« Späť

Slováci si v Ríme pripomenuli blížiaci sa sviatok sv. Cyrila a Metoda koncertom

Slováci si v Ríme pripomenuli blížiaci sa sviatok sv. Cyrila a Metoda koncertom

Rím/Slovensko 21. júna – Bazilika sv. Praxedy v Ríme včera hostila premiéru koncertu s názvom „Slovenské žalmy z Bojnej“. Išlo už o tretí ročník hudobného podujatia vo Večnom meste pri príležitosti blížiaceho sa sviatku sv. Cyrila a Metoda.
Autori skladieb sa tento raz nechali inšpirovať archeologickými nálezmi z Bojnej z veľkomoravského obdobia: zlatými plaketami a bronzovým zvonom. Deväť skladieb zaznelo v latinčine, staroslovienčine a v slovenčine.
Na koncerte s mottom „K tebe, Pane, dvíham svoju dušu“ (Ž 25) účinkoval zbor pod vedením Adriána Kokoša. Vystúpili aj sólisti Dušan Jarjabek, Sisa Lelkes-Sklovská, Otokar Klein a husľový virtuóz Dalibor Karvay.
Organizátorom slávnostného podujatia bolo Slovenské veľvyslanectvo pri Svätej stolici. Záštitu nad podujatím prevzali emeritný prefekt Kongregácie pre evanjelizáciu národov kardinál Jozef Tomko a minister kultúry Slovenskej republiky Marek Maďarič. Viac už pre Vatikánsky rozhlas prezradil veľvyslanec SR pri Svätej stolici Peter Sopko:

„Bol by som veľmi rád, ak by sme mohli v tejto tradícii pokračovať. Za uplynulé tri roky sa nám podarilo vytvoriť domáce miesto v Bazilike sv. Praxedy, kde sv. Cyril a Metod, keď prišli do Ríma, bývali v neďalekom kláštore. Týmto koncertom si chceme pripomenúť oboch našich svätých, ktorí sú nielen patrónmi Slovenska, ale aj celej Európy.“ -ej-  

zdroj:http://sk.radiovaticana.va/

Pre MK Rastislav Mečiar