« Späť

Pápež František v homílii: Boh nás vedie k zmene mentality

Pápež František v homílii: Boh nás vedie k zmene mentality

Vatikán 20. januára - Zvíťaziť nad egoistickou mentalitou zákonníkov, ktorá vždy odsudzuje. Toto varovanie vyslovil pri rannej svätej omši pápež František v Dome sv. Marty. Vychádzajúc z prvého čítania pápež podčiarkol, že Nová zmluva, ktorú uzavrel Boh s nami v Ježišovi Kristovi obnovuje srdce a mení myslenie.
Boh obnovuje všetko „od koreňov, nie len na povrchu.“ Svätý Otec vychádzal pri dnešnom príhovore zo slov Listu Hebrejom (8,6-13) o obnovení Božej zmluvy v Ježišovi Kristovi. Poukázal na charakteristiky tejto novej zmluvy, a to v prvom rade na skutočnosť, že „Pánov zákon nie je spôsob vonkajšieho reagovania“, ale vstupuje do srdca a „mení zmýšľanie“. V novej zmluve, zopakoval, „je zmena myslenia, zmena srdca, zmena cítenia, zmena spôsobu reagovania“, je to „odlišné videnie vecí“.
Pápež František použil ako príklad stavbu, na ktorú môže architekt pozerať nezainteresovane, so závisťou, alebo s radosťou a náklonnosťou:
„Nová zmluva mení srdce a  pomáha nám vidieť Pánov zákon týmto novým srdcom, novou mysľou. Spomeňme si na zákonníkov, ktorí prenasledovali Krista. Oni robili všetko, čo zákon predpisoval, mali právo vždy poruke, vo všetkom do detailu. Ale ich mentalita bola vzdialenou od Boha. Ich myslenie bolo egoistické, zamerané na seba: ich srdce bolo srdcom, ktoré odsudzuje, vždy odsudzovalo. Nová zmluva nám mení srdce a mení aj myslenie. Dochádza k zmene mentality.“
Pán nás však ubezpečuje, že odpustí našu neprávosť a na naše hriechy si viac nespomenie, upozornil Svätý Otec. „Rád si niekedy pomyslím, tak trochu vtipkujúc s Pánom: ‚Ty nemáš veľmi dobrú pamäť Pane!‘. A to je slabosť Boha: keď Boh odpustí, zabudne“:
„On zabudne, pretože odpúšťa. Keď má pred sebou ľutujúce srdce, odpustí a zabudne: ‚Ja zabudnem, nebudem si pamätať ich hriechy‘. Ale toto je aj pozvanie, aby sme nepripomínali Pánovi hriechy, čo znamená, aby sme viac nehrešili: ‚Ty si mi odpustil, ty si zabudol, ale ja musím zmeniť život...‘ Nová zmluva ma obnovuje, privádza ma k zmene života, nie len myslenia, srdca, ale života. Žiť takto: bez hriechu, ďaleko od hriechu. Toto je nové stvorenie. Takto nás Pán všetkých znova tvorí.“
Nakoniec pápež upriamil pozornosť na tretiu časť, „zmenu príslušnosti“. My patríme Bohu, „iní bohovia neexistujú“, „sú to hlúposti“. Ide tu o „zmenu zmýšľania“, teda o „zmenu srdca, zmenu života a zmenu príslušnosti“ A toto,  zdôraznil Svätý Otec, „je nové stvorenie, ktoré Pán koná ešte zázračnejšie než to prvé stvorenie“. Prosme si od Pána, aby sme „napredovali v tejto zmluve a boli verní“, vyzval pápež v závere homílie:
„Pečať tejto zmluvy, tejto vernosti, je byť vernými tejto práci, ktorú Pán koná, aby zmenil naše zmýšľanie, naše srdce. Proroci hovorili: ‚Pán zmení tvoje srdce z kameňa na srdce z mäsa.‘ Zmeniť srdce, zmeniť život, viac nehrešiť alebo nepripomínať Pánovi to, čo zabudol o našich dnešných hriechoch, a zmeniť príslušnosť: nikdy nepatriť svetskosti, duchu sveta, hlúpostiam sveta, patriť len Pánovi.“ -ab-

zdroj:http://sk.radiovaticana.va/

Pre MK Rastislav Mečiar