« Späť

Nasledovanie Krista I 6 a 7

Nasledovanie Krista I 6 a 7

NASLEDOVANIE KRISTA I. kniha - šiesta a siedma kapitola O nezriadených žiadostiach a Chráň sa márnych nádejí a vypínavosti

O NEZRIADENÝCH ŽIADOSTIACH

Vieme, že človek si od počiatku vyvolil zlo, zvedený zlým. Svoje dobro hľadal vo stvorených veciach „dobrých na jedenie a vábivých na pohľad“ , ale mimo Božej vôle a v tom je vlastne  aj podstata hriechu. Zlo v skutočnosti nie je len neprítomnosť dobra, ale je to sila, ktorá zotročuje človeka a svet. Ak človek prijme za normu svojho života telesnosť, tak mu ona diktuje, ako sa má správať. Ona nadobúda reálnu autonómiu a dedí moc hriechu s jeho právami a s jeho túžbami a vrhá do otroctva tých, čo slúžia zákonu hriechu.  Telo, samo o sebe neutrálne, ak mu rozkazuje telesnosť, sa stotožňuje s telom hriechu.

Chráň sa márnych nádejí a vypínavosti

Márne nádeje a vypínavosť  sú zakompované v širšom zmysle v podvode, klamstve v nesúlade medzi myšlienkou a rečou. Človek, ktorý žije v ilúziách, ponechaný sám na seba,  sa stáva spontánnym klamárom, ktorý v prvom rade klame samého seba a usiluje sa presvedčiť okolie  o svojej povýšenosti.  Pravú nádej nachádzame predovšetkým keď sme s Kristom,  keď nečakáme svoje osobné šťastie, ale celkom jednoducho toho, koho milujeme. Vypínavosť je smiešna, rovnako ako pýcha, u človeka, ktorý je „prach a popol“ a vzbudzuje odpor u Boha aj u ľudí. Ježiš Kristus je víťaz nad pýchou  a Spasiteľom ponížených, v jeho mene mocnosti pýchy a vypínavosti budú premožené, v deň Pána, keď sa zjaví jeho sláva..  

 

 

Stiahnite si prezentáciu

/documents/2298897/3820230/NasledovanieKristaI_6_7.pps/15912108-9c09-4c2c-95cf-0b3615bb786a

 

obr.: google-beautiful