané 15.2.2013 8:37.
Pokoj vám, priatelia. Ktorá zbraň je podľa vás najdôležitejšia? Nie je to štít viery, aby si si myseľ chránil pred pochybnosťami, ktorými sa ťa snaží satan zneistiť a obrať o pokoj a požehnanie?

PS Márii-Irmuške: založ si spoločenstvo s nejakou svojou kamarátkou: najprv môžete byť len dve. Budete sa modliť a prídu ďalšie. Ver tomu. Porozmýšľaj, s kým by si to mohla skúsiť? Nájdi vhodný čas... veľa požehnania!
Nikolke: vďaka za žehnanie. Opätujem: radostný život s Kristom pre teba a tvoju rodinu!
Odoslané 15.2.2013 9:24 ako reakcia na Nicole Kavuláková.
Števko, krásne povzbudenie. Ja som presne v takomto boji. Vďaka za pozdieľanie, pretože ja cítim veľké útoky Zlého. Je pravda aj to, že si ma v minulosti nevšímal, noteraz po dvoch rokoch obrátenia sa mi niekedy zdá, že je to až nad moje sily!
A ešte mám aj spoločenstvo starších žien, ktoré chcú tiež poznať Krista, takže chápem, že útoky sú aj preto, že mu ďalšie odvádzam. A ešte pre Irmušku - my sme sa zišli 5 žien, polroka sme sa modlili a potom, keď nám Pán ukázal, založili sme farskú charitu, kde robíme pre seniorov stretnutia. Boli zatiaľ len dve, ale už sú netrpezliví, kedy budú ďalšie. Ja som tiež mala taký pocit, že pre mladých je toho dosť, tí majú rôzne stretká, ale pre seniorov sa nič nekoná. A myslím, že som sa rozhodla správne. A práve po tomto Števkovom povzbudení chápem aj útoky, ktoré robí na mňa Zlý. Ale ja sa mu nedám, môj Pán je nad všetkým a Kráľovná ma ochraňuje svojim ochranným plášťom
Odoslané 15.2.2013 14:25.
Majka, ja som to myslela v ráci celej farnosti. Sme najväčšia farnosť v diecéze s asi 28 000 veriacimi, obyvateľov je oveľa viac,ale veľa neveriacich alebo iných denominácií.Osobne mám i spoločenstvo i pomáham, ale biblický krúžok mám už 25 rokov pre seniorov, je nás 9, to je ideálny počet, ale čo jeto na toľkú farnosť? Blahej pamäti otec biskup Tondra prosil, aby všetci, ktorí majú teologické vzdelanie, zakladali krúžky. Lenže mnohí sú učitelia, majú rodiny...Druhý minikrúžok pre mladých. Nuž a prekladám knižky, to je tiež práca. Samozrejme, na tých biblických stretkách máme aj modlitby. Tak sa vzájomne za seba modlime aj my, hoci sme ďaleko od seba.
Odoslané 15.2.2013 16:12 ako reakcia na Majka Sluková.
Pokoj vám. Mária, viem, že to biskup Tondra myslel dobre, ale modlitbové spoločenstvá môžu viesť aj ľudia, ktorí nemajú teologické vzdelanie. Jediná podmienka je, aby mali Ducha, ktorý inšpiruje, vedie, radí a najmä posilňuje, lebo, ako som hovoril, HNEĎ sa tu aktivizuje aj TEN DRUHÝ. Nepriateľ. /Vždy však zostane LEN druhý. Napodobňovateľ./ Ja sám som začal viesť spoločenstvo kresťanov v marci 2000 bez teologického vzdelania. Ale po svojom obrátení r 1996. Ale ďakujem ti za tvoj komentár a žehnám veľa posily od Pána. Zvíťazíme v tomto znaku: +
Odoslané 15.2.2013 19:14.
Myslela som na Bibliu! To nemôže moderovať hocikto, ale u nás ibakto má kanonickú misiu.
Odoslané 15.2.2013 17:08 ako reakcia na Stefan Patrik Kovac.
Hm... kánonickú misiu. Ako to myslíš, Irma? Čo na to hovoríš, MajkaS?
