« Späť

Pápež František ekumenickej komisii: Nech je krv martýrov semenom našej jednoty

Pápež František ekumenickej komisii: Nech je krv martýrov semenom našej jednoty

Vatikán 27. januára – Tak, ako v prvotnej Cirkvi bola krv mučeníkov semenom nových kresťanov, tak nech je dnes krv toľkých martýrov semenom jednoty medzi veriacimi. Tieto slová dnes pápež František adresoval členom Zmiešanej medzinárodnej komisie pre teologický dialóg medzi Katolíckou cirkvou a Pravoslávnymi cirkvami, ktorých prijal na audiencii vo Vatikáne. 
Svätý Otec na úvod vyzdvihol prácu komisie, ktorá vznikla v roku 2003, a ktorá sa v uplynulom roku venovala najmä sviatostiam, predovšetkým krstu a eucharistii. Ústrednou témou pápežovho príhovoru však bolo „násilie a strašné činy spáchané fundamentalistickým extrémizmom“, ktorým musia kresťania čeliť v mnohých častiach sveta:
„Sme si vedomí toho, že situácie tak tragického utrpenia sa oveľa jednoduchšie zakoreňujú v kontextoch chudoby, nespravodlivosti a sociálneho vylúčenia... Každý deň sú vaše Cirkvi blízko utrpenia, povolané zasievať svornosť a trpezlivo znovu obnoviť nádej, uspokojujúc sa s pokojom, ktorý pochádza od Pána, pokojom, ktorý sme spoločne povinní ponúknuť zranenému a rozorvanému svetu“.
Svätý Otec ďalej prítomných ubezpečil o svojich modlitbách a poukázal na príhovor a príklad „toľkých našich mučeníkov a svätých, ktorí vydali odvážne svedectvo o Kristovi“:
„Oni nám odhaľujú srdce našej viery, ktoré nespočíva vo všeobecnom posolstve pokoja a zmierenia, ale v samotnom Ježišovi, ukrižovanom a zmŕtvychvstalom.... Ako jeho učeníci sme povolaní všade svedčiť, s kresťanskou silou, o jeho pokorenej láske“.   
„Centrum kresťanského života je referenčným bodom tiež pre spoločné kráčanie k plnej jednote,“ dodal na záver svojho príhovoru členom Zmiešanej medzinárodnej komisie pre teologický dialóg medzi Katolíckou cirkvou a Pravoslávnymi cirkvami pápež František. Sú to práve mučeníci, ktorí nám „opäť raz ukazujú cestu“:
„Koľkokrát obetovanie života viedlo kresťanov, inak rozdelených v mnohých veciach, k jednote. Mučeníci a svätí zo všetkých cirkevných tradícií sú s Kristom už jedno (porov. Jn 17,22). Ich život ponúknutý ako dar nás volá k spoločenstvu, k svižnejšiemu kráčaniu po ceste k plnej jednote. Tak, ako v prvotnej Cirkvi bola krv mučeníkov semenom nových kresťanov, tak nech je dnes krv toľkých martýrov semenom jednoty medzi veriacimi“. -e

zdroj:http://sk.radiovaticana.va/

Pre MK Rastislav Mečiar