« Späť

Svätý Otec František navštívil rímsku farnosť v Setteville

Svätý Otec František navštívil rímsku farnosť v Setteville

Rím 16. januára – Pápež František navštívil v nedeľu 15. januára v rámci obnovenia svojich pastoračných návštev v Ríme Farnosť Panny Márie v Setteville vo východnej časti mesta. Hlavným bodom programu bola slávnostná omša za účasti farníkov a viacerých kňazov.
Svätý Otec sa krátko po príchode stretol v súkromí s vážne chorým miestnym kaplánom. 47-ročný Giuseppe Berardino zostal pred dvoma rokmi paralyzovaný následkom amyotrofickej laterálnej sklerózy. Pápež sa pri posteli chorého krátko pomodlil a kaplánovi udelil pomazanie chorých.
Rímskeho biskupa sprevádzal miestny farár don Luigi Tedoldi, ktorý mu predstavil život farnosti. Pri kostole fungujú viaceré spoločenstvá. Z približne 6-tisíc obyvateľov na území farnosti sa na jej živote podieľa asi 20 percent. Svätý Otec sa stretol s birmovancami a deťmi, ktorých povzbudil, aby svojim životom vydávali svedectvo:
„Môžem hovoriť o Pánovi, ale ak nehovorím svojim životom vydávajúc svedectvo, je to na nič! - ,Otče, som kresťan a hovorím o Pánovi’. - Áno, ale buď kresťanom nie len ako papagáj; len samé slová, slová a slová... Kresťanské svedectvo sa vydáva slovami, [ale tiež] srdcom a rukami“.
Svätý Otec sa tiež stretol s dôchodcami a chorými, medzi ktorými boli aj deti s Downovým syndrómom. Pred začiatkom svätej omše vyspovedal štyroch kajúcnikov v sakristii: mladý pár, ktorý sa stará o chorého kaplána, birmovanca a otca chorého dieťaťa. Na svätej omši sa zúčastnilo mnoho farníkov. Pápež František im vo svojej spontánnej kázni predstavil model „dokonalej farnosti“:
„Chcete perfektnú farnosť? Vyhýbajte sa klebetám. Nič také. Ak máš niečo proti niekomu, choď mu to povedať do tváre alebo to povedz farárovi; ale nie medzi sebou. To je znak toho, že Duch Svätý pôsobí vo farnosti. Ďalšie hriechy, tie máme všetci. Existuje istá zbierka hriechov: jeden má ten, druhý iný, avšak všetci sme hriešnici. To však, čo ničí komunitu ako červotoč, sú klebety“.
Na záver liturgie pápež František pozdravil početný zástup farníkov pred kostolom, ktorí sledovali návštevu Svätého Otca prostredníctvom veľkoplošných obrazoviek počas celého popoludnia.
Farnosť Panny Márie v Setteville (rímska štvrť Guidonia) má nový kostol, posvätený v roku 2000. K dispozícii má tiež oratórium, kde sa asi 130 deťom dostáva výchova pod vedením desiatok animátorov. Stovka ďalších chlapcov a dievčat je zapojená v skautingu. Je tu osem neokatechumenátnych spoločenstiev, nábožné združenie Najsvätejšej Trojice a modlitbová skupina pátra Pia. Prípravu na krst zabezpečuje jedenásť manželských párov ako katechétov. -ej-

zdroj:http://sk.radiovaticana.va/

Pre MK Rastislav Mečiar