« Back

Pôst neznamená len nejesť mäso

Pôst neznamená len nejesť mäso

Pôst neznamená len nejesť mäso.

Pôst je v dnešnej dobe zanesený prachom čohosi prekonaného, no spolu s objavovaním ceny a krásy starožitností sa znova vynára aj cena pôstu. "Pozri, čo pôsobí pôst! Uzdravuje choroby, očisťuje organizmus, zaháňa zlých duchov, odháňa zvrátené myšlienky, mysli dodáva väčšiu jasnosť, očisťuje aj posväcuje srdce a človeka vedie pred Boží trón. Pôst je veľkou silou a vedie k veľkým úspechom." (Sv. Atanáz)

Práca na sebe

Pôst je čas pochovať starého človeka, čas očisty a znovuzrodenia. Ak si človek odriekne niečo veľmi rukolapné, jeho vôľa sa stáva slobodnou a pružnou aj v ostatných oblastiach. Zmyslom pôstu je oslobodiť sa od toho, čo ma spútava. Význam zdravej stravy chápeme asi najľahšie. Potrebu oslobodiť sa od naviazanosti na internet, cigaretu, alkohol a iné príjemnosti už pripúšťame ťažšie. A okresávanie negatívnych čŕt vlastnej povahy považujeme asi za najťažšie.

Na čo sa zamerať

Máme sa zamerať na ďalšie dva základné aspekty pôstu: na duchovné stíšenie a na praktické prejavy milosrdnej lásky. Tu kladieme dôraz nielen na pomoc v hmotnej núdzi, ale aj na morálnu biedu: opustenosť, stratu zmyslu života, nezáujem. Veľmi aktuálny sa dnes stáva "pôst od hluku a obrazu". Z liturgickej stránky je rozšírená účasť na pobožnosti krížovej cesty.

Nás sa už pôst netýka

Pôstna prax nie je výmyslom kresťanstva. Pôst povznáša ducha, preto si ho osvojimli všetky náboženstvá. Je zaujímavé, že pôst novým spôsobom objavuje práve mladá generácia vychovaná v konzume a dostatku.

Prečo práve pred Veľkou nocou?

Pôstne obdobie je príležitosťou. Boh má už teraz pre nás pripravených veľa milostí. Koľko z nich dokážeme načerpať, to závisí aj od intenzity nášho prežívania tohto obdobia. Niežeby sme si askézou tieto milosti mali zaslúžiť, len sa potrebujeme otvoriť pre ich prijatie.

Pôst a jeho formy

Všetky Ježišové podobenstvá podmieňujú vstup do nebeského kráľovstva správaním človeka tu na zemi. Nestačí nehrešiť, rozhodujúce je, koľko dobra prejavil voči blížnym.

Štyridsaťdňový tréning


.....na pokračovaní článku sa pracuje