« Späť

Zákon o hazardných hrách po novom

Zákon o hazardných hrách po novom

Hracie automaty sa po schválení vládneho návrhu zákona o hazardných hrách vracajú do krčiem. Nespokojní občania v obci, keď bude narúšaný verejný poriadok v súvislosti s hraním hazardných hier musia zorganizovať petíciu proti umiestneniu hracích automatov v krčmách, ktorú musí podpísať 30% občanov obce alebo mesta. Podľa pôvodného vládneho návrhu zákona to bolo ešte nemožnejšie, lebo vyžadoval referendum, čo na slovenské pomery bolo takmer utópiou. Aj na základe nášho tlaku prijali poslanci NR SR pozmeňovací návrh a referendum zmenili na petíciu.

V Podolínci je niekoľko krčiem. A v každej z nej budú môcť byť opäť dva automaty. Podľa starého zákona bolo v nich viac ako 64 automatov. Na silný apel kňazov Jána Zahradníka a Martina Majdu z Lomničky, ktorá v gamblerstve nemala konkurenciu, poslanci za KDH zmenili zákon, aby v krčmách nesmeli byť automaty. Podolínec to využil. Teraz musia  páni farári a rehoľné sestričky v Lomničke znova viac pracovať v rómskej komunite, dobrým slovom a hlavne modlitbami, aby sa gambleri v rodinách znova nevrátili k tejo závislosti.  Podobne aj v stovke slovenských miest, v Sabinove alebo v Starej Ľubovni, hoci občania mali od gamblerov z rómskych osád z Podsádku alebo Jarovníc konečne pokoj, po schválení zákona už nebude stačiť iba všeobecne záväzné nariadenie obce( ďalej len VZN).

VZN obce musí schváliť 3/5 väčšina poslancov obecného zastupiteľstva, ktorých si vo voľbách volia občania. Nechápem prečo musí byť k ich rozhodovaniu ešte petícia občanov?

Vládna 83-ka mala obrovskú šancu prijať ústavný zákon o zákaze automatov mimo kasín. Slovensko mohlo nasledovať Maďarsko, ktoré to už urobilo. Sociálna vláda to žiaľ odignorovala a dala prednosť prevádzkovateľom hracích automatov, v nádeji, že naplnia pokladňu štátu, miest a obcí.  SMER-SD dal slovenským gamblerom magický mikulášsky darček. Vrátil hracia automaty do krčiem.Žiaľ, liečenie závislých na gamblerstve bude stáť štát aj obec niekoľko násobne viac.

A gamblerom nepomôže ani telefónne číslo špecializovanej zdravotníckej inštitúcie pôsobiacej v oblasti prevencie, diagnostiky a liečby látkových a nelátkových závislostí, ktoré zverejní ministerstvo na svojom webovom sídle.Toto telefónne číslo  sú totiž podľa schváleného zákona povinní prevádzkovatelia hazardných hier umiestniť na viditeľnom mieste.

Napriek výsledku hlasovania o zákone o hazardných hrách, o ktorom hlasovali poslanci 5. decembra 2012, sa chcem poďakovať za modlitby a podporu. Pozmeňovací návrh, ktorým poslanci zmenili nutnosť referenda na petíciu zjemnil následky prijatého zákona,

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
ideme v tom štáte od 10 k 5 .. ak nie k -5 emoticon sme si zvolili teda úžasnú vládu..
Odoslané 14.12.2012 0:24.
Len ten, kto má príbuzných závislých na hazardných hrách,
tak ako ja, keď môj otec skoro celú výplatu vždy v hrách prehral
a ja som bol posielaný žobrať, lebo naša šesť člena rodina nemala čo jesť, vie pochopiť aké hrozné skutky povolením hazardu páchame.
Odoslané 14.12.2012 11:22.
Ako povedal ktosi múdry - každá vláda sa hlási k princípu subsidiarity, ale žiadna ho neplní. Naozaj nechápem čo viedlo vládu k tomu, aby paušálne povolila hazardné automaty bez možnosti samosprávy určiť si čo je dobré pre tú konkrétnu obec.
Odoslané 14.12.2012 13:40.
...takže začíname behať s podpisovými hárkami po mestách a dedinách od dvrí k dverám. Ďalšia výzva pre spoločenstvá kresťanov.

Bože, odposť našej vláde a daj im zdravý rozum emoticon To by už mohli začať predávať alkohol v školských bufetoch, aby zarobili na spotrebných daniach.
Odoslané 17.12.2012 9:25.