Blogy

« Späť

Ako je to s pôstom?

Inštitúty zasväteného života- rehoľné i svetské- mávajú aj svoju pôstnu disciplínu.

Pôvodne bola v našom inštitúte veľmi prísna pôstna disciplína. Postievalo sa celý advent, štyridsať dní po zjavení Pána ako vynáhrada za rozpustilosti, ktorých sa ľudia dopúšťali cez fašiangy,Postievalo sa od Nanebovstúpeniado Sviatku Ducha Svätého a potom v stredu, piatok a sobotu až do adventu.

Ale už vtedy boli od tak prísneho pôstuoslobodené sestry, ktoré mali nejaké zdravotné ťažkosti a žiadna sa nesmelapostiť bez porady so svojim spovedníkom.a predstavenými.

V dnešných časoch sa postievme vtedy, keď to svätá Cirkev nariaďuje aj ostatným veriacim a opäť sa zdôrazňuje, že pôst môže dodržiavať iba zdravý človek. Odriekať si nemusíme práve mäso, okrem cirkvou stanovených dní,ale skôr to, čo máme radi- napríklad, maškŕt, kávy,obľúbených jedál.Neslobodno "nerozumne trápiť svoje telo"- píše sa už v pôvodnej reguli,lebo to by bolo "ako obeta z ukrdnutého".

Máme sa stravovať zdravo a triezvo, podľa zamestnania, aké vykonávame- ten, kto pracuje fyzicky, potrebuje výdatnejšiu stravu ako ten, kto vykonáva sedavé zamestnanie. Je užitočné , ak chce niekto dodržiavať pôst, poradiť sa so zodpovednou, ktorá sa riadi v sporných prípadoch úsudkom lekára.

Poslušnosť je viac ako niečo, čo vykonávame naviac, aj v tejto oblasti.

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Zatiaľ bez komentára Buďte prvým