Odoslané 15.2.2013 19:17 ako reakcia na Mária-Irma Danieliszová.
Čo ma tu idete súdiť? Pracovala som aj ako katechétka, a náboženstvo môže vyučovať buď absolvent teológie, alebo učiteľ náboženstva z niektorej z univerzít.
U nás vo farnosti bol trochu komický trend- ľudia, čítajte sv. Písmo. Ale už keď bola skupinka, vedúci musel mať kanonickú misiu, alebo minimálneč musel mať schváloenie od farára. U mňa je to tak, že ja iba vykladám Písmo, modlitebnú časť má na starosti iná osoba. Ja sama som položilaotázku: a čo ak je početná rodina s členmi v rôznom veku a keby chceli doma čítať spolu sv. Písmo a rozprávať si o ňom? Tak to je iné- znela odpoveď, to nie je verjné. Lebo údajne takto vznikajú sekty, keď si ľudia vysvetľujú po svojom Písmo. Takže ani Ty, ani Majka S , nesúďte ma, chcela som byť úprimná a doplatila som na to? Ja osobne si myslím, že ak je k dispozícii Biblia s nejakými vysvetlivkami- keby dekan vedel, že na NZ používam krásne evanjelické vydanie, tak....končím. To sa volá Biblia pre život. Vydala Slovenská biblická spoločnosť v BB asi pre 10? rokmi.
Odoslané 15.2.2013 20:13 ako reakcia na Stefan Patrik Kovac.
Perfektné. Vďaka za povzbudenie.
Odoslané 15.2.2013 21:08.
Aj ja ďakujem, Števko. Dve cesty máme na výber neustále. Boj o dušu sa odohráva každý deň. Len vytrvať v tej Kristovej armáde až do konca! Ako Jeho rytieri! emoticon
Tak nám v tom Pán Boh pomáhaj!
Odoslané 16.2.2013 12:58.
Pokoj vám, priatelia. Vďaka, MáriaH, EvičkaV a Mária-Irma, chvála nech je len Pánova.
Mária-Irma, to je zranená reakcia. Ani najmenšom ťa nechceme súdiť. Nie. Len som sa nad tou kánonickou misiou trochu pozastavil. Chcel som, aby si to nejako bližšie vysvetlila. Je jasné, že ľudia, ktorí sú Cirkvou určení na učenie náboženstva na škole musia mať aj určité (formálne) vzdelanie: to som ti ja vôbec nevyčítal, ani to nespochybňujem. Iné je to však pri modlitebných stretnutiach. Tam, samozrejme, nie je zlé, keď vedúci spolupracuje s kňazom a kňaz s vedúcim spoločenstva, ale aby si sa ani nemohla pozrieť do evanjelických komentárov Biblie... to už je trochu pritiahnuté za vlasy. Ja napr. tiež mám spomínané vydanie - v angličtine SZ aj NJ ale mám Ducha, ktorý rozlišuje, čo už nie je pravda (napr. že Mária, vždy Panna, mala viacero detí; pravda je, že bola/je Panna pred, cez i po pôrode Syna) a že by ťa kňaz suspendoval z vedenia spoločenstva... nuž, Mária, to už je prehnané. Som aj za to, aby tam bola určitá kontrola spoločenstiev (lebo aj tu v Piešťanoch máme prípad spoločenstva, čo smeruje do sekty - "uctievanie" vedúceho, on to tak vedie), ale nesmie sa zase preháňať do druhej strany - ABY SA NEUHÁŠAL DUCH. Musí tam byť duchovná sloboda.
Položila si mu aj dobrú otázku ohľadne tej početnej rodiny. Takže opakujem, nesúdime ťa a BUĎ AJ NAĎALEJ ÚPRIMNÁ: najmä pred Pánom (aj pred ľuďmi). Neurážaj sa na dobre myslené otázky alebo myšlienky, čo spolu môžeme zdieľať. Vôbec si na to nedoplatila.
Premedituj: Aj Ježiš si povolal jednoduchých, obyčajných ľudí bez teolog.vzdelania, nie farizejov - teologic.vzdelaných, pretože mu išlo o Ducha a nie o Literu.

