« Back

Kde sa podeli slovenské záujmy v Európe, pýtajú sa poslanci OĽaNO

Bratislava, 6. júna 2016 - Tento týždeň sa bude v EP hlasovať o návrhu rozhodnutia Rady, ktorý bude riešiť majetkové vysporiadanie manželov ako aj majetkové dôsledky registrovaného partnerstva. Toto nariadenie je zatiaľ pre Slovensko nezáväzné.  No napriek tomu  v posledných dňoch niektoré kroky členov vlády smerujú k tomu, aby sa Slovensko pripojilo k tomuto rozhodnutiu. A tým sa stane právne záväzným pre našu legislatívu.

Branislav Škripek, europoslanec za OĽaNO-NOVA, dlhodobo upozorňuje na snahy EÚ o zavedenie gender ideológie do našej legislatívy. „Nie je to nič nové. Stále sa opakuje rovnaký scenár. Rada EÚ skúša rôzne spôsoby, aby si presadila svoje. Je to potom na nás, aby sme povedali jasne svoje stanovisko a nedovolili v mene majetkového vysporiadania manželov zavádzať registrované partnerstvá,” hovorí Branislav Škripek. Europoslancovi je osobne veľmi ľúto, že riešenie problému majetkového vysporiadania manželov sa spojilo s registrovaným partnerstvom, s ktorým sa nestotožňuje. Preto tento návrh v EP nebude môcť podporiť.

Jeho kolegyňa Anna Verešová (OĽaNO-NOVA) ako členka Výboru NRSR pre ľudské práva a národnostné menšiny upozorňuje na najnovší počin Lucie Žitňanskej, ministerky spravodlivosti. „Skoro 8 tisíc občanov sa podpísalo k pripomienkam k stanovisku Ministerstva spravodlivosti k návrhu rozhodnutia Rady pri uznávaní majetkových dôsledkov registrovaných partnerstiev a manželstiev. Vláda by mala pozorne počúvať svojich vlastných občanov a ich názory na túto oblasť.” Ako opozičná poslankyňa bude pozorne sledovať ako dopadnú tieto občiansky pripomienky. Verešová si ďalej myslí, že za podobnými návrhmi sú skôr osobné politické ambície slovenských politikov, ktorí sa chcú zapáčiť na medzinárodnom poli. „Téma registrovaných partnerstiev je citlivá pre verejnosť, to všetci vieme. Preto zodpovední politici nemôžu presadzovať takéto zásadné veci bez spoločenskej diskusie. Ministerka Žitňanská nemusí potvrdiť súhlas s návrhom rozhodnutia o posilnenej spolupráci. Verím, že zodpovedne zváži svoje rozhodnutie, nakoľko ním môže vyvolať  ďalšie zvýšenie extrémistických nálad v našej krajine,” vysvetľuje poslankyňa.

Branislav Škripek dodáva: „Treba jasne povedať, že Brusel nám neprikazuje prijať registrované partnerstvá. Je to len v rukách národných politikov ako rodinnú politiku budeme ako Slovensko mať. Preto by vláda mala zohľadňovať vôľu svojich vlastných občanov a nie bruselských úradníkov.” Stotožňuje sa s kolegyňou Verešovou ohľadne extrémistov: „V celej Európe sledujeme nárast extrémistických pravicových strán. Je to dôsledkom aj toho, že  parlamentní politici dlhodobo ignorujú hlas svojich občanov. A preto si myslím, že by sa aj slovenská vláda mala poučiť z tohoto nedobrého vývoja,” konštatuje europoslanec Škripek.

Na záver Branislav Škripek a Anna Verešová spoločne vyzývajú všetkých členov vlády, aby v prvom rade hájili záujmy Slovenskej republiky. A ak chcú meniť zásadne legislatívu, nech si najprv vypočujú stanoviská odborníkov a aj samotných občanov, ich voličov.

Pre MK Rastislav Mečiar