« Späť

Ranná homília pápeža Františka: Dejiny spásy sú dejinami mnohých «Tu som»

Ranná homília pápeža Františka: Dejiny spásy sú dejinami mnohých «Tu som»

Vatikán 24. január –  Plniť Božiu vôľu neznamená nediskutovať či nehnevať sa na Pána, dôležité je byť pravdiví a nie hrať sa na niečo, čo nie sme, a nakoniec mu povedať naše «Tu som». Aj týmito slovami by sa dalo zhrnúť hlavné posolstvo dnešnej rannej homílie pápeža Františka v Dome sv. Marty.
Svätý Otec vychádzal z dnešného prvého čítania z listu Hebrejom, v ktorom sa píše: «Nepáčili sa ti zápalné obety ani obety za hriech (...). Hľa, prichádzam (...), aby som plnil tvoju vôľu» (Heb 10,1-10). Toto Ježišove slovo, vysvetlil pápež, uzatvára jednu časť histórie spojenú s tým známym výrokom: «Tu som». Lebo, ako ďalej dodal Svätý Otec, „dejiny spásy“  sú „dejinami  «Tu som»“.
Po Adamovi, ktorý sa skryl, lebo mal strach pred Pánom, Boh začína volať a počuť odpoveď tých mužov a žien, ktorí hovoria: „Tu som. Som pripravený. Som pripravená“. Od Abrahámovo «Tu som», cez Mojžišovo, Eliášovo, Izaiášovo, Jeremiášovo, až po veľké Máriino «Tu som», a napokon až po posledné «Tu som» vyslovené Ježišom. „Dejiny toho «Tu som», nie je niečo automatické,“ zdôraznil Svätý Otec, „Pán vedie dialóg s tými, ktorých pozýva“:
„Pán vždy vedie dialóg s tými, ktorých pozýva kráčať touto cestou a vysloviť to «Tu som». Má toľko trpezlivosti, toľko trpezlivosti. Keď čítame knihu Jób, všetky tie úvahy Jóba, ktorý nerozumie, a odpovede Pána, ktorý mu odpovedá, opravuje ho... A nakoniec, aké je to Jóbove «Tu som»? ‘Ach, Pane, máš pravdu: doteraz som ťa poznal len z počutia, teraz ťa však uvideli moje oči‘.«Tu som», chcem. Kresťanský život znamená to «Tu som»,neprestajné  «Tu som», aby som plnil Pánovu vôľu. Jedno «Tu som» za druhým... Je pekné čítať Písmo, Bibliu, hľadajúc odpovede ľudí, ako odpovedali Pánovi,  je veľmi krásne ich nachádzať. ,Tu som, aby som plnil Tvoju vôľu’“.  
Dnešné čítanie nás všetkých pozýva k tomu, aby sme sa zamysleli nad tým, aké je to naše «Tu som» Pánovi, pokračoval ďalej Svätý Otec:
„Idem sa skryť ako Adam, aby som nemusel odpovedať? Alebo, keď ma volá Pán, namiesto toho, aby som povedal «Tu som» alebo ,Čo chceš, aby som urobil?’ utekám ako Jonáš, ktorý nechcel robiť to, čo od neho žiadal Pán? Alebo sa tvárim, že plním Pánovu vôľu, ale iba navonok ako zákonníci, ktorých Ježiš tvrdo odsúdil? Tvárili sa: ,Všetko [je] v poriadku, žiadne otázky: spravím toto, ale nič viac‘. Alebo sa otočím na druhú stranu ako lévita a kňaz pred tým raneným chudákom, dobodaným lúpežníkmi, ktorí ho ponechali napoly mŕtveho? Aká je moja odpoveď Pánovi?“
Pán nás volá každý deň a pozýva nás vysloviť naše «Tu som», dodal na záver svojej dnešnej rannej homílie Svätý Otec, podľa ktorého s Pánom môžeme vždy „diskutovať“: 
„On s nami rád diskutuje. Niekto mi povie: ‚Otče, keď ja sa veľakrát nahnevám na Pána, keď sa idem modliť...‘. Ale aj to je modlitba! On je rád, keď sa nahneváš a keď mu povieš do tváre, čo cítiš, lebo je Otec! Aj toto je to «Tu som». Alebo sa [nebodaj] skryjem? Alebo utečiem? Či sa tvárim, akoby nič? Alebo sa pozerám iným smerom? Každý z nás môže odpovedať: aké je to moje «Tu som» Pánovi, aby som konal jeho vôľu v mojom živote. Aké je? Nech nám dá Duch Svätý milosť nájsť odpoveď“. -ab

zdroj:http://sk.radiovaticana.va/

Pre MK Rastislav Mečiar