P.S. Práveže ešte mi napíš, ako to je na tom stretnutí: že ty iba vykladáš Písmo a kto má na starosti modlitbovú časť? A neurážaj sa. My sa napr. modlíme spoločne, aj nad prečítaným Slovom sa zdieľame spoločne; hoci ja mám obyčajne aj vyučovaciu časť (ale nielen kvôli tomu titulu ThMgr a ThLic, Mária, emoticon chápeš?) Nechcem, aby to bola One-Man-Show. Chcem, aby sa čo najviac ľudí zapojilo.

Pokoj tebe a ostatným. A modlitby.
Odoslané 16.2.2013 16:54 ako reakcia na Mária-Irma Danieliszová.
Ani my nie sme one woman show emoticon, a samozrejme sa každý modlí, ako mu Duch Sv. pôsobí v srdci-niekto ďakuje alebo prosí alebo chváli na jednom stretku aj 3x a nik sa nad tým nepozastaví, to nie že sa modlí stále tá istá osoba a všetko! A niekedy sme radi, keď niekto prišiel napriek tomu, že je unavený a zbitý, a sleduje iba srdcom, ale nepovie slová, iba Amen na konci prosby čo chvály a vďaky.Ja som pri modlitbách to čo všetci iní,teda jednoduchá sestra v Kristovi, a čo sa týka vyučovania, zverili to mne,niekvôli titulu, ale kvôli tomu že som odborne prekladala pre našich biblistov, a niečo sa pri tom aj poučila . Od nás14 km je Svit, tam je centrum , Katolícke biblické dielo.So včera spomínanou Slovenskou biblickou spoločnosťou (ev.a.v.) Ak chceš, pošlem Ti Lutherov komentár k Magnificat, slúži to bohoslovcom oboch vyznaní. Do r.2011 zavítal medzi násobčas prof. Tyrol, ale ten už je generálnym vikárom.Teraz chodí raz do mesiaca prof. Trstenský, ten robí snami Lectio divina (ale pre celú farnosť, kto má záujem) Volali sme viackrát do spoločenstva kňazov, podeliť sa s nami, usmerniť nás...Máme ich šesť, no ale to už nie je náš problém,že neprišielnik z nich.
Odoslané 16.2.2013 17:19 ako reakcia na Stefan Patrik Kovac.
Irmuška, ja ťe vôbec nesúdim, ja na to právo nemám. Ja som jednoduchá žena, ktorá je dva roky po svojom obrátení. Chodím do spoločenstiev viacerých, zatiaľ to ešte stíham, ale naučila som sa rozlišovať, čo je potrebné, lebo Zlý, keď vidí môj záujem o Božie Slovo, tak by ma uhnal. Mám veľa zameškaného :-) mojím minulým životom :-(, takže ani nerozumiem tomu, čo píšeš o kánonickkej misii. Ale môj čas nastal až teraz a mám celú večnosť pred sebou, aby som dobiehala, čo som zameškala a aj tak nedobehnem, ale ani sa nenáhlim. Irmuška, modlím sa aj za teba, ak by si mala nejaké zranenie, aby si našla pokoj v duši a radosť v srdci
Odoslané 16.2.2013 19:29 ako reakcia na Mária-Irma Danieliszová.
Marek Bôžik
//Boj o dušu: vždy máš dve cesty //

Už samotný názov ma nejako irituje. Buď budeš taký, alebo onaký. Buď jedna cesta, alebo druhá. Buď hráš so mnou, alebo nehráš so mnou.

Nejako podobne to hovorieval sicílsky mafián Al PACINO: "Buď si so mnou, alebo proti mne" ;)

Skutočná sloboda spočíva v tretej ceste, byť slobodný a mať možnosť sa nepridať na ani jednu stranu !!! TO JE SLOBODA!!
Pretože keď prídu dve politické strany, tak ak si máte vybrať práve jednu, nie ste slobodný. Slobodný budete vtedy, ak si máte možnosť nevybrať ani jednu !
Odoslané 3.3.2013 10:00.
Viem, že ťa irituje, priateľu, Ateista.
Len niekde inde si napísal, že tebe JE JEDNO, či niekto verí, alebo nie.
Toto si TROOOOOOOOŠKU porotirečí, nemyslíš?
Teória, že existuje tretia cesta, je učenie satana. TRETIA CESTA NEEXISTUJE.
Existuje len Boh a satan. Dobro a zlo. Tvoja tretia cesta končí v druhej ceste.
Priateľu, myslím to s tebou dobre: zachráň sa, kým ti dáva Boh čas.
Dnes ho máš. Zajtra ho už mať nemusíš.
Pokoj vám.
Odoslané 3.3.2013 17:32 ako reakcia na Marek Bôžik.
Marek Bôžik
//Teória, že existuje tretia cesta, je učenie satana.//

To je ale iba nanešťastie tvoj názor a iní ľudia sa s ním zhodovať nemusia. Ja sa s ním teda určite nezhodujem.

//Existuje len Boh a satan/

Najprv to musíš dokázať. Vyhlásiť to iba je málo. Druhý veriaci môže vyhlásiť že existuje Krišna a ty mu tiež nebudeš veriť a budeš požadovať dôkaz. Ja teda požadujem dôkaz od teba.

Moja otázka teda znie: UKÁŽ MI DôKAZ, že Boh existuje.
Odoslané 3.3.2013 19:44 ako reakcia na Stefan Patrik Kovac.
Marek Bôžik
//Priateľu, myslím to s tebou dobre: zachráň sa, kým ti dáva Boh čas.//

Nechápem prečo stále opakuješ tú istú vetu dokola.
A tiež nerozumiem prečo máš dojem, že ten čo nemá tvoj názor by mal upadať. Práve naopak, môže byť nad tebou tisíce míľ.
Odoslané 3.3.2013 19:45 ako reakcia na Stefan Patrik Kovac.
Pripomína mi to nekonečné seriály na TV Markíza, Joj a pod....nepozerám to. Len si myslím, aj že tu by bolo miesto pre cennejší materiál.
Odoslané 3.3.2013 20:31 ako reakcia na Stefan Patrik Kovac.
Ukazujem 1 - 20 z 24 výsledkov.
z 2