Blogy

« Späť

Odnemou pre umelca je dobré publikum

Už dlhší čas sa chystám napísať pár myšlienok k tomu, že je potrebné postupne dvíhať uvedomelosť a kultúrnosť publika (poslucháčov, alebo vo všeobecnosti adresátov umenia)

Prežívaj prítomný okamih

Príbeh: Mladá žena dostala na 30. narodeniny skok z padáka. Keď sme sa rozprávali o tom, že má trochu strach a o rôznych iných veciach, dostali sme sa k tomu, že si chce ten skok nakamerovať, že si so sebou zoberie nejakú športovú kameru. Povedal som asi toto: "Podľa mojho názoru to vôbec nie je dobrý nápad. Veď namiesto toho aby si naplno vnímala tých pár sekúnd skoku budeš myšlienkami úplne niekde inde. Budeš rozmýšľať: Ide tá kamera? Bude dobrý záber? A tak namiesto super zážitku budeš mať možno nejaký nepodarený záznam."

Počas koncertov, v kine v galérií v divadle naozaj treba odložiť "smart" techniku a všetko, čo by mohlo odvádzať našu pozornosť.

 

Prejav radosť podľa dôstojnosti miesta

Cieľom umenia je odovzdať radosť, povzniesť myseľ a dušu k vyšším horizontom než len úžitkovosť a materiálny profit. Prejav radosti je odmenou pre umelcov, ale tiež treba zohľadniť dôstojnosť miesta. Napr.: na vonkajších akciách ("open air") sa môže takmer všetko: krik, tlieskanie, pískanie, standing ovation, pri športe rapkáče, bubny vuvuzely.. je to úplne jedno. Ale pozor. Ak sa koncert odohráva na posvätnom mieste (v chráme kde je Eucharistia) aj prejav radosti musí byť dôstojný. To znamená, že pískanie naozaj do kostola NEPATRÍ. Ani rapkáče a bubny , ale to je asi samozrejmé.

 

Potrebujem odísť skôr. Kedy je tá správna chvíľa?

V programe je nejaká vážna alebo napínavá chvíľa. A zrazu buchnú dvere. hm.. trochu nepríjemné asi pre všetkých. A možno by stačilo minútu počkať, Počas potlesku by si to nikto ani nevšimol. Píšem to aj napriek tomu, že väčšina ľudí by na tento nápad dokázala prísť aj sama.

 

Nemôže fotiť každý

Stáva sa, že ľudia si chcú urobiť fotku. Netreba. Poradím ti: Nerob žiadne fotky. Už aj na malých dedinských akciách usporiadateľ požiada niekoho o fotenie, tak aby zachytil dokument z tej akcie. Tieto fotky sú rozhodne kvalitnejšie, ako to čo si urobíme mobilom. Tieto fotky sa dajú dopredu alebo po akcií vyžiadať. Po akcií je samozrejme priestor na osobné stretnutie s umelcami.

 

Prežívaj prítomný okamih II.

Každý rok bývajú vo farnosti nejaké slávnosti. Bývajú svadby, prvé Sväté prijímanie, birmovka, odpust, Vianoce...  Zvlášť na svadbách a pri prvom svätom prijímaní sa niekedy cítim ako v Holywoode. Všade kamery, káble, blesky foťáky... Chúďatá deti nevedia do ktorej kamery sa majú usmievať... Natočí sa prekrásme DVD, ktoré si možno raz pozrieme... Ale záznam, to je už čas, ktorý je "mŕtvy", je dávno zakonzervovaný minulosťou.  A ako sme prežili svätú omšu? Ten úžasný čas Božej blízkosti? (to na konci sa volá rečnícka otázka, odpovede sú individuálne)

 

a ešte jedna kapitolka celkom na okraj tejto témy:

 

 INFLUENCER hľadá FOLOWERA alebo "boj o konzumenta" 

Ľudsky túžime po obdive, uznaní, po ľuďoch, ktorým môžeme niečo odovzdať. V prírode existuje "boj o prežitie" ktorý je super, lebo sa posiľnuje genofond toho-ktorého druhu. Prežijú len najsilnejší a títo majú šancu priviesť na svet potomstvo. Donedávna, kým neprišli moderné technológie a sociálne siete, existoval takýto "boj o prežitie" aj v umení a preto máme skvosty ako Michelangelov Dávid, Fresky v Sixtínskej kaplnke, Mozartove a Bachove skladby, dokonca aj moderné umenie si muselo ťažko vybojovať cestu k svojim obdivovateľom. Osobnosti zo života kultúry, vedy, umenia a duchovného života mali svojich prirodzených nasledovníkov, a ak títo nemali požadované kvality aby držali krok so svojím "INFLUENCEROM" jednoducho sa stratili v priemernej spoločnosti. V minulosti mohli ovplyvniť mienku širokej spoločnosti len osobnosti s kvalitami vo svojom obore. Dnes môže svoje názory do celého sveta púšťať každý, kto má pripojenie na internet a vie ťukať do klávesnice alebo sa nakamerovať. A tak sa stáva, že namiesto kvalitného obsahu sa internet zahlcuje videomateriálom, kde sa prezentujú výstrednosti a úbohé nápady v snahe získať čím viacerých odberateľov (folowerov). Spomeňme si len na mladé dievča, čo sa v priamom prenose vycikala do vane a za hodinu mala milón videní. Úbohé. Kam to spejeme? Kde sa mám stratili štyri piliere kvalitného obsahu požadované v období  "temného stredoveku"

DOBRO  PRAVDA  JEDNOTA   KRÁSA  ??????

Táto doba je temnejšia než čokoľvek doteraz. Veď už aj umenie sa stáva otrokom manipulácie s pravdou. Človek, vráť sa k jednoduchému úžasu nad Božím dielom a nestrať sa v labyrinte pseudoumenia. Zaraď sa k obdivovateľom pravej krásy a zvažuj, komu dáš FOLOW...

 

 

Vitajte v BLOGU

Milí návštevníci môjho blogu.

 

VITAJTE

 

a cíťte sa pri čítaní blogov dobre.

 

Odporúčam Vám hlavne tieto kategórie:

Maľované žalmy

Úvodníky

Články Jozefa Krišandu