« Back

Škripek vyzval Porošenka a Tymošenkovú, aby boli svetlom v politike

Škripek vyzval Porošenka a Tymošenkovú, aby boli svetlom v politike

Kyjev, 3. 6. 2016 - Včera sa v hlavnom meste Ukrajiny konali 5. Narodné modlitebné raňajky za prítomnosti prezidenta Ukrajiny Petra Porošenka, premiéra Volodymyra Hrojsmana a Júlie Tymošenkovej, bývalej premiérky. Podujatia sa zúčasnil aj slovenský europoslanec Branislav Škripek, ktorý sa prihovoril približne 400 účastníkom.
Modlitebné raňajky boli súčasťou medzinárodnej konferencie s názvom „Ochrana kresťanských hodnôt v Strednej a Východnej Európe, ako aj mimo nej”, ktorú organizovalo ECPM (Európske kresťanské politikcké hnutie). „Cieľom konferencie je podpora užšej spolupráce medzi kresťanskými politikmi a aktivistami občianskej spoločnosti. Rovnako je dôležité, aby sme našli možnosti  ochrany kresťanských hodnôt,  ľudskej dôstojnosti,  prirodzenej rodiny a slobody,” povedal spoluorganizátor Leo van  Doesburg, tiež z ECPM.
Patriarcha Filaret otvoril štvrtkový program duchovným slovom a modlitbou. Na Slovensku je známy tým, že ostro kritizuje ruského prezidenta Putina za anexiu Krymu a napadnutie Ukrajiny. Potom prezident  Peter Porošenko hovoril o ruskej agresii a zdôraznil Ježišove slová o pokornom znášaní útlaku. Ďalším rečníkom bol aj ukrajinský premiér, či  kongresman z Alabamy (USA) Robert B. Aderholt a ďalší zahraniční účastníci. Zhromaždeným sa prihovorila aj Júlia Tymošenková, medzi ktorými boli  prítomní nielen politici, no aj predstavitelia rôznych duchovných tradícií.
Branislav Škripek (OĽaNO-NOVA) sa následne ujal slova. V krátkom príhovore vydal svedectvo a povedal: „Napriek ateistickej výchove Boh mi dal milosť a výzvu Ho spoznať. Chcel by som vás preto vyzvať, aby sme ako ľudia viery v politike neukrývali svetlo duchovných právd a Biblické poznanie.”  Potom z Biblie citoval slová proroka Izaiáša: „Počúvajte ma, vy, čo poznáte spravodlivosť, ľud, čo má v srdci moju náuku: Nebojte sa ľudskej potupy, ich hanenie nech vás neubíja.” (Iz 51,7)
O vojnovom konflikte na Ukrajine prišli hovoriť priamo generáli z frontových oblastí bojov. Prišli sa modliť za zastavenie bojov a pokoj pre Ukrajinu. A tak sa politici z rôznych politických strán ukrajinského parlamentu a národov, kňazi, aktivisti, predstavitelia rôznych náboženských skupín spoločne zjednotili v modlitbe za zmenu ukrajinskej situácie a požehnanie pre krajinu.
Branislav Škripek sa pravidelne zúčastňuje národných modlitebných raňajok, ktoré sa už  konali v USA, Rusku, Rumunsku, v  EP v  Bruseli aj Štrasburgu, rovnako aj v našej Národnej rade SR. Včera  sa modlil aj za Júliu Tymošenkovú.  „Pri osobnom stretnutí som jej povedal, že ju považujem za hrdinku a obeť politických manipulácií. Potom sme sa spoločne modlili za to, aby mala Božie vízie a dostala od Boha  vplyv v politike. Mám nádej, že ovocie tohto stretnutia a modliteb uvidíme v reálnych politických zmenách,” povedal na záver Branislav Škripek.

zdroj:http://branislavskripek.sk

Pre MK Rastislav Mečiar